INTEGRAL EVOXX

A Schrack tűzjelző központok új generációja

A mai világunkat az informatika uralja. A közismert funkciókon és alkalmazásokon kívül egyre szélesebb körben találkozunk újabb helyeken a technológiával. A biztonságtechnika korlátait az informatika egészen extrém mértékben tolja ki. Nem csak az információk nagy távolságokra történő továbbításáról van szó, hanem különböző rendszerek összekapcsolásáról és olyan alkalmazások használatáról, amelyek teljesen új funkciókkal ruházzák fel a rendszereinket. Nézzük akkor, mit kell tudjon napjainkban egy korszerű tűzjelző rendszer?

A tűzjelző rendszereknél azért még nem szabad arra gondolnunk, hogy informatikusok fognak egy arra alkalmas tűzjelző központot, egy kosárnyi érzékelőt, egyéb periféria elemet, keresnek a közelben egy informatikai végpontot és az eszközöket patch kábelekkel csatlakoztatva vadul elkezdik programozni a rendszert. A TVMI és az OTSZ ezt nem teszi lehetővé, a rendszereket továbbra is a jelenleg érvényes jogszabályok, előírások mentén kell tervezni, telepíteni. Az IP technológia alkalmazására a jogszabályoknak megfelelően kiépített tűzjelző rendszernél a jelzések továbbítása, távoli elérése és diagnosztikai vizsgálata során nyílik lehetőségünk.

Az EvoxX központok a Schrack Seconet központjainak az új generációja. Az EvoxX család három alappillére az egyhurkos B (basic), a kéthurkos négy hurokig bővíthető C (compact) és a maximum 16 hurokig bővíthető M (modular). Ezek a központok egyesítik magukban a régebben is alkalmazott megbízható technológiát az innovatív új műszaki megoldásokkal. A központok előző generációjának fontos tulajdonsága volt a rendkívüli üzembiztonság alapjául szolgáló, a kisebb központokban a szoftveres, a moduláris központoknál a szoftveres és hardveres teljes redundancia. Egy hurokra maximum 250 elem köthető, a hurokhossz pedig 3500 m lehet. Minden központ rendelkezik RJ45 aljzattal, USB csatlakozóval és Bluetooth kommunikációval az alaplapon. A 2 x 2 x 800 MHz Dual Core processzor és 1GB RAM garantálja a megfelelő teljesítményt és kommunikációs sebességet a jövőbeni alkalmazások számára is. A központok további nagy előnye a kompatibilitás a régebbi rendszerekkel, ez lehetővé teszi az Integral tűzjelző központok több generációjának a hálózatba kötését.

Forrás. Schrack Seconet

A tűzjelző rendszereknél alapkövetelmény a folyamatos rendelkezésre állás. A karbantartás során a távoli elérés lehetőséget biztosít a rendszer állapotának folyamatos monitorozására. Ez előnyt jelent a karbantartó számára, hiszen felkészülten érkezhet a helyszínre, illetve az üzemeltető számára is, mert így elkerülhetőek a szükségtelen plusz kiszállások. Gyors reakció, magasabb szintű rendelkezésre állás. A karbantartási költségek optimalizálhatók a rendszer funkcióinak segítségével. A karbantartó egy tablet segítségével csatlakozik a központra. A tableten a tervrajzok a karbantartás során elérhetők. Egy jelzés beadását követően megjelenik a központon látható információ, ellenőrizhető a tervrajz és az érzékelőn található cím helyessége is. A tervrajzon azonnal jelölhetők az esetleges eltérések, így a tervek folyamatos aktualizálása biztosított. A technológia alkalmazásának köszönhetően csökkenthetők a karbantartási költségek.

Minden rendszer életében eljön az az idő, amikor egyes elemei cserére, korszerűsítésre szorulnak. Ezt az igényt generálhatja a felhasználói szükségletek változása, vagy olyan új funkciók iránti igény megjelenése, mint például a távoli rendszerek központi felügyelete. Lehetőség van továbbá a védett létesítmények érzékelő hálózatának bővítésére, egy helyszínen új épület létesítése miatt új központok hálózatba kötésére, de előfordulhat műszaki szükségszerűség is, mint például a központ meghibásodása miatti csere. Abban az esetben, ha a régi és az új központok nem kompatibilisek egymással, vagy amennyiben a régi érzékelő hálózattal nem kompatibilis az új központ, plusz költségekkel kell számolnunk. Akkor, ha a meglévő rendszer központja nem tudja kielégíteni az új felhasználói igényeket, a lecserélése elkerülhetetlen. Ilyenkor az üzemeltetőnek újabb nem várt kiadással kell szembesülnie.

Mindent összegezve, az EvoxX központcsalád tulajdonságainak köszönhetően nő a rendszer rendelkezésre állása, rugalmasan és költséghatékonyan valósítható meg a növekvő felhasználói igények kielégítése, valamint a szükségessé váló korszerűsítések, bővítések megvalósítása.

Mészáros József

Schrack Seconet Kft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük