Gyengeáramú rendszerek tervezése hatékonyan HADstair tervezési rendszerrel

Már 5 éve erősítem a PartnerTech Kft. csapatát, az első 2 évemben még műszaki terméktámogató pozícióban, 2018 év végén jeleztem, hogy célkitűzéseim között szerepel a tűz-, és biztonságtechnikai rendszerek tervezése. Nagy szerencsémre nyitott fülekre találtam, így lehetőséget kaptam tervezőmérnöki ambícióim megvalósítására. Mivel a főiskolán nem kaptunk lehetőséget a CAD szoftverek megismerésére, ezért első lépésként AutoCAD tanfolyamokat végeztünk el kollégámmal. Viszont a tanfolyamokkal szinte egyidőben megismerkedtünk egy tervezést segítő programmal. Így én már szerencsére nem tapasztalhattam meg milyen „hagyományos” módon terveket készíteni. Az alábbi cikkben szemléltetni fogom, hogy miben segíti a tervezők munkáját ez a program.

A PartnerTech Kft-nél mindig fontos hangsúlyt fordítottunk a tervezők támogatására, ezért folyamatosan kerestük és keressük is a lehetőségeit annak, hogy miként tudjuk munkájukat segíteni. Ennek megfelelően 2019-ben, amikor mi is elkezdtünk tervezéssel foglalkozni a tapasztaltabb tervező kollégákkal folytatott beszélgetések során azzal szembesültünk, hogy a tervezéssel töltött idő jelentős részét olyan rajzolási folyamatok teszik ki, melyek nem igényelnek kreatív tervezői gondolkodást és szaktudást. Erre a „problémára” keresve megoldást keltette fel érdeklődésünket a HADstair tervezést segítő program. A programot megismerve rövid idő alatt világossá vált számunkra, hogy ez nagyságrendekkel fel tudja gyorsítani a tervezés folyamatát, mert számos monoton, statikus feladatot automatizáltan el tud végezni helyettünk. Éppen ezért azóta mi magunk is nem csak használjuk a HADstair-t, hanem kizárólagos forgalmazói is lettünk.

Hódossy Dániel

Hogyan is működik a HADstair?

Mint sokan mások, mi is CAD szoftvert használva (AutoCAD, ZWCAD Pro, BricsCAD Pro) rajzoljuk meg a terveinket. A HADstair pedig egy beépülő program a CAD szoftveren belül, mely egy vagy több parancsot képes automatikusan, egy gombnyomásra futtatni VBA-n keresztül. A parancsok futtatásához a rendelkezésre álló HADstair blokk készlet használata szükséges. Ezek dinamikus, attribútumos blokkok, melyeket tetszőlegesen tölthetünk fel adattal.

Miben segít a HADstair?

Építészeti rajzok tisztítása

Kapunk egy építészeti alaprajz csomagot, amin az egyes tervek olyan rajzelemeket, fóliákat tartalmaznak, amikre nekünk semmi szükségünk és ha ezeket nem „tüntetjük” el csak zsúfoltak, átláthatatlanok lesznek tőle a terveink. A HADstair program rendelkezik egy “Tisztít” opcióval, aminek segítségével a rajzról egy elem kiválasztásával az összes ilyen elem kitörölhető egy gombnyomással. Ha ezt kifejezetten egy adott fólián, vagy egy adott vonaltípust figyelembe véve szeretnénk megtenni, akkor erre a szűrők adnak lehetőséget. Sőt, a kitörölt elemeket egy „clear” fájlba is ki tudjuk menteni, melyet később több rajz automatizált törléshez is fel tudunk használni. Problémát szokott még az is okozni, hogy az építész rajzon több színt is használnak, szerencsére a HADstair-ban erre is van egy külön gomb, ami akár az egész rajzot egy általunk megadott színre állítja (blokkokon belül, szétrobbantás nélkül is) és így az általunk tervezett rendszert egyértelműen, jól átláthatóan tudjuk ábrázolni az alaprajzon. Tehát, ha pl. van egy több szintes épületünk, akkor elég csak az egyik rajzon végig menni, hogy mik azok a rajzelemek, amikre nincs szükségünk és amelyik alapján elkészítjük a korábban említett „clear” fájlt. Ezt követően erre a „clear” fájlra hivatkozva egy összetett törlést tudunk elindítani, amely során a program megnyitja az első szinti rajzot és letörli a hivatkozott fájlba kimentett rajzelemeket, majd minden elemet a megadott színre (szürke) állítja, elmenti más néven a fájlt és bezárja, ezt követően az összes többi szinti rajzon is elvégzi az előbb felsoroltakat. Magyarán mi egy rajzot megtisztítunk, ezt követően pedig a program automatikusan, külső beavatkozás nélkül letisztítja a többi rajzot is. Ezzel a módszerrel a tervrajzok tisztításán értékes órákat, de akár napokat is nyerhetünk.

Az érzékelők elhelyezése

Ebben is rengeteget segít nekünk a HADstair. Akár automatikusan elvégzi az eszközök kihelyezését. Például egy tűzjelző rendszer esetén adott egy nagyobb alapterületű helyiség ahová pontszerű optikai füstérzékelőket szeretnénk elhelyezni, megmondhatjuk a programnak, hogy a területre a faltól és egymástól meghatározott távolságra automatikusan szórja ki azokat az előre definiált eszközkészletből. Lehetséges az eszközök kiszórása úgy is, hogy a kisebb helyiségeknek pontosan a közepére helyezi el az eszközöket a helyiség két átlós sarokpontjának a megadásával.

Kábelezés jelölése

A kábelezésben is hatékony segítséget nyújt a program. Például egy nyomvonal mentén az odatartozó eszközök kijelölésével, automatikusan felfűzni azokat. Természetesen a kábelezésre használt vonalak hosszát megadja a program, amire egy pár százalékot rászámolva könnyen meghatározhatjuk a szükséges kábel mennyiségét.

Eszközök címzése

Többféle számozási mód közül választhatunk, mint például a sorba kattintás, vagy a nyomvonal alapján való címzés, esetleg érzékelő típus szerinti zónákba rendelés. Tehát elfelejthetjük a manuális kézzel történő felszámozást, amivel megint csak komoly órákat spórolhatunk meg. Nem beszélve arról, hogy mivel a számozás automatikusan történik, így a hibázás lehetőségét is jelentősen csökkenthetjük (lényegében a nullával egyenlő). Természetesen szem előtt tartva, hogy a terveken szinte minden esetben utólagos módosításokat szükséges eszközölni, így a számozási módok között helyett kapott a beszúrás funkció is.

További hasznos funkció, hogy az egyes eszközökhöz az adott helyiségeknek a helyiségpecsétjeit hozzárendelhetjük (helyiség szám, név, méret, illetve emelet), amit akár az elvi rajzon feliratként minden eszköznél feltüntethetünk.

Elvi séma rajz készítése

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amit szerintem minden tervező (rajzoló) utál, az elvi rajz elkészítése. Itt talán még hatványozottabban jelentkezik a hibázás lehetősége, de nem a HAstair-rel. Amint készen van az eszköz elhelyezési és nyomvonal rajz és minden eszköz fel van címezve, a program egy gombnyomásra automatikusan, akár az összes elvi rajzot legenerálja.  Gondolom mondanom sem kell, hogy ezzel a funkcióval is hány unalmas, monoton munkaóra spórolható meg. A jelmagyarázat készítése is hasonló módon működik, ráadásul ebben az esetben lehetőségünk van a rendszerben lévő összes elem megszámoltatására típus szerint. Ami nagyon hasznos lehet a kivitelezőnek, illetve önmagunk ellenőrzésére is felhasználhatjuk.

Listákhoz és kimutatásokhoz szükséges adatok exportálása
A program lehetőséget ad nekünk olyan egyedi adathalmazok exportálására, melyeket akár egyszerűen Excel táblázatba másolva készülhet el az anyaglistánk, címlistánk és akár telepítési jegyzékünk.

Van még tovább?

A HADstair lehetőséget nyújt felhasználóinak, hogy megváltoztassák az alap konfigurációt. Így a felhasználók a gombokhoz tetszőleges funkciókat rendelhetnek.

Mi, mint a Carrier Fire & Security hazai kizárólagos viszonteladója látva a lehetőséget benne, elkészítettük a saját gyártmányspecifikus tervezést segítő csomagjainkat az Aritech 2X tűzjelző-, illetve az Aritech ATS Advanced behatolásjelző és-, beléptető rendszereinkre. Ezekkel a konfigurációs csomagokkal az adott rendszereink tervezése még egyszerűbb és hatékonyabb, mivel a rajzban szereplő blokkok konkrét termékeket jelölnek.

Miben nyújtanak többet az Aritech gyártmányspecifikus konfigurációk?

  • Bővítőhöz, vagy központhoz csatolt zónák és kimenetek automatikusan felszámozásra kerülnek
  • ATS Advanced rendszerben lévő globális zóna és kimenet számokat egy gombnyomásra automatikusan kalkulálja a program.
  • Már a rajzon megadhatók olyan információk, melyek a rendszer felprogramozásához és beüzemeléséhez szükségesek. Ilyen például a zóna típus megadása és a területhez/partícióhoz rendelés.
  • Az elvi rajzok megfelelő megjelenítéséhez definiált beállítások. Példálul ATS Advanced estén komplett BUSZ vonalak legenerálása úgy, hogy a bővítők zóna bemeneteire kötött eszközök 8-as csoportokba rendezve kerülnek kirajzolásra. Az eszközöknél feltüntetésre kerül a fizikai címük, a rajzjelük, zóna/kimenet számuk és a terület száma, amelyhez rendelve vannak.
  • Mivel a rajzunk minden olyan információt tartalmaz, ami a tervdokumentációhoz szükséges, ezért elkészítettünk egy Excel táblázatot, mely ezeket az adatokat felhasználva automatikusan produkáljaelkészíti az árazott költségbecslést, zóna és kimenet listát, telepítési jegyzéket stb. formázva Excel és akár pdf formátumban.
  • A gyártmányspecifikus konfigurációnak köszönhetően a fent említett Excel táblázat képes a rajz adatok segítségével automatikusan akkumulátor méretezést készíteni ATS Advanced és 2X rendszerekhez egyaránt.

Mit nyer az, aki HADstair-rel tervez?

  • Monoton feladatok automatizálásával gyorsabb és precízebb a tervezés folyamata.
  • Építész rajzok akár automatizált tisztítása.
  • Utólagos módosítások gyorsabb, hibamentes elvégzése.
  • Automatikus elvi séma generálás.
  • Dokumentációhoz szükséges kimutatások automatikus generálása.

Természetesen a HADstair nem csupán a tűzjelző és egyéb biztonságtechnikai rendszerek tervezésében segít nekünk, vannak más moduljai is, mint például az erősáramú rendszer, strukturált hálózat, tűzvédelem, RWA, nővérhívó stb. modul, de ezekről talán a jövőben egy másik cikk során bővebben mesélünk.

Nyilvánvalóan a HADstair funkcióinak töredékét ismertettem ebben a cikkben, amennyiben többet meg szeretne tudni a programról vagy az Aritech gyártmányspecifikus konfigurációinkról, keresse fel a PartnerTech Kft. YouTube csatornáját vagy vegye fel velünk közvetlenül a kapcsolatot.

https://partnertech.hu/kapcsolat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük