MASCO – Új Provision-ISR LPR kamerák és egy kis LPR kisokos

Több évnyi kutatás és fejlesztés eredményeként kerültek a piacra a Provision-ISR vadonatúj Smart Plate rendszámfelismerő kamerái, amelyek mostoha fényviszonyok között is kiemelkedő minőségű képalkotásra és gyorsaságra képesek.

A Smart Plate PR-I6320LPRMVF1 és PR-I6320LPRMVF2 rendszámfelismerő kamerák, kisebb és nagyobb látószöggel – igazodva a mindenkori a telepítési környezethez, optimális megoldást jelentenek az igényes rendszámfelismerési szükségletekre.

Az első típusban 2,8-12 mm-es motoros varifokális objektív van; ennek szélesebb látószöge (103,4°-32,4°) rövidebb távolságon képes a rendszámfelismerésre (~15 m); míg a második 7-22 mm-es motoros varifokális objektívvel szerelt, tehát látószöge szűkebb (44°-17,6°), de a rendszámokat nagyobb távolságig (~26 m) képes felismerni.

A helyszín és a kamerák adottságainak ismeretében ezek a kamerák a megszokott parkolóház-menedzsment feladatok ellátása mellett, számos egyéb területen is integrálhatóak a biztonsági rendszerekbe: okosházak, intelligens otthonok, kisvállalkozások beléptetőrendszerei, benzinkutak biztonsági megfigyelése stb.

Az új Provision-ISR Smart Plate kamerák fontosabb közös jellemzői: 2MP, IP67; H.265S~ H.264S~ H.265+~ H.264+~ H.265~ H.264~ MJPEG; normál körülmények között 99%-os felismerési arány; másodpercenként akár két rendszám felismerése; több, mint 50 nemzetközi rendszámformátum; max. 70 km/h járműsebesség; mélytanulási algoritmusokon alapuló fedélzeti mesterséges intelligencia; feketelista, integrálhatóság, szabotázsvédelem; PoE / DC 12 V; érzékelő: ~1/3″ CMOS; méret: 1/2,8″ CMOS; valós idejű funkcionalitás.

Kezelésük webes vagy saját szoftveres felületen keresztül egyaránt megvalósítható (SHOB rendszámfelismerés-segítő szoftver; vagy a rendszerszintű Ossia VMS szoftver). A kamerák érzékelik és felismerik a jármű rendszámát, majd a parkolás és a beléptetés kezeléséhez elküldik az információt az „SHOB” platformnak. Ezen az átfogó és intuitív felületen keresztül aztán a biztonsági személyzet teljeskörű ellenőrzést gyakorolhat a felügyelt parkolási területek felett, valamint hatékonyan kezelheti a különböző hozzáférési feltételeket.

Az Ossia VMS szoftver komplex megoldásként nem csak magát a rendszámfelismerő-rendszert foglalja magába, de más analitikai lehelőségeket is kínál (pl. felismert rendszámon alapuló esemény-indítás, vonal átlépés, objektum felismerés stb.; szerver+kliens technológia, fejlett analitikai funkciók és lehetőségek: az arcfelismeréstől a hőtérképen át a térképes megjelenítésig, bővíthetőség, akár max. 3000 csatornáig stb.).

Minden, amit a rendszámfelismerő eszköz telepítése előtt tudnia kell

Rendszámfelismerés esetén tudnunk kell, hogy minden ország saját szabvánnyal határozza meg járműveinek rendszámát, a következők alapján:

  • Méret
  • Geometria (formátum)
  • Szintaxis és karakterforma

A modern nemzetközi rendszámtáblák egyik legáltalánosabb jellemzője, a helyes leolvasást bármilyen fényviszony mellett jelentősen segítő RETRO-REFLEKTIVITÁS.

LPR kamera telepítésekor felmerülő szempontok

Be kell tartani néhány alapszabályt, ha LPR kameráról van szó:

  • Járműsebesség

A jármű sebessége problémát okozhat, ha az expozíciós idő nem megfelelő: a kép elmosódhat. Az éles kép elkészítéséhez minden LPR kamerát megfelelő expozíciós idővel kell működtetni, a jármű mozgása miatti jellegzetes „fénycsík” megjelenése nélkül.

  • Fényviszonyok

24 óra alatt rengeteget változhatnak a megvilágítási viszonyok (fény-árnyék, napszak, időjárás).

  • Külső interferencia

Minden olyan fényforrás, ami a felvétel készítése és a felismerési folyamat során problémát okozhat. Pl. egy jármű első/hátsó lámpái, a rendszámtáblát megvilágító figyelmeztető fény, vagy bármilyen, a felvétel körülményeit befolyásoló fényforrás.

  • A rendszám állapota

A rendszámok származási országa, a régi és az új rendszámok eltérő fényvisszaverési képessége és tisztasága eléggé megnehezítheti a felismerést.

Kamerabeállítási szempontok

A legjobb eredmény elérése érdekében fontos, hogy LPR kamerája optimalizálva legyen ehhez a feladathoz. Az eszköz telepítésekor, meg kell felelni bizonyos feltételeknek.

Nézzük a legfontosabbakat:

  • Látószög

A pontosabb rendszámfelismeréshez három irányszögre kell odafigyelni.

– Dőlés: Lefelé nem több, mint 25 fokos dőlésszög.

– Pan: Nem több, mint 25 fokos eltérés a forgalom haladási irányától.

– Rendszám dőlési szöge: Nem több, mint 5 fokos eltérés a vízszintestől

  • Fényviszonyok

A telepítési folyamat során (a mozgás miatti elmosódás elkerülése érdekében) be kell állítani a kamera zársebességét, ami a kamera gyenge megvilágítás melletti teljesítményét drámaian befolyásolja. Ha éjjel-nappal (24/7) szeretné működtetni a kameráit, jó megvilágításra lesz szüksége. Ezt a kamera IR LED-je képes biztosítani.

  • Telepítési magasság

A telepítés megfelelő magasságát a fenti paraméterek eredményei adják: a helyes telepítési magasság és távolság meghatározható a látószögek és a kamera IR hatótávja alapján.

  • Képminőség

Minden videóanalitika kapcsán legfontosabb a megfelelő képminőség: ez az élesség, a fókusz, a megvilágítás, a zársebesség helyes beállításával érhető el. Általános szabályként mondható, hogy szabad szemmel el kell tudnia olvasni a rendszámot. Ha Ön nem látja a rendszámot, az LPR szoftvere sem fogja látni azt.

Hagyományos vs. LPR kamerák

Minden biztonságtechnikai szakember tudhatja, hogy a hagyományos kamerák nem képesek garantálni az optimális rendszámfelismerést: egy derűs napon, korlátozott járműsebességgel ugyan elfogadható képet adnak, de csak addig, amíg a rendszám jól látható; de szinte biztosan nem lesz ilyen jó a helyzet, ha egy gyors jármű suhan el a kameránk előtt éjszaka, felkapcsolt lámpákkal.

Egy rendszámtábla leolvasásához és felismeréséhez egy optikai karakterfelismerés OCR (Optical Character Recognition) nevű automatizált rendszer jelenléte szükséges, ami elemzi a képen látható karaktereket és szöveges karakterlánccá „konvertálja” azokat. Az automatikus leolvasó rendszerek nagyobb részletességet és jó képfelbontást igényelnek az OCR-rendszer lehető legjobb működéséhez. Ebben nyújtanak sokkal többet az LPR kamerák a hagyományos társaikkal összehasonlítva.

További információk: www.masco.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük