A felhőalapú biztonsági rendszerek új útjai a kiskereskedelmi logisztikában

Írásainkban rendszeresen foglalkozunk a digitális átalakulás és a felhő alapú platformok és infrastruktúrák elterjedésének kérdéseivel, bemutatva a megoldások előnyeit döntően a klasszikus értelembe vett fizikai biztonság területén, ugyanakkor jól látható, hogy ezeknek a rendszereknek az alkalmazására egyre szélesebb lehetőségek nyílnak további területeken is.

Forrás: navigatorvilag.hu

Az Ifsec Global hasábjain Scott Gray, az intelligens üzleti megoldásokkal foglalkozó svájci Morphean értékesítési vezetője mutatja be, hogy az összekapcsolt felhőalapú fizikai biztonsági technológiák hogyan segíthetik a kiskereskedelmi veszteségek megelőzését és a műveletek egyszerűsítését. A cikkből szemezgetünk a továbbiakban.

Napjaink sokoldalú, felhőplatformokhoz csatlakoztatott IoT-eszközei hihetetlen lehetőségeket kínálnak a digitális átalakulás felgyorsítására és fokozására. A felhő lehetővé teszi az IoT-eszközök és érzékelők együttműködését, ami viszont javítja a pontosságot és a megbízhatóságot.

A videoadatok felhasználása és egy elemzőmotoron keresztüli feldolgozása hatékony üzleti intelligencia eszközökké alakíthatja át a szervezetek által a helyszínen egyébként leginkább a biztonsági célokra alkalmazott hálózati kamerákat.

A kiskereskedelmi disztribúció és a logisztika az egyik olyan terület, ahol a fizikai biztonsági technológia új alkalmazásai valódi változást hozhatnak, hozzájárulva a tranzakciók pontosságának javításához és a nyereség növeléséhez az értékesítés, a rendelésfeldolgozás és a szállítási siker ellenőrzésén keresztül.

A rendelések feldolgozása láthatóvá válik az üzleti folyamatok pontosabb követése érdekében. 

A kiskereskedelmi elosztási és logisztikai környezetekben nagy fejtörést okoz, hogy nem tudjuk időben és az események pontos menetében nyomon követni a megrendelések feldolgozását és így a reklamációkhoz kapcsolódó bizonyítási eljárások is igencsak problematikusak és gyakran kudarcosak a szolgáltató szempontjából. Ha egy vállalkozás több ilyen jellegű panaszt kap az kezd költségesnek bizonyulni, és nagyon nehézzé válik az egyes esetek kivizsgálása, az esetleges szabálytalanságok feltárása. Ezért nagyobb rálátásra van szükség a rendelések teljesítésének folyamatában.  A hagyományos megrendelési folyamatokba beépülő fizikai biztonsági megoldásokkal a tranzakciók egész folyamata ellenőrizhetővé és visszakövethetővé válik.

Üzleti intelligencia videoadatokból

A tranzakció-ellenőrző szoftver a hálózati megfigyelő kamerák videóadataival kombinálva olyan üzleti intelligencia megoldást eredményez, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy összekapcsolják a komissiózási és csomagolási folyamat videóját olyan információkkal, mint például a tranzakcióazonosító, dátum és idő. A folyamat vezérelt adatoknak ez a kombinációja, amelyet optimális esetben – egy jó minőségű videó támaszt alá, bizonyítja, hogy a rendelést teljesítették, feladták, és megadja a kereskedőnek azt a döntő bizonyítékot, amelyre szüksége van ahhoz, hogy segítséget nyújtson a vásárlói viták esetén.

Ez egy olyan megoldás, amely figyelemmel kíséri a termék útját a kiválasztástól kezdve, a csomagoláson keresztül a megrendelési helyszínig és az áru átvételéig biztosítva a kereskedő számára a teljes kontroll folyamatát. A videó igény szerint azonnal visszakereshető, és ez teljes átláthatóságot biztosíthat a csomagolósorokon, de továbbmenve akár a gyártás folyamatán  belül is, ahol a minőség-ellenőrzés problémát jelenthet és előfordulhat, hogy a folyamatok és eljárások hasonló bizonyítékaihoz kell hozzáférni.

Biztonság és elszámoltathatóság

Könnyen belátható, hogy ebben a folyamatban, a megrendelés – árú pillanatnyi helyzete, útja  könnyen meghatározható. A futárnak saját rendszere lesz a csomag átvételének és kézbesítésének rögzítésére, így a kereskedő házon belüli rendszere és a futár saját rendszere között ellenőrizhető lesz a teljes utazás. Áruvisszaküldés, vagy vásárlói vita esetén a folyamat sokkal könnyebben lesz kezelhető, mivel egy gombnyomással részletes, videós bizonyítékokkal alátámasztott igazolást lehet előállítani.

A kézi folyamatok videoadatokhoz való kapcsolásának képessége elszámoltathatóságot és biztonságot nyújt a rendelések számára.

Azok a kiskereskedők pedig, akik bevezettek egy ilyen megoldást, máris tapasztalhatják  ennek előnyeit. Egy divatos utcai és sportruházati cikkek kereskedelmével foglalkozó  neves cég arról számolt be, hogy a hiányzó cikkekre vonatkozó lekérdezések 50%-kal csökkentek, az eredményes kiszállítások pedig 25%-kal nőttek a forgalmas raktáraikban található video- és folyamatadatok kombinációjának közvetlen eredményeként.

A mesterséges intelligencia és a mély tanulás folyamatos fejlődése azt jelenti, hogy a felhőalapú fizikai biztonsági képességek idővel természetesen tovább bővülnek, ami a hálózati kamerák további alkalmazását eredményezi a kiskereskedelmi környezetben számos más hatékony alkalmazásban is. Az üzleti műveletek szerves részét képező folyamatokkal és szolgáltatásokkal egyre inkább összekapcsolódó felhőalapú fizikai biztonság a digitális átalakulási menetrend szerves részévé válik, mint a dinamikus és fejlődő üzleti környezetekben történő valódi érték teremtésének eszköze.

Forrás. IfsecGlobal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük