A biztonsági sorompók piacát 2030-ra több mint 31 milliárd dollárra becsülik

A  sorompórendszerek globális piaca  2023-tól 2030-ig várhatóan évi 6,1%-os CAGR-növekedést produkál. A Marketsandmarkets szerint a bővülés a rendszerek növekvő közszolgálati, ipari kereskedelmi, és lakossági használatának tudható be.

Forrás: researchdive.com

Alkalmazási területek, a fejlődést katalizáló tendenciák

Csúcskategóriás biztonsági alkalmazásokról beszélhetünk sokirányú felhasználással, gondoljunk itt csak a legszélesebb körű közúti közlekedési vonatkozásokra, vagy a parkgarázsok parkoláskezelő rendszerek részeként működő eszközökre.  Számos gyártó kínál egyúttal nagy biztonságú sorompórendszereket, amelyeket a járművek beléptetése kapcsán használnak világszerte, kiemelten is a kritikus infrastruktúrák védelmére (szélsőséges esetben gépjárműves terrortámadások megelőzésére, elhárítására)  A rendszerek trigger hurkokat és időzítőket is tartalmazhatnak a forgalmi torlódások csökkentése érdekében. Ezen túlmenően a felügyeleti és beléptető rendszerek részkeként a biztonsági sorompók jelentősen segítik a létesítményekben az ingatlanok és eszközök lopások elleni védelmét.

A tárgyak internete (IoT) és a kapcsolódás integrációja forradalmasította a sorompórendszerek piacát. Az intelligens érzékelők, a felhőalapú számítástechnika és a vezeték nélküli kommunikáció a kerítésrendszerekkel, lehetővé tette a valós idejű távfelügyeletet.  Az összetett ipari folyamatok megnövelték az igényt a felhasználóbarát kezelőfelületek,  a grafikus interfészek, az egyszerűsített vezérlések és az ipari sorompórendszerek ergonómiai kialakítása iránt. Az emberi beavatkozások csökkentésére való törekvés, azaz  rendszerek automatizálással és robotikával való integrációja  szintén megfigyelhető. A sorompórendszerekből a valós idejű gyűjtött adatok segítenek elemezni a mintákat, optimalizálni a műveleteket, valamint javítani a biztonságot és a hatékonyságot világszerte.  

Gépi tanulás és AI

A gépi tanulás (MI) és a mesterséges intelligencia (AI) integrációja a sorompórendszerek piaca bővülésének további  jelentős trendje, amely egyre nagyobb teret hódít. Az AI és az ML algoritmusok képesek elemezni a rendszerekből gyűjtött jelentős adatmennyiséget. A minták, a potenciális kockázatok és anomáliák azonosítása lehetővé teszi a proaktív karbantartást, a prediktív karbantartási elemzést és a változó körülmények közötti adaptív válaszokat. Az AI-algoritmusok képesek észlelni a szokatlan viselkedést, beleértve a szokatlan forgalmi mintákat is, amelyek megfelelő műveleteket, például lezárási eljárásokat indíthatnak el. Az ML algoritmusok megtanulhatják a működés történeti adatokat a sorompórendszerek teljesítményének optimalizálása érdekében

Forrás: securityworldmarket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük