Gyakorlati szempontok a megfelelő beléptetőrendszer megoldás kiválasztásához

Az új biztonsági technológiák átvétele és bevezetése megterhelő feladat lehet. A szükégleteknek megfelelő megoldás kiválasztásánál  ezért az ár és a funkcionális képesség szempontjain túl kell tekinteni, és számtalan telepítés előtti és utáni további szempontot is figyelembe kell venni. Ezek elmulasztása nem kevés problémát szülhet a későbbiekben.

Alábbi cikkünkben a neves amerikai biztonsági szolgáltató Sielox mutatja be ezeket a megfontolásokat azoknak az érintett feleknek, akik új beléptetési projekt kivitelezését tervezik.

Forrás: Sielox

A végfelhasználók számára az új biztonsági technológia kiválasztásának vezető szempontját a   költséglehetőségek határozzák meg. És bár az ár fontos szempont,

sok rejtett költség van, amelyet a végfelhasználók nem számítanak bele az új biztonsági rendszer teljes birtoklási költségébe. Ez magában foglalja a rendszerüzemeltetés  elsajátításához szükséges időt és képzést, a rendszerleállást és a karbantartást, a fenyegetéskezelés és az üzleti intelligencia javításához szükséges kritikus adatok feldolgozásának (kinyerésének) költségeit.

Sok végfelhasználó várja az integrátortól, hogy olyan beléptetés vezérlési megoldást ajánljon, amely megfelel az igényeinek, de a Sielox szerint az integrátorok gyakran ugyanabba az árcsapdába esnek. A cég hangsúlyozza, hogy mindezek mellett a gyártói támogatás hiánya, a korlátozott skálázhatóság és a kapacitáskorlátozások is gyakran befolyásolhatják az integrátor eredményét és presztizsét.

De hogyan lehet olyan megoldást találni, amely számol a jelzett kihívásokkal és a szükségleteknek is megfelel.  És milyen szempontokat kell figyelembe venni annak érdekében, hogy egy új rendszer bevezetése a lehető legzökkenőmentesebben és költséghatékonyabban menjen végbe?

Szempontok az integrátorok számára

A megfelelő beszállító kiválasztása A vezérlőkből, olvasókból, hitelesítő adatokból, szoftverekből stb. álló új beléptetőrendszer rendelése időigényes folyamattá válhat  ha kiderül, hogy nem minden termék érhető el azonnal. Ezért érdemes olyan gyártót keresni, aki szakértő-  vásárlás előtti – támogatást is biztosít, javasolja a megfelelő rendszert, átlátható árakat kínál, és garantálja a termékek elérhetőségét.

Könnyű konfigurálás: Egy új beléptetési rendszer konfigurálása nem feltétlenül bonyolult. Az előre elkészített rendszerek és sablonkonfigurációs eszközök gyakran lehetővé teszik az előzetes konfigurálást, így értékes idő takarítható meg az üzemeltetés  helyszínein.

Kapacitás: Mivel a végfelhasználók hajlamosak az áralapú megoldásokra, célszerű  olyan rendszermegoldásokat, találni  amelyek lehetővé teszik, hogy kevesebbel többet érjünk el. Ez adott esetben pl. több ajtó beléptető vezérlést, vagy regionális I/O-kapacitást kínáló szoftvermegoldásokat jelenthet, amely lehetővé teszi a rendszer számára, hogy zökkenőmentesen kezelje a rendelkezésre álló alkalmazásokat nagyobb körben, nagyobb késleltetéssel.

Megfontolások a végfelhasználók számára

Könnyű használhatóság: A ma telepített beléptetőrendszernek olyannak kell lennie, amely a belátható jövőben használható. Ezt szem előtt tartva a kezelőfelületnek felhasználóbarátnak és intuitívnak kell lennie, könnyen alkalmazkodva a regisztrált felhasználók és a rendszerkonfiguráció változásaihoz. A megfelelő biztonsági megoldás minden szükséges helyen rendelkezésre kell álljon, lehetővé téve egyidejűleg a szükséges változtatások végrehajtását, az események irányítását és az adatok egyszerű lekérését, mindezt havi ismétlődő díjak nélkül.

Skálázhatóság: A biztonsági környezet folyamatosan változik, ami azt jelenti, hogy egy meglévő rendszer frissítése (vagy tesztelése) valószínűleg a rendszer élettartama alatt történik. A telepített rendszernek alkalmazkodnia kell az eredeti rendszer méretében bekövetkezett bármilyen változáshoz, beleértve az új olvasókat és ajtókat is, anélkül, hogy a beléptetési műveletek és házirendek jelentős leállása következne be.

Jelentéskészítési funkciók: Végfelhasználóként az új biztonsági rendszernek folyamatosan működőképesnek kell lennie.  Egy beléptető rendszer esetében ez azt jelenti, hogy az egyszerű ajtóvezérlésen túl testreszabott beléptetőjelentéseket kell készíteni az olvasói hozzáférésről, a kártyatulajdonosok nyomon követéséről és sok másról. Ezek a jelentések azután a működési hatékonyság hiányának azonosítására, vagy értékes üzleti intelligencia alkalmazásokhoz használhatók fel.

A Sielox maga is egyszerű, rugalmas és költséghatékony rendszert. kínál azoknak a végfelhasználóknak, akik egyszerűen használható beléptetési megoldásokat keresnek az integrátorok számára, maximalizálva az idő- és költséghatékonyságot. Az Anyware 2.2 egy fejlett böngészőalapú hozzáférés-felügyeleti és eseménykezelési megoldás, amelyet az egyszerűség, rugalmasság jegyében terveztek.

Forrás: Sielox

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük