Mire jó az olyan szabály, amit senki sem akar betartani?

Egy kekec biztonsági tanácsadó gondolatai

Azt mondja szakmánk kissé elavult „szentírása”, a 2005. évi CXXXIII. Tv., méghozzá rögtön az első paragrafusban, hogy az ő hatálya bizony kiterjed a vagyonvédelmi rendszert tervező és szerelő tevékenységre is.

Az is mondja ezen paragrafus a (4) bekezdése, hogy e törvény alkalmazásában tervező-szerelő tevékenységnek minősül az elektronikai vagy mechanikai vagyonvédelmi rendszerek tervezése, telepítése, szerelése, üzemeltetése, felügyelete, karbantartása, javítása, ideértve a rögzítés nélküli, megfigyelési céllal üzemeltetett vagy – törvény felhatalmazása alapján – a hang- vagy képrögzítést is lehetővé tevő elektronikus megfigyelőrendszer (a továbbiakban: térfelügyeleti rendszer), továbbá a beléptető rendszer és a betörésjelző rendszer létesítésének, karbantartásának, illetve a térfelügyeleti rendszerhez és a távfelügyeleti rendszerhez kapcsolódó reagálószolgálat működésének körében végzett tevékenységet is.

Az (5) bekezdésben meg nem átallja azt állítani, hogy tervező-szerelő tevékenységet személyesen az végezhet, aki biztonságtechnikai, híradástechnikai, távközlési, mechanikai, illetve villamosmérnöki képzettséget adó egyetemi vagy főiskolai végzettséggelrendelkezik.

Biztonságtechnikai, az elektronikai és a mechanikai vagyonvédelmi rendszert szerelő tevékenységet személyesen az végezhet, aki a következő szakképesítések valamelyikével rendelkezik:

a) biztonságtechnikai szerelő, kezelő,

b) biztonságtechnika-kezelő,

c) elektronikus vagyonvédelmi rendszerszerelő,

d) mechanikus vagyonvédelmi rendszerszerelő.

No de akkor mi az oka annak, hogy egyre-másra találok olyan CCTV, beléptető vagy éppen riasztórendszert, amit villanyszerelők vagy éppen IT cégek telepítettek?

Nos nem vagyok naiv, tudom, hogy mi az oka: olcsóbb, ha ők csinálják. Ha már húzod a kábelt, kedves Ödön, húzzál már oda még párat, aztán ha már ott állsz a létrán, dobjál fel rá pár kamerát meg érzékelőt! Tudsz ilyen is hozni, ugye? S Ödönke tud ilyet venni…mert az eszközök vásárlása mindenkinek elérhető, akár még szlovák webshopokon keresztül, okos áfával, olcsóbban is.

Mindenki tudja, hogy megy ez, s azt is, hogy mi az eredménye. Őszintén, mikor szólt egy villanyszerelő, hogy a kamerához érdekmérlegelési teszt kell, s nem éppen jogszabálykövető dolog, ha az utcai forgalmat nézzük vele? Mikor mondta egy IT cég, hogy ki kellene maszkolni bizonyos területeket?

De nekem nem ez a fő bajom a rendszerrel, hiszen ügyeskedők mindig is voltak! A baj a hatóság oldalán van! A XXI. században egyszerűen röhej, hogy egy engedélyhez -pontosabban bejelentéshez- kötött tevékenységet végző cég engedélyét nem tudom online leellenőrizni!  Ha az „Én és a csavarhúzom” Bt. jelentkezik egy ilyen munkára, akkor nincs az a felület, ahol meg tudnám nézni, hogy nekik van-e rendőrhatósági engedélyük erre a tevékenységre.

6. § *  (1) *  Az e törvény hatálya alá tartozó tevékenységek (ideértve a magánnyomozói tevékenység szervezését és irányítását is) személyes végzéséhez – ha e törvény kivételt nem tesz – a rendőrség által kiadott igazolvány szükséges. Ödönkének kellene, hogy legyen ilyen igazolványa… S hogy van-e, igazi-e, eredeti-e?

A 8. paragrafus alapján a rendőrség a kiadott működési engedélyekről és igazolványokról….nyilvántartást vezet.

Persze arról is érdemes lenne beszélnünk, hogy ha rendelkezel hatósági engedéllyel, akkor az adatváltozásokat köteles vagy bejelenteni, ami hála a mai kor csodájának számító online felületnek gyorsan megteheted. De aki már látta, olvasta és küzdött vele, az pontosan tudja, hogy a hivatalosan megfogalmazott kérdéssorban csak a lényeget nem találod meg, így naná, hogy  lesz egy hibás beadványod. Ha arra vetemedsz, hogy telefonos segítséget kérj, akkor számolj az idővel, mert lehet, hogy egy hétbe is belekerül, mire eljutsz az illetékeshez. Ha törvénytisztelő vállalkozóként rendesen végigjártad az ügyintézés folyamatát, akkor kézhez kapsz egy olyan határozatot, amit „kézzel” összeollózott valaki és hemzseg a hibáktól. Úgyhogy kezdheted előröl a folyamatot. Végül Hatósági Engedély büszke birtokosaként, azért ne felejtsd el töltögetni a Naplót kézzel és kényesen ügyelj rá, hogy be ne teljen, mert az egy külön ügymenet…

De vissza a törvényhez:  A fenti nyilvántartás – a természetes személyazonosító adatok kivételével – közhiteles hatósági nyilvántartásnak minősül.

(4) pont azonban azt mondja, hogy a nyilvántartásból adattovábbításra irányuló kérelmet – ha törvény eltérően nem rendelkezik – teljesíteni nem lehet.

Ízlelgessük csak: Adott egy közhiteles nyilvántartás, amiből adatot szerezni nem lehet!

S a legjobb: a 63.§. szerint a rendőrség felügyeleti bírsággal sújthatja ….. aki az e törvényben meghatározott tevékenység végzésére jogosító szabályokat megszegi, valamint azt a vállalkozást, amely az e törvény hatálya alá tartozó tevékenységet jogosulatlanul végzi, továbbá a tevékenységre vonatkozó, e törvényben meghatározott előírásokat ismételten vagy súlyosan megsérti.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában a vállalkozás jogosulatlanul végzi tevékenységét, ha azt

a) működési engedély hiányában folytatja;

b) a működési engedély kiadásához szükséges feltételek hiányában folytatja;

Szóval van szabály, van hatóság, van felügyeleti bírság, s mégis virágzik egy olyan iparág, aminek nem lenne szabad. De kit érdekel?  Hát engem, amikor ilyeneket látok, mint a csatolt képeken…s hidd el nekem, még messze nem mutattam meg mindent, mert a megbízó jóhírére akkor is vigyázni kell, ha ő maga okozza a problémát azzal, hogy oktalan módon spórol.

És nézzünk most néhány „színvonalas” szerelést

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük