Hogyan növelheti a kiterjesztett valóság a jelenlegi video megfigyelés hatékonyságát?

A kiterjesztett valóság (augmented reality – AR) körüli párbeszédek gyakran futurisztikus, már-már sci-fi szerű forgatókönyveket vázolnak fel, így sokan talán észre sem veszik, hogy már most is ki lehet használni az AR előnyeit akár a video megfigyelésben is.

Kicsit leegyszerűsítve az AR-t úgy definiálhatjuk, mint olyan képesség, amivel szövegek, képek és egyéb információk illeszthetőek a videófolyamra, mélyebb betekintést nyújtva a felhasználók és kezelők számára. Ez a technológia kulcsinformációkkal gazdagítja a videót a látómezőben lévő eszközökről és objektumokról, ezzel új lehetőségeket teremtve a biztonságban és megfigyelésben egyaránt. Nézzünk is meg néhány Axis kamerán jelenleg is elérhető AR applikációt és funkciót!

A kiterjesztett valóság maximalizálva nagy területek lefedésével

Egy PTZ funkciókkal rendelkező kamera hatalmas terület nagy részletességű lefedését teszi lehetővé, így számos eszköz kerülhet a látómezőbe a hőmérsékletmérőktől a nyitásérzékelőkig.  Ezen érzékelőadatok élő átfedésének hozzáadásával kiaknázhatóak a videó megfigyelő rendszer üzleti előnyei. Egy Z-Wave képes Axis M5000-G PTZ kamerával a végfelhasználók könnyedén konfigurálhatnak a kamera adott pozícióihoz kötődő átfedéseket, amelyekben az érzékelőktől vezeték nélkül kapott értékeket jeleníthetjük meg a látómezőben. Például egy gyártó felhasználhatja ezt a képességet a mélyhűtők hőmérsékletének figyelésére a hőmérséklet adatok kijelzésével az élő videón. Ha egy hiba miatt az egyik túlmelegszik, a kamera odafordul és riasztást küldhet, így a hiba gyorsan azonosítható és orvosolható.

A kiterjesztett valóság működés közben

 Előfordulhat, hogy többen már most kiterjesztett valóságot használnak a rendszerükben a valós idejű átfedést is magukban foglaló funkciók révén anélkül, hogy észrevennék. Néhány jól bevált példa a videófolyam információi, utcanevek, vagy a látómezőhöz kapcsolódó egyszerű szövegek.

Az egyik továbbfejlesztett és elterjedtebb AR felhasználás a valós időben rendelt adatvédelmi maszkok használata különböző jogszabályok miatt, mint például a GDPR. Az olyan alkalmazások használatával, mint az Axis Live Privacy Shield a tevékenységek távfelügyelete és a magánélet védelme is egyszerűvé válik. A kompatibilis kamerák mesterséges intelligencia alapon maszkolják az embereket, arcokat vagy éppen a hátteret, ami különösen hasznos olyan helyeken, mint például gyártócsarnokok, kórházak, idősek otthona, szállodák, irodák vagy éppen üzletek.

Axis LIve Privacy Shield

Az integrált technológiák hozzáadott értéke

Az IoT-szemlélet üzletközpontú megközelítésre történő áttérésével, egyre több szervezet fontolgatja, milyen fontos méréseket vagy adatokat lehet gyűjteni a látómezőből a működés és üzleti eredmények javításának érdekében. Például, ha az ajtók és egyéb biztonsági berendezések állapota közvetlenül látható az élő videón, időt takarítunk meg, hiszen az operátornak nem kell további lépéseket tennie ezek ellenőrzésére más rendszerekben, ezzel felgyorsítva a folyamatokat és javítva a biztonságot.

Az Axis Speed Monitor összekapcsolja az Axis biztonsági radarját a vizuális kamerával, és megjeleníti a radar által gyűjtött metaadatokat, mint például a járművek sebességét a videófolyamra feliratozva. Az integrált megközelítés lehetővé teszi, hogy hozzáadott értékekkel növelje a kamera funkcionalitását, megkönnyítve a száguldozó járművek azonosítását vagy éppen rakodó területek megfigyelését.

Egy okosabb és biztonságosabb jövőt teremteni

Számos iparág profitálhat az AR technológiából a video megfigyelésben a gyártástól a kiskereskedelemig. A fejlett grafikák és adatok video folyamon történő elhelyezésének lehetőségei végtelenek, csakúgy, mint a végfelhasználók ebből származó előnyei. Az Axisnál elkötelezettek a folyamatos innováció mellett számos területen, minden új lehetőség növeli a videókezelő szoftver értékét. A gyártó technológiájának nyitottsága számtalan lehetőséget kínál az AR alkalmazásokat fontolgató ügyfelek számára, és az Axis szeretne ennek a folyamatosan fejlődő technológiának az élére állni.

További információk: www.aspectis.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük