A drónok kerületvédelmi alkalmazhatóságának szempontjai

Ahogy a technológia továbbra is gyors ütemben fejlődik, a fizikai biztonság minden eddiginél szélesebb körű és hatékonyabb lett. Az egyik legújabb innováció ezen a területen a drónok használata a kerületek védelmére.

A pilóta nélküli légijárművek (UAV) számos előnyt kínálnak a hagyományos biztonsági megoldásokkal szemben, beleértve a jobb lefedettséget, a gyorsabb válaszidőt és a csökkentett költségeket. A fizikai biztonságot telepítők számára a drónok integrálása a kerületvédelmi alkalmazásokba versenyelőnyt jelenthet, és új üzleti lehetőségeket nyithat meg.

Forrás: IfsecGlobal

Az asmag.com cikkében megvizsgálja drónok perembiztonsági használatának előnyeit, és gyakorlati szempontokat ad arra, hogy a fizikai biztonsági rendszerek integrátorai hogyan tudják eredményesen hasznosítani ezt a technológiát. 

Konkrét előnyök a drónok kerületvédelmi alkalmazása mellett

Noha a drónok használatának számos előnye van, az ügyfeleknek tudniuk kell, hogy nem minden előny érvényesül minden vertikumra.  A  drónok számos esetben kínálnak jobb lefedettséget, de ha egy helyszín tele van akadályokkal, például épületkomplexumokkal – csoportokkal az UAV-k működése nehézségekbe ütközhet. Mindenesetre kezdjük az előnyök áttekintésével.  

Szélesebb lefedettség

A legfontosabb – már említett – előny, a megfigyelt terület szélesebb lefedettsége. Az eszközök különböző magasságokban és szögekben repülhetnek, így olyan helyekről is rögzíthetnek felvételeket, ahonnan a hagyományos megfigyelési technikákkal nehéz, vagy egyáltalán nem lehet. Ennek eredményeként a drónok átfogóbb képet nyújthatnak a kerületről, és hatékonyabban azonosíthatják a potenciális biztonsági fenyegetéseket.

Gyorsabb válaszidő

Sokkal gyorsabban tudnak reagálni a biztonsági eseményekre, mint az emberi biztonsági személyzet. Amint egy lehetséges fenyegetést észlel, a drón gyorsan a helyszínre tud érni és felmérve helyzetet, valós idejű információkat képes biztosítani a biztonsági személyzetnek. Ez lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb reagálást, potenciálisan akár meg is előzve a biztonság megsértését, vagy minimalizálva az ilyen események által okozott károkat.

Csökkentett költségek

A hagyományos biztonsági intézkedések költséghatékony alternatíváját jelenthetik, használatukkal csökkenthetőek az élőerős védelemre fordított költségek. Arról nem is beszélve, hogy a drónok a hét minden napján, 24 órában képesek felügyeletet biztosítani, csökkentve a többszöri biztonsági műszak szükségességét és az általános működési költségeket.

Rugalmasság

Gyorsan és egyszerűen vethetők be, így ideálisak a biztosítási feladatokra számos forgatókönyv esetén. Használhatók rendezvények, építkezések biztonsági megfigyelésére, kritikus infrastruktúrák biztonságát segítő eszközként és sok más alkalmazásra. Ezenkívül a drónok programozhatók meghatározott repülési útvonalak követésére, vagy meghatározott területek őrjáratára, ami jelentős rugalmasságot és testreszabhatóságot biztosít.

Forrás: LinkedIn

Fokozott biztonság

Biztonságot nyújthatnak a veszélyes vagy nehezen elérhető területeken, csökkentve ezzel a humán kockázatokat. Például felügyelhetnek olyan területeket, amelyek ki vannak téve a természeti katasztrófáknak, például az árvíznek vagy a földrengésnek, vulkáni működésnek stb. Egyúttal hatékony segítséget nyújthatnak adott esetekben a szükséges  evakuációs műveletek koordinálásában is.

Hátrányok

Bár az előnyök sok ágazatban meghaladják a hátrányokat, az ügyfeleknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a drónok alkalmazhatóságának számos korlátja van. Felhasználásukat  sok tényező korlátozza és a biztonsági műveletek e korlátozások körüli optimalizálása elengedhetetlen a legjobb eredmény eléréséhez.

Korlátozott repülési idő

A drónok peremvédelmi célú használatának egyik elsődleges korlátja a korlátozott repülési idő. A legtöbb kereskedelmi drón repülési ideje 20-30 perc, ami nem biztos, hogy elegendő nagy területek lefedéséhez, vagy hosszabb megfigyelési időszakokhoz. Ez azt jelenti, hogy több drónra lehet szükség egyetlen kerület lefedéséhez, ami növeli a költségeket, de a művelet bonyolultságát is.

Technológiától való függés

Az eszközök jelentős mértékben függenek a technológiától és érzékenyek lehetnek a rendszerhibákra, például a jelvesztésre, vagy a berendezés hibás működésére. Ez veszélyeztetheti a biztonsági rendszer hatékonyságát, és potenciálisan a biztonság megsértéséhez vezethet.

Időjárási viszonyok

Sok drón rendkívül érzékeny az időjárási viszonyokra, és a nagy szél, az eső, vagy a köd veszélyeztetheti a hatékonyságukat. Ez azt jelenti, hogy nem minden időjárási körülmény között  alkalmazhatók tetszőlegesen.

Adatvédelmi kérdések

Biztonsági célú alkalmazásuk nem ritkán vett fel a magánélet védelméhez kapcsolódó adatvédelmi  aggályokat, A szabálytalan használatnak büntetőjogi következményei is  lehetnek és akár a közvélemény negatív megítéléséhez is vezethet az alkalmazott technológia vonatkozásában, ami alááshatja annak hatékonyságát.

Szabályozási korlátok

A drónok biztonsági célú használatára számos szabályozási korlát vonatkozik, beleértve a  meghatározott területekre vonatkozó reptetési korlátozásokat, vagy a bizonyos időszakokon (napszakokon) belüli  üzemeltetés tiltását.  Ez korlátozhatja nyilván adott területeken, vagy időszakokban  a biztonsági célokra történő alkalmazhatóságukat is. Ezenkívül napjainkban már világsszerte számos ország  írja elő  a kereskedelmi drónok üzemeltetői számára a regisztrációs kötelezettséget illetve az alkalmazás jellegéhez igazodva esetenként további engedélyeket.

Hazánkban az EU-s szabályozással összhangban 2021 februárjától lépett hatályba a pilóta nélküli repülő eszközök (drónok) birtoklására, engedélyeztetésére, a reptetés szabályozására vonatkozó, a korábbiaknál szigorúbb keretrendszert meghatározó drón törvény, amit természetesen a biztonsági alkalmazások vonatkozásában is szigorúan be kell tartani.  A szerk.

Forrás: IfsecGlobal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük