Közös kiberbiztonsági egység létrehozását tervezi az Európai Bizottság

Új, közös kiberbiztonsági egység létrehozására irányuló elképzelést vázolt fel az Európai Bizottság, amely az Unióban a közszolgáltatásokat, valamint a vállalkozások és a polgárok életét érintő, egyre több, súlyos kiberbiztonsági esemény kezelésére szolgál – áll a szervezet által kiadott háttéranyagban.

Cél az együttes reagálás

A Bizottság szerint a területén egyre nagyobb szükség van a fejlett és összehangolt válaszlépésekre, mivel a kibertámadások száma, nagyságrendje és következményei egyre nőnek, ami súlyosan problémákat okoz. A szervezet hangsúlyozza, az EU valamennyi érintett szereplőjének készen kell állnia az együttes reagálásra és a „megfelelő szintű” információmegosztás helyett a „szükséges mérték” elvén alapuló információcserére.

A kiberbiztonsági közösségek, köztük a polgári, a bűnüldözési, a diplomáciai és a kibervédelmi közösségek, valamint a magánszektorbeli partnerek túl gyakran elkülönülten működnek. A közös kiberbiztonsági egység révén a Bizottság reményei szerint egy virtuális és fizikai együttműködési platform áll majd rendelkezésükre: az érintett uniós intézmények, szervek és ügynökségek a tagállamokkal közösen fokozatosan európai szolidaritási és segítségnyújtási platformot alakítanak ki a nagyszabású kibertámadások elleni fellépés érdekében.

A Bizottság javaslata, hogy a közös kiberbiztonsági egység kiépítése fokozatosan és átlátható módon, négy lépésben, a tagállamokkal és az e területen tevékenykedő különböző szervezetekkel közösen történjen. A cél annak biztosítása, hogya program2022. június 30-ig operatív szakaszba lépjen, és egy évvel később, 2023. június 30-ra teljes mértékben működőképes legyen.

Az előkészítő szakasz titkársági feladatait az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség (ENISA) látja el, és az egység a brüsszeli irodáikhoz, valamint a CERT-EU. – az uniós intézmények, szervek és ügynökségek hálózatbiztonsági vészhelyzeteket elhárító csoportjának hivatalához közel fog működni.

A kapcsolódó szükséges beruházásokat a Bizottság biztosítja, elsősorban a Digitális Európa programon  keresztül. A pénzeszközök a fizikai és virtuális platform kiépítését, biztonságos kommunikációs csatornák létrehozását és fenntartását, valamint a felderítési képességek javítását szolgálják.

Forrás: hwsw

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük