Erős növekedési trend figyelhető meg a VSaaS piacon

Az amerikai Grand View Research, Inc. új jelentése szerint 2030-ra a videó megfigyelés, mint szolgáltatás piacának méretét 2023 és 2030 között 17,8%-os CAGR (éves növekedési ráta) mellett dinamikus bővüléssel prognosztizálja A VSaaS a legnépszerűbb felhő alapú videó megfigyelési megoldás.

Forrás: IFovea

A megoldás számos előnye miatt egyre több iparágban nyer alkalmazást, ami érthető, hiszen itt nincs szükség költséges kezdeti hardver- és szoftverbefektetésekre. A VSaaS költséghatékony megoldás a vállalkozások, különösen a kkv-k számára, akiknek segítségre van szükségük a helyszíni videó megfigyelőrendszer felállításához és kezeléséhez. A VSaaS segítségével a vállalkozások szükség szerint könnyen hozzáadhatnak és eltávolíthatnak kamerákat a helyszínekhez és ugyanúgy megfelelően gazdálkodhatnak a tárhelyekkel is. Ez különösen az ingadozó, vagy növekvő biztonsági igényekkel rendelkező szervezetek számára fontos.

Fejlett és prediktív analitika

A videofelügyelet mint szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy webes vagy mobilalkalmazáson keresztül távolról is kezeljék az eszközöket, bárhonnan figyelemmel kísérjék létesítményeiket, könnyített használat mellett. A szoftverfrissítéseket, a karbantartást és a hibaelhárítást a VSaaS szolgáltató kezelheti, ami csökkenti a belső informatikai személyzet leterheltségét és biztosítja, a rendszer mindig naprakész és zavartalan működését.   Egy egységes ökoszisztéma kialakítása céljával egyre több szolgáltató integrálja a videó megfigyelést szolgáltatásként más biztonsági megoldásokkal, beleértve a beléptetőrendszert, riasztórendszereket stb. A VSaaS fejlett analitikát és mesterséges intelligenciát használ a valós idejű videoadatok elemzéséhez. Ez a biztonság növelése mellett egyúttal fontos üzleti intelligencia eszközzé is teszi mivel – egyebek mellett –  képes arcokat, tárgyakat, sőt prediktív elemzéseket is elemezni.

VSaaS alkalmazási területek

  • Kiskereskedelmi üzletek – a veszteségek megelőzése az ügyfelek viselkedésének elemzése a műveletek kezelése
  • Kórházak egészségügyi intézmények – egészségügyi videomegfigyelés mint szolgáltatás a betegek védelme, a hozzáférés kezelése és a szabályozási követelmények teljesítése érdekében.
  • Bankok, pénzintézetek – fiókok védelme, csalások megelőzése
  • Gyártó létesítmények – gyártósorok nyomon követése, a munkahelyi biztonság ellenőrzése, lopások megelőzése.
  • Iskolák, egyetemek – a campusok, a diákok és a hozzáférés védelmére
  • Közlekedés – A közlekedési csomópontokat, repülőterek, vasútállomások stb. védelme
  • Szállodák, üdülőhelyek – vendégek és a tulajdon védelme
  • Kormányhivatalok – közbiztonság javítása, a forgalom figyelése, állami intézmények működésének védelme
  • Az ingatlanfejlesztők és alapkezelő társaságok – épületek és a bérlők védelme
  • Intelligens városok – közbiztonság és a várostervezés javítása

A Grand View kutatási jelentés néhány kulcsfontosságú megállapítása a VSaaS szektorról a következő:

  • Típusuk alapján a hosztolt szegmens vezette a piacot, és 2022-ben a globális bevétel több mint 45%-át adta. (egyebek mellett a lakossági, kiskereskedelmi és kis- és középvállalkozások alkalmazási területei)
  • A vertikális alapon a kereskedelmi szegmens vezette a piacot 2022-ben. Ez a növekedés az alkalmazás elterjedésének tulajdonítható a vendéglátó központokban, raktárakban, a BFSI (banking, financial services and insurance) területein,bevásárlóközpontokban, vállalkozásokban stb.
  • A piacot Észak-Amerika uralta és 2022-ben a globális bevétel több mint 34%-át adta. Az Egyesült Államok és Kanada ígéretes növekedési központokká vált a régióban. A régió dominanciája a felhőalapú számítástechnika magas elterjedtségének, az omnichannel gyakorlatok növekvő elterjedésének, valamint a több szektorban növekvő elemzési és betekintési igénynek tudható be.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a fenti tendenciákat a brit az Omdia kutató  is megerősíti prognózisával. Előrejelzésük  szerint a felhő- és VSaaS-megoldásokra való átállás hatással lesz mind a videofelügyeleti, mind a beléptető-felügyeleti piacra. És bár ezek a megoldások az Egyesült Államokon kívül még nem dominánsak Európában növekedni fognak és számos szolgáltató kínál már napjainkban  is sokmindent az egyszerű tárhelyszolgáltatástól a teljes körű szolgáltatás-kezelésig, beleértve a tárolást és az elemzést.

Néhány kiemelkedő piaci szereplő

ADT, Johnson Controls,  Axis Communications, Avigilon (Motorola Solutions),  Alarm.com, Eagle Eye Networks Inc., Honeywell International Inc., Securitas AB,  Genetec.

Forrás: securityworldmarket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük