Mennyibe kerül ténylegesen egy video megfigyeléses biztonsági rendszer?

Biztonsági rendszer vásárlásakor a döntések gyakran a kamerák, a tárolás és a telepítés árától függenek, ezeknek a szempontoknak  a kizárólagos  használata azonban komoly kihívások elé állíthatja a végfelhasználót. A felügyeleti rendszerek 5 és 20+ év között működnek, így az összes költségmegfontolás csak a kezdeti költségekre vetítve nem veszi figyelembe a hosszabb távon felmerülő szükségleteket.

Forrás: kamerak.eu

Valójában a biztonsági rendszer vásárlásának és üzembe helyezésének kezdeti költségei általában a rendszer élettartama során jelentkező összköltségek – más néven teljes birtoklási költség kb. 30%-át teszik ki. Ennek ellenére sok végfelhasználó akár pusztán a kamerák ára alapján is meghozza vásárlási döntését. Így valójában a biztonsági rendszer összköltségének mindössze 10-15%-os rálátása alapján választanak. A valóság az, hogy a költségek nagyjából 70%-a a rendszer telepítése után keletkezik. Sajnos ezek csúnya meglepetést okozhatnak azoknak a végfelhasználóknak, akik nem vették figyelembe a biztonsági rendszer közvetett költségeit.

Hosszú távon jelentős megtakarítást érhet el az, aki egy kis időt fordít a rendszer használatának és a használattal kapcsolatos költségek átgondolására. A kezdeti döntések – például a telepítendő eszköz típusa – hatással vannak a jövőbeli kiadásokra, az energiafogyasztástól a felügyeletig és a karbantartásig. Míg itt kifejezetten a kamerákra összpontosítunk, ez az elv a megfigyelőrendszeren belüli bármely eszközre vonatkozik. A teljes birtoklási költség figyelembe vétele segít azonosítani azokat a kérdéseket, amelyeket fel kell tenni, amikor eldöntjük, hogy melyik új biztonsági rendszert vásároljuk meg.

Nézzünk túl a kamerák árcéduláján

A szűrés fontos lépés a vásárlási folyamatban: a felügyeleti követelmények és a rendelkezésre álló költségvetés meghatározása kulcsfontosságú a választási lehetőségek szűkítéséhez. Sajnos számos a szükségletekre vonatkozó induló beszélgetés kizárólag a kamerákra irányul, anélkül, hogy figyelembe vennénk a rendszer egészének tágabb követelményeit – az energiafelhasználástól a tárolási igényekig. Érdemes megjegyezni, hogy bizonyos kamerák üzemeltetésének, felügyeletének és karbantartásának költségei gyakran meghaladják maguknak az eszközöknek a bekerülési költségeit, így ezeket is mérlegelni kell még a vásárlás előtt.

Tárolási költségek előrejelzése

Ha új felügyeleti rendszerre van szükségünk, nagyon valószínű, hogy előre kell megfontolnunk , hogyan tároljuk a felvételeket a rögzítést követően. A jogszabályok átlagosan egy hónapig írják elő a potenciális bizonyítékok tárolását. Egyes régiókban, vagy használati esetekben azonban ez 180 napra is hosszabbodhat – így a tárolás jelentős tényezője a biztonsági rendszer általános költségeinek.

Annak elkerülése érdekében, hogy a kamerák telepítése után jelentős szerver- és áramköltségekkel számoljunk, nagyon fontos figyelembe venni az egyes kiválasztott kameramodellek eltérő tárolási költségeit. Megtévesztő lehet olcsóbb kamerák vásárlása a kezdeti ráfordítások csökkentése érdekében, ha hatalmas tárhelyigényekkel járnak, és hosszú távon többet kell költeni szerverekre és energiaköltségekre.

Ugyanígy, ha a tárolási költségek csökkentését tervezzük a tárolt videó méretének csökkentésével, gondosan  kell megválasztani a megfelelő eszközöket annak biztosítására, hogy a videó tömörítése ne rontsa a bizonyítékok minőségét  olyan mértékben, ami már akadályozza, ( vagy el is lehetetleníti ) a lehetséges  gyanúsított azonosítását (elmosódás, pixelezési problémák). Ha rossz minőségű felvételeket készítünk, amelyek nem szolgálhatnak hasznos bizonyítékként, az meghiúsíthatja a biztonsági rendszer telepítésével kapcsolatos célt. Napjainkban már nem kevés kamera típus   rendelkezik olyan kifinomult technológiával  amely minden fontos kriminalisztikai részletet képes feltárni miközben csökkenti a sávszélességet és a tárolási követelményeket és ezáltal a hosszú távú költségeket is. A rendszer telepítése előtt érdemes ellenőrizni az alacsony tárolási igényű, jó minőségű felvételekre vonatkozó állításokat, hogy azok ténylegesen megfelelnek e az elvárásainknak.

Minden projekt eset nyilván egyedi. Előfordulhat például, hogy még sötétben is jó minőségű képeket kell készíteni. Míg egyes kamerák kompenzálhatják az alacsony fényszintet a tárolási igények és költségek növelésével, mások alternatív fényoptimalizáló technológiákat használnak, amelyek nem növelik jelentősen a tárolási költségeket, sőt még megtakarítást is eredményezhetnek amikor nincs szükség további külső megvilágításra.

Minden közvetett költség előrejelzése – a felügyelettől a karbantartásig

A választott eszköz típusa a tároláson túl is befolyásolja a költségeket. A biztonsági rendszer teljes költségének előrejelzéséhez figyelembe kell venni a felügyeletet, a karbantartást és a villamosenergia-felhasználást is.

Meglehetősen gyakori, hogy a  gazdaságosabbnak tűnő (általában olcsóbb) kamerák és eszközök választása a projekt indításánál akár elképesztő későbbi közvetett költségekkel is járhat. Ezzel szemben, ha már ekkor jobb minőségű kamerákat és eszközöket választunk, hosszú távon csökkenthetjük a biztonsági rendszer közvetett költségeit és akár olyan megtakarításokat is elérhetünk amellyel továbbfejleszthetjük rendszereinket.  

Példaként említhetjük, hogy a nehéz környezeti körülmények között pl. például tengeri kikötőben, vagy vegyi üzemben telepített megfigyelőrendszerek tulajdonosai jelentős karbantartási számlákkal is szembesülhetnek a sós vízzel, párával érintkező technikák és más körülmények között, a kamerák por és vegyiszennyezéses terhelése eltávolítása során.  Ilyen helyzetekben a komolyabb- körültekintőbb kamera fejlesztések amelyek távoli tisztítási funkciókat is kínálnak, vagy amelyeket öntisztító anyagokkal és alkatrészekkel, például hidrofil kupolával terveztek, csökkenthetik a rendszeresen felmerülő karbantartási költségeket.

Jó döntés – optimális befektetés

Mindig figyelembe kell vegyük, hogy a kameratípus megvásárlására vonatkozó kezdeti döntésünk milyen hatással lehet a jövőbeli költségek láncolatára, a jó döntés optimális befektetést eredményez. Ennek elérése a következő – egyébként nem túl bonyolult – alapvető kérdésekre kell először válaszokat találjunk:

  • Milyen kamerafunkciókra van szükségem?
  • Mennyi tárhelyre lesz szükségem, ha megvásárolom ezeket a kamerákat?
  • Mennyi áramra lesz szükség hosszú távon a rendszer működtetéséhez?
  • Hogyan befolyásolják a kamerák által kínált technológiák a teljes költségeket?

Kell a teljes rálátás 

A „Mennyibe kerül egy biztonsági rendszer?” kérdés tehát messze túlmutat a kezdeti vásárláson. A nagyobb összkép alapján a számunkra megfelelő választás magasabb kezdeti ráfordítást jelenthet, ami aztán hosszabb távon bízvást megtérül. Röviden: ha már az elején rászánjuk az időt a megfelelő kérdések feltevésére – és olyan partnerek megtalálására, akik készek válaszolni ezekre a kérdésekre, és segítenek kiszámítani a hosszú távú költségeket – lehetővé válik, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket a jövőbeli energia- tárolási, üzemeltetési vagy karbantartási költségek vonatkozásában.  Ez egyben azt is biztosítja, hogy éppen a speciális szükségleteinknek és lehetőségeinknek megfelelő biztonsági rendszert kapjunk.

Forrás: wwwaxis.com/blog    Ricardo Marranita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük