Alarm Commander – Távfelügyeleti programcsomag

A VILLBAU Biztonságtechnika Kft. több mint 30 éve foglalkozik felügyeleti informatikával és ebben a témában 25 évvel ezelőtt jelent meg saját termékeivel, az ENIGMA digitális vevővel, illetve az ALARM SyS távfelügyeleti programcsomaggal, melyek nagy számban terjedtek el itthon és külföldön is.

Az elmúlt 25 évben, több ezer felügyeletre jutottak el termékeink, így rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk és természetesen az informatikai lehetőségek, és ezzel együtt a felügyeletek igényei is változtak, növekedtek. Ezeket az Alarm Sys programban már nem lehetett követni, ezért elérkezett az idő, hogy egy teljesen új programmal mindezt megvalósítsuk.

Az Alarm Commander névválasztás utal arra, hogy egy teljesen új programról van szó, mind megjelenésben, mind működésben. A ’commander’ szó sejteti a megjelenésben történt változást, mert lehetőséget biztosít arra, hogy 2 független ablakban lehessen kezelni a programot, ami mindenképp kényelmesebbé, ezzel együtt gyorsabbá teszi a munkát. A működés szempontjából pedig az előre beállítható paraméterek alapján minimalizálja az operátor feladatát és az egyénileg beállítható, egyszerű felületnek és kezelésnek köszönhetően segíti a gyors és hatékony intézkedést.

A felügyeleti vevővel a hagyományos soros porton történő kommunikáción kívül lehetőség  van IP-n keresztüli kapcsolatra is. Ennek alapja a SIA DC-07 protokoll, amit 2022-től már az ENIGMA 2, illetve az ENIGMA IP2 vevőkészülék is ismer, így az olyan jellegű probléma, hogy a felügyeleti számítógépen már nincs soros port, egyszerűen megoldható, de soros porthoz képest az átviteli sebessége is előnyt jelent. ENIGMA vevők esetén további előny, hogy egyszerűsíti az Alarm Commander programra való átállást, mert ez a funkció párhuzamosan működik a hagyományos soros portok mellett, ezért teljesen függetlenül futtatható a régi felügyeleti program és az Alarm Commander. Ez két dolog miatt mindenképp előnyös, mert egyrészt nem hirtelen, az egyik napról a másikra kell átváltani a két program között, ami felhasználói oldalt nézve biztosan plusz terhet jelentene. Továbbá  így lesz idő és lehetőség a működés összehasonlításához és ellenőrzéséhez.

Az esemény vétel szempontjából további lehetőség az IP szerver funkció, ami közvetlen IP alapú kommunikáció vételét teszi lehetővé külön digitális vevő nélkül az ENIGMA vevők által ismert protokollokat használva (E2, SIA DC-09).

Mindhárom vételi lehetőségnél (soros vevő, IP vevő, IP szerver) maximálisan 15-15-15 darabot lehet beállítani, és emiatt előfordulhat, hogy a beérkező azonosítók egyezhetnek, ezért az egyértelmű dekódolás nem megoldható. Ennek hatásos kiküszöbölésére lehetőség van az adott vevőn érkező azonosítók közvetlen módosítására valamilyen előtaggal (pl vevő sorszám, vagy valamilyen szöveg), így nem okoz gondot, ha két vevőn ugyanaz az azonosító érkezik, de eltérő objektumtól. 

A riasztóközpontok telefonos kommunikációja helyett, ma már szinte mindenhol valamilyen kiegészítő kommunikátort használnak (rádió, vagy IP alapú), ezért a riasztóközpont teszt eseménye mellett a kommunikátor életjele is fontossá vált. Mivel ezek megkülönböztetett kezelése, figyelése egyértelműen problémákat szokott okozni a felügyeleteknél, ezért erre nagyobb hangsúlyt fektettünk az Alarm Commanderben.

Az életjel, illetve a tesztjel figyelése ennek megfelelően ketté lett választva a programban, ami azt jelenti, hogy azonosítónként teljesen független a kettő. Mivel korábbi tapasztalat alapján a tesztjel figyelés beállítás sokszor gondot okozott, vagy elmaradt, ezért alapból automatikusan próbálja a program felismerni a teszt- és életjelek ismétlődését és ez alapján egy-egy automatikus figyelési időt beállítani. Természetesen továbbra is van manuális beállítási lehetőség, ha ettől el akarunk térni.

Az Alarm Commander programban jelentősége van az ’objektumok’ fogalmának. Ez első sorban azért fontos, mert így már nem az azonosító jellemzi az ügyfelet, hanem lehetőséget biztosít arra, hogy több azonosítót is lehessen egy objektumhoz rendelni, például olyan esetekben, ahol több kommunikátor van felszerelve és a kommunikátorokat meg kellene különböztetni egymástól (ilyen lehet pl. egy tűzjelző is). De akkor is hasznos, ha a riasztóközpont programozásánál a partícióknak/csoportoknak eltérő azonosítókat adtak.

Az intézkedés fogalma is új jelentőséggel bír a programban, mert a folyamatban levő, le nem zárt eseményekre (intézkedésekre) utal, és az első nyugtázandó esemény után a lezárásig, a többi hasonló eseménytípust már nem kell nyugtázni. Minden egyes intézkedésnél külön állítható, hogy mikor figyelmeztessen a program, ha az intézkedés lejárt, illetve a lezárás módja is külön-külön meghatározható.

Emellett az intézkedés arra is lehetőséget ad, hogy megfelelő beállítás esetén néhány technikai jellegű intézkedést (AC hiba, akku hiba, tesztjel elmaradás, életjel elmaradás) annak helyreállása után automatikusan lezárjon, így ezzel az operátornak már nem lesz feladata.

Az eseményhez, objektumhoz eltárolható megjegyzések kezelése is egyszerűsödött, mert az előre eltárolt sablonok, illetve az újként beírt megjegyzések mellett, már az adott funkciók kiválasztása is megjegyzéseket hoz létre az adott eseményhez.

A Szerviz/teszt üzemmód is tovább fejlődött. Most már nem csak adott azonosítót lehet ideiglenesen nyugtázás nélkülivé tenni, hanem azon belül akár egy-egy csoport, vagy zóna is kijelölhető, valamint az idő kezelése is sokkal rugalmasabb, mert megadható, hogy lezár-e automatikusan, vagy csak figyelmeztet az adott időintervallum  lejártakor, vagy akár korlátlan ideig is  beállítható.

A program SQL adatbázis használatával lehetőséget biztosít arra, hogy egyidejűleg több gépen is lehessen használni. A terminálok folyamatos kommunikációban vannak a szerver gépen futó Alarm Commander programmal, ezért annak állapotai is rögtön megjelennek.

Az Alarm Commander program fontos része a folyamatos fejlesztési lehetőség, ezért olyan új funkciókat szeretnénk megvalósítani a közeljövőben, amivel a felügyeletek igényeit még jobban ki tudjuk majd szolgálni, akár járőr, telepítő, ügyfél mobilapplikáció kapcsolatról, akár épületfelügyeletről, vagy kamera képek megjelenítéséről legyen szó.

További információk ügyében készséggel állnak rendelkezésre a VILLBAU Kft munkatársai

www.villbau.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük