Az IP Cam Technologies jól reagált a pandémia kihívásaira

A pandémia biztonságtechnikai piacra gyakorolt hatásának vizsgálata jó apropónak bizonyult, hogy hosszú idő után ismét kerekasztal mellé üljünk Rózsás Balázzsal az IP Cam Technologies kereskedelmi igazgatójával és beszéljünk az elmúlt időszakban szerzett tapasztalatokról, újdonságokról, jövőképről.  A mindig mosolygó, magabiztos vezetővel  ’in medias res’ belevágtunk a mondandókba, mert téma volt bőven.

  • Hogyan, milyen tapasztalatokkal összegezné az IP Cam működésének elmúlt másfél évét?
  • Ahogy a legtöbb vállalkozásnak, az IP Cam-nek sem volt egyszerű a hirtelen megváltozott helyzet. Új működési metódusra kellett átállnunk, ahol a folyamatainkat úgy kellett összehangolnunk, hogy a távmunkára terelt kereskedelem, az ügyfeleinknél zajló integrációs munkálatok és a telephelyen lévő raktározási és logisztika folyamatok továbbra is összhangban maradjanak amennyire csak lehet. Mindemellett folyamatosan kerestük a felmerülő igényeket, melyekre a szokottnál is gyorsabban kellett reagálnunk. Minden szempontból szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a megváltozott körülmények ellenére is stabilan tartottuk piaci pozíciónkat, mi több, növekedéssel zártuk a pandémia időszakát.
  • Ön szerint minek köszönhető a fejlődés és stabilitás?

– Ez egy sokkal összetettebb beszélgetés témája lehetne, de ha mindenképpen kellene egy magyarázatot adnom, akkor azt mondanám, hogy elszánt és lelkes kollégáim, valamint széles portfóliónk sokat jelentett ebben az időszakban, hiszen a kamerarendszerek mellett kiemelt figyelmet kaptak beléptetőrendszereink és tűzjelző rendszereink egyaránt. Számos rendszerintegrációt hajtottunk végre ez idő alatt és az idő nem volt éppen a barátunk, de nekünk továbbra is biztosítani kellett azt a szakértelmet, amit eddig sikerült kivívnunk hazai a piacon. Persze ez nem csak a saját érdemünk. A viszonteladói hálózat kiválóan működött a járvány időszakában is, ez pedig elengedhetetlen feltétele a működésünknek.

– Milyen piaci újdonságról tudna beszámolni az érdeklődőknek?

– Látszik, hogy nem csak a magyarországi forgalmazó cégek, hanem szerte a világban mindenki próbálta a piacot felpezsdíteni, ennek keretében a Motorola Avigilon üzletága is egy új megoldással lépett a piacra. A küldetés-kritikus kommunikáció és elemzés megoldásokban erős Motorola videóelemzési portfóliójának legújabb fejlesztése egy felhőalapú AI NVR, ami a hagyományos Avigilon videófelvevő megoldást ötvözi AI képességekkel, de ez még nem minden! Az Avigilon Cloud szolgáltatás segítségével lehetővé válik a távoli felügyelet – megkönnyítve a szoftverfrissítéseket és az új alkalmazások letöltését.

– Az új megoldás illeszthető már meglévő rendszerhez is, vagy egy teljesen új alap-infrastruktúrát feltételez?

– Költséghatékonysága az egyik legvonzóbb tulajdonsága, hiszen a teljes videóbiztonsági rendszer cseréje helyett, a felhasználók csatlakoztathatják meglévő kamerarendszerüket az AI NVR-hez, így olyan Avigilon által fejlesztett analitikai képességekkel bővülnek a rendszer szolgáltatásai, mint az Avigilon Appearance Search™ technológia, az objektumfelismerés és osztályozás, vagy a COVID-19 csomagból már ismert arcmaszk nélküli és objektum telítettség érzékelés.

– Ezek a szolgáltatások önmagukban is sok tartalmat hordoznak, nem bonyolítja túl a komplexitás a teljes rendszer fentarthatóságát?

  • Nem, sőt! Az egyetlen eszközben egyesített analitika és felhőszolgáltatás könnyen telepíthető és kezelhető megoldást nyújt, ahol egyszerűsödnek a rendszerfelügyeleti műveletek
    és az operátorok megalapozottabb döntéseket hozhatnak.

– Gondolom az IP CAM már felkészült az érdeklődők kiszolgálására az AI NVR vonatkozásában és röviden mit érdemes tudni az új modellekről?

  • Természetesen. Már elérhető kínálatunkban az Avigilon AI NVR mindkét modellje, az AI NVR Value valamint az AI NVR Standard is. Az Avigilon AI Value modell 6TB illetve 12TB-os háttértárral szerverrel rendelhető, amely 1U magas és 2 db 1GbE porttal rendelkezik. Az operációs rendszert biztonságos távoli frissítés támogatással és 2 db M.2 SSD-n RAID 1 biztonsággal konfigurálták, míg a háttértárolás RAID 5-ben került megvalósításra.
    Az Avigilon AI Standard változat 24TB, 32TB és 48TB-os változatokban rendelhető, 2U magas és 4 db 1GbE porttal rendelkezik. Az operációs rendszer – ahogy az Avigilon AI Value sorozat esetében is – biztonságos távoli frissítés támogatással és 2 db M.2-es SSD-n RAID 1-ben lett konfigurálva, azonban az archívum már RAID 6 biztonsági megoldást kapott. Mindkét megoldásra 5 év NBD (azaz következő munkanapos helyszíni garanciát) kínál a gyártó.

– Ha már az Avigilonról beszélünk és említette a covid-19 csomagot, az AI NVR mellett érkezett-e újabb fejlesztés, ami mindenképpen említést érdemel?

– Az Avigilon mindig is élen járt a biztonságtechnikai fejlesztések terén. A járvány alatt is sok területen segítette a biztonsági szakemberek munkáját, elősegítve ezzel a munkahelyi dolgozók és vásárlók számára az egészségügyi kockázat csökkentését. Az elsők között jött ki a közterületeken vagy épületekben való távolságtartás figyelés, és az adott terület telítettségének és maszkhasználatának figyeléséhez kapcsolódó fejlesztésekkel, de ide sorolható az egyik leggyakrabban vitatott termék is, a testhőmérséklet mérésére alkalmas Thermal ETD kamerás megoldás fejlesztése, ami a könnycsatorna területének figyelésén alapul. Ennél precízebb mérési pont a hőkamerás megoldások tekintetében nem igazán van. Abban az esetben, ha a mért érték meghaladja az előzőleg beállított biztonságos mérési tartományt, egy piros riasztási keret jelzést ad a biztonsági személyzet számára, akik azonnal megkezdhetik a protokoll szerinti szükséges intézkedéseket.

– Nos, nem maradt kétség, a biztonságtechnikai piac a veszélyhelyzetben is betöltötte szerepét. A múlt és a jelen után milyen jövőképet vázolt fel az IP Cam magának? (Kérdésemre a szokásosnál is szélesebb mosolyra vált.)

  • Ha az elmúlt időszakra tekintek, úgy érzem minden okunk megvan a derűlátásra. Mi az IP Cam-nél folyamatosan arra örekszünk, hogy ügyfeleinknek mindig az aktuális piaci igénynek megfelelő termékpalettát kínáljuk és biztosíthassuk a mindig naprakész, stabilan üzemelő rendszereket. Ehhez többek között – ahogy korábban már említettem – elengedhetetlen egy jól működő viszonteladói hálózat és a belső, kollegiális kapcsolatok harmonikus működése. Az előbbi feltétel fenntartásához és folyamatos fejlesztéséhez a jövőben is azon dolgozunk, hogy minden támogatást megadjunk partnereinknek az igazán sikeres, megbízható együttműködéshez, de az utóbbi feltétel esetében is lesz teendőnk, hiszen az elmúlt másfél évben az IP Cam családban – nagy örömünkre – megduplázódott a gyerekek száma, így megújult és sokkal erősebb motivációt érzünk az összetartás, a fejlődés irányában. Ha a csapat rendben van, a stratégia minden változást le tud követni, az üzlet pedig megállíthatatlan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük