A gyors technikai fejlődés okán csökken -e a biztonsági rendszerek életciklusa?

A technológia soha nem látott ütemű fejlődésével a biztonsági rendszereknek is fejlődniük kell, hogy lépést tartsanak a felmerülő fenyegetésekkel és lehetőségekkel. Nézzük ugyanakkor, hogy mii a helyzet az avulás megkerülhetetlen problémáival. Az alábbiakban a MASCO és az SBT Protect és a MOHAnet  tapasztalatait olvashatjuk.

MASCO Kft

A biometrikus hitelesítésig és a felhőalapú hozzáférés-szabályozásig a biztonságtechnológia fejlődése lenyűgöző volt. A technológiai innováció gyors üteme soha nem látott képességeket biztosított a biztonságunk fokozására, ez a gyors fejlődés azonban kétélű kard. Egyrészt lehetővé teszi, hogy a fejlődő fenyegetések előtt járjunk, másrészt kihívást jelent a biztonsági rendszerek hosszú élettartamának és megbízhatóságának fenntartása szempontjából. A hálózatba kapcsolt és intelligens biztonsági rendszerek egyre nagyobb aggodalomra adnak okot a kiberbiztonsági fenyegetésekkel kapcsolatban.

A különböző biztonsági rendszerek integrációja a modern biztonsági infrastruktúra egyik alapvető szempontja. A gyors technológiai fejlődés gyakran vezet kompatibilitási problémákhoz az új és a meglévő komponensek között. Az inkompatibilitás akár az egész biztonsági ökoszisztéma életciklusát is csökkentheti.

Az emberek ma már alapfelszereltségként várják el az olyan funkciókat, mint a távfelügyelet, az intelligens automatizálás és a valós idejű riasztások. A technológia fejlődésével a gyártók tartósabb és ellenállóbb rendszereket gyárthatnak, de a régebbi modellek idő előtti elhasználódást szenvedhetnek.

A folyamatos fejlesztést igénylő, kulcsfontosságú elemek: az adott rendszerben lévő biztonsági mechanizmusok és eszközök,például a titkosítottkommunikáció.

 A másik a formai és jogi követelményeknek való megfelelés szükségessége  Az integráció lehetősége pedig lehetővé teszi, hogy a különböző rendszerek és megoldások funkcionalitásának kombinálásával megfeleljünk az egyre igényesebbé váló ügyfélelvárásoknak. Érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a releváns, valószínűsíthető támadásokat, és javítások formájában bevezetni a megoldásokat a termékekbe.

SBT Protect Kft

Tapasztalataink szerint ez erősen rendszerfüggő. Tűzjelző rendszer esetében a tűz természete és kísérőjelenségei nem változnak olyan gyorsan (bár érdekes ellenpélda az akkumulátorokkal kapcsolatos tűzérzékelés napjainkban), ezért a fejlesztések sem zajlanak szélsebesen. De a hálózati kapcsolódás, a távoli elérés már ezen rendszereknek is jellemzője, ahol az IT fenyegetettség valós veszély. Az életciklus ezen rendszereknél nem csökken számottevően, de gyakoribbak azon szoftver és firmware frissítések, amelyek az „online” illeszthetőség változó követelményeit követik le. Emellett például a Siemens tűzjelzők lehetőséget biztosítanak az idővel jelentkező új perifériákkal, az ütemezett modernizációra.

A videórendszerek területén ugyanakkor őrületes a fejlesztés tempója. Az életciklus itt általánosságban rövidült, de felelős gyártók termékeinél megvan a lehetőség, hogy a hardverek megtartásával, a szoftverek folyamatos frissítésével naprakészen tartsuk a rendszert hosszabb ideig is.

A kommunikációs megoldások, vagy akár a parkoló menedzsment rendszerek oldalán jelentős szerepet kap a hálózati kommunikáció és sokszor az internet kapcsolat. Itt kiemelten fontos, hogy a gyártó fordítson figyelmet a IT biztonság kérdéseire. Van olyan partnerünk, aki, a szakterületén a világon elsőként, már 2021 óta rendelkezik IEC62443 tanúsítvánnyal.

Összefoglalva: a gyorsuló világunkban a biztonságtechnika sem kivétel, de fontos a rendszerhez kapcsolódó szolgáltatás színvonala. Terméket értékesíteni, rendszert eladni egy dolog, fenntartani a megbízható működést és gördülékeny ellátást biztosítani a teljes életcikluson keresztül az már egészen más. Szerencsére terjed a felelős végfelhasználói gondolkodás, megjelenik igényként a fenntarthatóság. Olyan megoldásokat keresnek az ügyfelek, ahol a rendszert szállító, kivitelező és üzemeltető cégnél látják az erős gyártói támogató háttér meglétét és tapasztalják, hogy a karbantartások alkalmával az új szoftver és firmware frissítések is felkerülnek a rendszerre, naprakészen tartva és felkészítve azt, az online fenyegetettség ellen.

MOHAnet Zrt

Véleményünk szerint a gyors technológiai fejlődés következtében a biztonsági rendszerek életciklusa rövidülhet. A technológiai változások ugyanis ma már sokkal gyorsabban válnak elérhetővé és terjednek el a piacon, mint 10-15 évvel ezelőtt.

Az életciklus rövidülésének okai lehetnek az elavulás, a biztonsági sebezhetőség, a funkcionalitás bővülése vagy akár a piaci verseny is.

Az újabb technológiák és fejlesztések miatt az előző generációs rendszerek már nem tudják ugyanazt a szintű védelmet vagy funkcionalitást nyújtani a felhasználóknak, mint a legmodernebb rendszerek. Az idő múlásával újabb biztonsági sebezhetőségek jelennek meg és ezeket a régebbi rendszerek nem mindig képesek hatékonyan kezelni. A gyors műszaki fejlődés miatt a régebbi rendszereknek gyakran nincs megfelelő támogatásuk a frissítésekhez vagy a sebezhetőségek kezeléséhez. Az új technológiák lehetővé teszik a biztonsági rendszerek funkcionalitásának bővülését, például az intelligens érzékelők, az automatizált funkciók és a távoli hozzáférés lehetőségét. Ennek eredményeként a régebbi rendszerek kevésbé lehetnek versenyképesek a jövőben. Számos cég versenyzik egymással a piacon és a gyors technikai fejlődésnek köszönhetően újabb és fejlettebb biztonsági rendszereket kínálnak.  Így a felhasználók hajlamosak lehetnek váltani a legújabb technológiát kínáló termékekre, de ez természetesen függhet egy adott ország kultúrájától, vásárlási szokásaitól, vagy a biztonsági kockázat mértékétől is.

Ugyanakkor, a biztonsági rendszerek életciklusa továbbra is függ a rendszertervezéstől, az alkalmazási területtől és a felhasználói igényektől. Vannak olyan helyzetek, amikor a régebbi rendszerek még mindig hatékonyan szolgálják a céljukat, így nem feltétlenül szükséges az azonnali frissítésük vagy cseréjük. Ezért folyamatosan figyelnünk kell a piacot és értékelniük kell az adott rendszer biztonságosságát és hatékonyságát az életciklus időszakában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük