Megjelent a SEAWING SiS beléptető szoftverének a 2.4-es verziója

A rendszeres SiS verziófrissítések sorában elérkeztünk 2.4-es kiadáshoz, amely a korábbiakhoz hasonlóan jelentősebb és kisebb funkciófejlesztéseket és javításokat is tartalmaz. A felhasználók, akik belépnek a szoftverkövetési rendszerbe, azonnal hozzájuthatnak a legújabb kiadáshoz és használhatják az újdonságokat.

A SEAWING mindig is fontosnak tartotta a rendszerek összekapcsolhatóságát. Nem csak különálló rendszerben gondolkodtunk az adott célfeladatra, hanem a vállalati ökoszisztémához minél jobban illeszkedő megoldásban. A SiS szoftverbe is számos külső rendszer került integrálásra, úgy mint videó menedzsment, tűzjelzők, behatolás védelem. A másik oldalról pedig több standard interfészt biztosít a SiS a külső rendszerek felé az adatcseréhez.

A teljes kapcsolódási megoldást újragondolva készült most el a szabványos RestApi protokollon kommunikáló SiS Connect interfész. Ez nem azt jelenti, hogy a korábbiak kivezetésre kerültek, hanem mellettük megjelent egy minden szempontból korszerűbb lehetőség is. SiS Connect segítségével a fejlesztő partnerek a saját alkalmazásukba implementálhatják a beléptető rendszer kiválasztott funkcióit és automatizált módon hívhatják meg azokat. Az elérhető parancsok sora folyamatosan bővül, de már most is használható például a személyek, jogcsoportok, kártyák és időzónák kezelése, kártya és jog kiadás visszavonás, valamint a riasztások nyugtázása, törlése műveletek. Számos lekérdezés és monitoring funkció is hozzáférhető.

A karbantartások és a frissítés fontosságát már többször hangsúlyoztuk, amely nem csak azt jelenti, hogy a fizikai akadályozó eszközök időszakos felülvizsgálatát szükséges elvégezni, hanem a szoftvereket is naprakészen kell tartani, így el lehet kerülni a nem kívánt leállásokat. Van még egy fontos komponens, amelyek időszakos frissítése elengedhetetlen, ez pedig a vezérlő és a kapcsolódó modulok. A szoftver oldali funkciók is általában a legújabb vezérlő firmware verzióval használhatók ki teljes mértékben. Annak érdekében, hogy a frissítés minél egyszerűbben és gyorsabban megtehető legyen,  a SiS-ben készült egy külön felület ennek támogatására. Nem kizárólag az aktualizálásra használható a funkció, hanem a jelenleg futó verziószámok is lekérdezhetők, ellenőrizhetők. A firmware frissítés felültre belépve kiválasztható, hogy mely vezérlők és/vagy modulok legyenek frissítve. A csomag generálása és megküldése után, a SEAWING előkészíti a frissítési csomagot az adott vezérlők és modulok sorozatszáma alapján. A megkapott fájlt a felületen betöltve indítható el a folyamat, így tehát központilag egy lépésben naprakésszé tehető a rendszer, nem kell egyesével végigmenni minden vezérlőn. Rengeteg időt megtakarítva jóval átláthatóbb, egyszerűbb lesz a folyamat ezután.

A korábban is már említett integrációra jó példa a kamerák képének megjelenítése és kezelése a SiS kliensen belül. A 2.4 es verziót megelőzően ehhez szükség volt külső alkalmazás telepítésre is, ez most már beépítetten elérhető, így a beüzemelés leegyszerűsödött. Fontosabb újítás azonban, hogy a felületen elérhető funkciók is bővültek. A kibővített idődiagrammon meg lehet jeleníteni a kamerákhoz tartozó eseményeket, illetve szűrőkkel ez a nézet is testre szabható. Kényelmesen visszakereshetők az események és a hozzájuk tartozó kameraképek lejátszhatók, illetve a kamara nézetből is át lehet ugrani az eseményekhez tartozó térképlapi elemre, vagy az eseménymonitorra. Nem a leglátványosabb, de olykor fontos lehet, hogy ezentúl a kamerák képénél státusz jelzés is elérhető, amellyel könnyen megállapítható a kamera aktuális elérhetősége.  

Kisebb fejlesztések közé soroljuk, de lényeges megemlíteni, hogy a személyi igazolvánnyal történő beléptetés a dolgozókon kívül, mostantól a vendég beléptésnél is elérhető. Újdonság még, hogy a kulcsszekrény hozzáféréshez is felhasználható. A személyi igazolvány másik típusú felhasználásánál, amikor okmányszkenner segítségével csak a személyi adatok rögzítése történik meg, immár nem csak az MRZ kódból, hanem a kártyába épített chipből is kiolvashatók az adatok, növelve a pontosságot és az adatbiztonságot.

HID Origo – SiS adatszinkron lehetőséget ad a HID Origo-ban felvett személyek és kártyák betöltésére a SIS adatbázisába. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az HID mobiltelefonos azonosítók szinkronizálása a két rendszer között könnyedén megtehető.

Az SC-1000 új postafiók üzemmódjával, lehetőség van akár 250 postafiókos szekrény vezérlésére, kezelésére. Bevonható a jogosultságkezelésbe egy bármilyen elektronikusan vezérelhető zárral felszerelt tárolószekrény.

A tűzlista opció is új funkcióval bővült, vészállapot esetén az előre beállított paraméterek alapján a tűzlista automatikusan nyomtatásra kerül.

A fejlesztések nem állnak le a következő verziókban sem, a várható funkciók már fejlesztés alatt vannak úgy, mint a KONE lift integráció, arcfelismerő rendszer kezelés, OSDP olvasó támogatás, karbantartást támogató modul. A jogosultság kezelés kiterjesztése attribútum alapokkal és az univerzális kártyakódolás is tervben van.

Papp Márton
Üzletfejlesztési és kereskedelmi igazgató

ASSA ABLOY Opening Solutions Hungary Kft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük