Intelligens technológia a stadionok biztonságáért

A járvány során levont tanulságok ahhoz vezettek, hogy a stadionok jelentős változtatásokat hajtanak végre a nézők egészsége és biztonsága érdekében. Az Axis blog áttekintett számos olyan gyakorlatot, amelyet a témában a stadionok elkezdenek bevezetni vagy fontolóra venni.

A Debreceni Nagyerdei Stadion

A parkolókban

A játéknap a közönség számára a parkolókban indul. A hálózati megfigyelő kamerák átfogó képet nyújtanak a parkolóról a biztonsági szolgálatnak. A videó- ​​és hangelemzés, valamint a hangszórók kürtjeinek köszönhetően a biztonsági szolgálat figyelmeztetést kaphat, illetve adhat, ha egy csoport olyan antiszociális viselkedést tanúsít, amely valószínűleg kényelmetlenül érinti a békésebb közönséget, vagy akár veszélyezteti is. Így időben nyílhat mód a szükséges beavatkozásokra.

A kapuknál

Már a világjárvány előtt is sok stadion tért át az e-jegyek használatára, így megkímélték magukat a jegyek nyomtatásának és postázásának költségeitől.  A szurkolók okostelefonjának beolvasása sokkal higiénikusabb, mint a nyomtatott jegyek kezelése a kapukban.  Az sem ritka, hogy a kapunyitáskor tapasztalható hagyományos tombolás, tülekedést megelőzendő a stadionok okostelefonos alkalmazáson keresztül értesíthetik a szurkolókat, ha sorba kell állniuk egy adott kapunál. Ezzel a megoldással a stadionok valós időben kezelhetik a bejáratoknál lévő szűk keresztmetszeteket, és automatikusan jelezhetik a személyzetnek ha a szurkolók egy csoportját egy kevésbé zsúfolt kapuhoz kell irányítaniuk.

A stadionban

A szurkolók és az alkalmazottak – szolgáltatók védelme érdekében a stadionok érintésmentes, készpénzmentes működésre állnak át. A mindig zsúfolt büfé pontokon a tömeges személyes jelenlét elkerülése érdekében, a szurkolók okostelefonjukon keresztül adják le és fizetik ki rendeléseiket és kapnak értesítés , ha azok elkészültek és átvehetők. Ezt követően a nézők nem a büfék előtt, hanem saját helyeiken fogyasztják el ételeiket, italaikat.

A világjárvány utáni érintésmentes élmény megteremtésének eredményeként a korszerűbb stadionok illemhelyein, mosdóiban érintésmentes ajtóvezérlők, csaptelepek és törölköző-adagolók találhatók. Egyes helyeken videóelemzést és hálózati hangszórókat is használnak annak nyomon követésére és esetleges korlátozására, hogy hány ember tartózkodhat egyszerre ezekben a helységekben.

A VIP-társalgókban és bárokban kihasználtsági elemzéseket is használ a biztonsági személyzet a helyi irányelvek által megszabott létszámkorlátok kezelésére.

A stadionok intelligens hálózati videotechnológiát is használnak, hogy javítsák a helyzetfelismerést a teljes működésük során. Például:

  • Biztonsági figyelmeztetés a nézőtéri rendzavarás, a deviáns csoportok – szurkolók azonosítása céljával. Továbbá olyan esetekben amikor illetéktelen személy próbál meg belépni egy korlátozott területre, például a játékosok öltözőjébe, sajtóhelyekre, VIP lakosztályokba, stb.
  • A konyhák felügyelete annak biztosítása érdekében, hogy a személyzet betartsa a megfelelő egészségügyi és biztonsági előírásokat az élelmiszerek kezelése és elkészítése során
  • Az árukioszkok és kiskereskedelmi üzletek tevékenységének felügyelete, a lopások észlelését segítve.
  • A beszállító rakodók munkájának mozgásának, figyelése, az esetleges készlet – áruhiányok feltárását segítve.
Videomegfigyelés a stadionban
Forrás: epiteszforum.hu

Az okos stadionok piacát az IoT gyors növekedése vezérli

A Marketsandmarkets neves piackutatótól származó legfrissebb adatok szerint az Okos Stadionok (Smart Stadium) piacának mérete a 2023-as 14,3 milliárd dollárról 2028-ra 34,5 milliárd dollárra nő 19,2%-os összetett éves növekedési rátával (CAGR) az előrejelzési időszakban. Ez a növekedés elsősorban az IoT, az adatelemzés, a felhőalapú számítástechnika és a mobilalkalmazások gyors fejlődésének köszönhető.

Kamerák a Puskás Arénában
Forrás: assolution.hu

 Az elemzők azt is megállapították, hogy a stadionkezelés területén a helyszínek működésének, a tömegkezelésnek és a biztonság optimalizálásának szükségessége, a jobb erőforrás-kihasználás és költségmegtakarítás fogja  mozgatni és dinamizálni a piacot.

A tanácsadási szolgáltatásokból, telepítésből és integrációból, valamint támogatási és karbantartási szolgáltatásokból álló szolgáltatási szegmens az előrejelzések szerint a legmagasabb CAGR-rel fog növekedni az előrejelzési időszakban. A működési hatékonyság növelése, a fenntarthatóság elérése és a változó üzleti dinamika kezelésének szükségessége ösztönzi az intelligens stadionszolgáltatások fokozott elterjedését minden régióban.

A hálózatkezelési megoldások erős fejlődése

A hálózatkezelő platformok megkönnyítik a kommunikációt a stadion, a munkaerő és a szurkolók között. Ezek a platformok biztosítják, hogy a felhasználók bárhol és bármikor hozzáférjenek az IT-szolgáltatásokhoz. A platformok segítségével a hálózati rendszergazdák könnyen észlelhetik a hálózat bármilyen jellegű meghibásodását, és a támogató személyzet tájékoztatásával valós időben oldhatják meg a problémákat. A globális sportesemények számának és méretének gyors növekedése, dinamizálja egyúttal a stabil és hatékony adathálózatok iránti keresletet, amelyek biztosítják aztán a hatékony napi működést.

Támogatás és karbantartás

A szolgáltatók a rendszerek rendszeres karbantartásra mellett folyamatos fejlesztéseket kínálnak ezen a területen. Növelni kell a jövedelmezőséget, erősíteni kell a kommunikációt és javítani kell a stadion infrastruktúráját, egyúttal a szurkolói élményt.  A megnövelt  megbízhatóságot és a minimális állásidőt szolgáló nélkülözhetetlen magasabb szintű  műszaki szakértelem, így szintén a szegmens növekedését fogja szolgálni.

A digitális tartalomkezelés gyors növekedést mutat

Mobil és webes tartalomkezelő szoftverek tartalmat és szolgáltatásokat tárolnak és szállítanak mobileszközökre. A piaci szegmens gyorsan növekszik annak köszönhetően, hogy a stadionok üzemeltetői elfogadják a webalapú digitális megoldásokat és szolgáltatásokat. Emellett az internet és a sportelemzés növekvő használata arra készteti a stadionüzemeltetőket, hogy mobilalkalmazásokat és webszolgáltatásokat használjanak a stadionok helyszínein.

Globális kép

Európa az egyik legkiemelkedőbb régió az intelligens stadionok piacán. Az európai intelligens stadionok piaca az előrejelzések szerint tartós növekedést fog mutatni az uniós és az egyes államok szintjén érvényesülő finanszírozási politikáknak köszönhetően. Az európai sportszervezetek egyre inkább alkalmazzák az intelligens stadionmegoldásokat. Az Egyesült Királyság, a futball és a krikett szülőföldje jelentős bevételt termel ezekből a sportágakból. Következésképpen az ország sportszervezetei komoly befektetéseket hajtanak végre, hogy megőrizzék versenyelőnyüket az iparágon belül. Európa-szerte a kormányok már számos kutatási és fejlesztési (K+F) kezdeményezést indítottak annak érdekében, hogy a hagyományos stadionokat intelligens létesítményekké alakítsák az IoT-megoldások és az 5G-kapcsolat integrálásával.

Forrás. securityworldmarket

A hazai helyzet

A sport fejlesztések keretében, mint ahogy azt az utóbbi években valamennyien tapasztalhattuk szinte robbanásszerű volt a stadionépítési program. A létesítményekbe intelligens videoanalitikával és AI képességekkel felszerelt videomegfigyelő rendszerek kerültek beépítésre, integrált biztonsági megoldásokkal. Ami pedig igazán komoly teljesítmény, több helyen is hazai fejlesztésű kamera technológiákkal. Így a Debreceni Nagyerdei Stadionba és Szombathelyen az intellio, a Puskás Arénába pedig a Logipix rendszerét telepítették. Mindhárom helyen magas színvonalon valósul meg a lelátok figyelése. A nagy felbontású panorámaképek az operátorok számára lehetővé teszik, hogy zsúfolt eseményeken is könnyen észrevegyenek gyanús eseteket és elősegítsék a gyors beavatkozást. A 2014-es építésű Groupama Aréna – az MLSZ új stadionbiztonsági követelményének megfelelő-  fejlesztésére pedig tavaly írtak ki közbeszerzést, ami érinti a kamerarendszer átépítését, kiegészítve egyebek mellet a beléptetési, fizetési rendszer korszerűsítésével. (Sajnos a közelmúltban átadott multifunkcionális MVM Dome biztonságtechnikájáról nem rendelkezünk egyenlőre érdemi információval.) 

Zárásként
A stadionok biztonságát segítő technológiai és élőerős fejlesztések már a világjárvány előtt is világszerte képbe kerültek, különösen is a videómegfigyelési megoldások, A járvány ugyanakkor szinte katalizálta a biztonsági szakma egészét, hiszen – kényszerű módon – felértékelődtek a létesítmények biztonságvédelmi megoldásai. Új, korszerű fejlesztések kerültek beépítésre, vagy a régebbi technológiákat korszerűsítették. Mindez a folyamat a nagy sportlétesítmények biztonságát is komplexebb módon hozta képbe, a működés – működtetés egészének biztonsági kérdéseit kezdték áttekinteni a felelős szakemberek és hoztak meg a fejlesztésekhez kapcsolódó döntéseket és vittek (visznek) végbe ezeket szolgáló projekteket világszerte. A szerk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük