Fénytípusok összehasonlítása kerületi megfigyelőrendszerekhez

A brit  Raytec Ltd piacvezető a biztonsági alkalmazások LED-világítása területén.  A következőkben cikkben Callum Ryder, a Raytec marketingmenedzsere iránymutatásait olvashatjuk a kerületi felügyeleti rendszerek világítási követelményeiről.

A minőségi képek valamennyi videomegfigyeléses alkalmazáshoz elengedhetetlenek, beleértve a kerületi felügyeleti alkalmazásokat is. A rendszer teljesítménye nemcsak a kamerán és az objektíven múlik, hanem a rendelkezésre álló fény mennyiségén, minőségén és eloszlásán is. „A fény minősége és iránya határozza meg, hogy egy téma egyáltalán látható-e, és milyen távolságból. Azonban sok különböző típusú és hullámhosszú fény áll rendelkezésre, ezért érdemes átgondolni az adott helyzetre optimális megvilágítási megoldásokat” – mondja Callum Ryder. Nézzük akkor.

Fehér fénnyel történő megvilágítás

A fehér fény az egyik legszélesebb körben használt fényhullámhossz és ez határozza meg mindennapjainkat hiszen ennek útján érzékelünk.

A fehér fény biztonsági rendszer részeként történő használatának fő előnye az, hogy színes képeket biztosít, ha színes kamerával használják. Valaki ruhájának, hajának, vagy egyéb jellemzőinek azonosítása döntő bizonyíték lehet a bírósági eljárások során. A fehér fényű megvilágítás meghatározó jellemzője, hogy az emberi szem számára jól látható, ezért általános területi megvilágításra használják. A kerületi felügyeleti alkalmazásoknál ez akkor is hasznos, ha fehér fényt használnak elrettentésként a potenciális behatolók elhárítására. Persze más esetekben amikor titkos megfigyelés a cél, nem valószínű, hogy fehér fényű megvilágítás lesz a megoldás.

Előfordulhat, hogy az éjszakai állandó fehér fény használata nem minden alkalmazáshoz megfelelő, mivel a célterület meg van világítva és ezáltal potenciálisan  a behatolót is segítheti a bűncselekmény elkövetésében. A fehér fény használatakor ugyanakkor a figyelembe kell venni a fényszennyezést is. „Bár a LED-technológia használata azt jelenti, hogy a fényt pontosan lehet célozni, egyes alkalmazások esetében előfordulhat, hogy környezeti okokból – például az éjszakai égbolt megfigyelése, vagy vadon élő állatok védelme érdekében – korlátozott lehet a fehér fénnyel történő megvilágítás alkalmazása  ” – mondja Callum Ryder.

Telephely felügyelet Raytec Vario2 fehér fényű megvilágítóival

Forrás: Raytec

Infravörös (850 nm) hullámhossz

A 850 nm egy félig fedett fényforrás és a legtöbb CCTV rendszer számára előnyös választás. A biztonsági kamerák a legfogékonyabbak erre az infravörös hullámhosszra, ezért a legjobb éjszakai képet adják. A kitakartsága okán, a megvilágító enyhe vörös fényt ad, amely közelről vagy közvetlenül a fénybe nézve látható. „A legtöbb alkalmazásnál azonban ez nem jelent problémát, és mindig javasoljuk a 850 nm használatát más infravörös hullámhosszokhoz képest. A 850 nm biztosítja a legjobb éjszakai képeket, és lehetővé teszi, hogy a kamera az optimális teljesítményt nyújtsa”

Infravörös (940 nm)

A 940 nm az infravörös fény teljesen rejtett hullámhossza. A 940 nm-es megvilágító nem bocsát ki vörös fényt, ezért olyan alkalmazásokban használható, ahol a 850 nm-es fény vörös fénye elfogadhatatlan. A 940 nm használata azonban a képminőség és az elérhető távolságok jelentős csökkenését jelenti az egyenértékű 850 nm-es fényszinthez képest. A kamera teljesítményérzékenysége akár 50%-kal is csökken a 850 nm-hez képest. „Ha lehetséges, mindig a 850 nm használatát javasoljuk 940 nm helyett. Ha pedig 940 nm-t használunk, mindig ügyelni kell a  megfelelő kamerabeállításra”

Hibrid

Egy másik lehetőség, amelyet még fontolóra érdemes venni, a hibrid megvilágítók használata. A hibrid megvilágítók „minden az egyben” megoldást kínálnak, egyetlen egységben egyesítve az infravörös (850 nm) és a fehér fényt. „Ez azt jelenti, hogy egy megvilágító használható rejtett megfigyelésre és fehér fény elrettentésére is. Ezt általában a kerületi megfigyelőrendszereknél használják, ahol a végfelhasználó még a bűncselekmény elkövetése előtt el akarja hárítani a behatolót.” – magyarázza Callum Ryder.

FAR-PIR (730 NM)

Bár nem valószínű, hogy releváns a kerületi alkalmazásoknál, a 730 nm-es hullámhossz (az úgynevezett „messzi vörös”) egyre népszerűbb választás olyan közlekedési alkalmazásokban, ahol a járműben a vezető vagy az utas azonosítása szükséges. A modern szélvédőket úgy tervezték, hogy bizonyos hullámhosszú fényt blokkoljanak. Ez elsősorban a járműben ülők védelmét szolgálja az ultraibolya (UV) sugaraktól, de kísérletet tesz az utastér hűtésére is az infravörös (IR) fény egy részének blokkolásával.

„A Raytec által a szélvédőkön való átlátás céljából végzett tesztek során egyértelművé vált, hogy a 730 nm-es fény biztosítja a legtisztább képet a járműben tartózkodó személy azonosításához, a fent tárgyalt többi hullámhosszhoz képest. A 730 nm-es megvilágító azonban azért vörös fényt ad, ami bizonyos esetekben elvonhatja a járművezetők figyelmét. Egy ideális világban a 730 nm-es képminőséget olyan megvilágítóval lehetne elérni, amely nem bocsát ki látható fényt, és ezért nem vonja el a vezető figyelmét. A valóságban azonban minél lejjebb haladunk a spektrumban, annál több fény válik láthatóvá a vezető számára” – összegzi Callum Ryder.

A 730 nm-es fény biztosítja a legtisztább képet a járműben lévő személy azonosításához a többi vizsgált hullámhosszhoz képest.

Forrás: securityworldmarket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük