A biztonságtechnika útjai – Vezető nemzetközi technológiai trendek

„Az utóbbi idők társadalmi és gazdasági változásai komoly nyomot hagytak mindennapi üzleti környezetünkben és úgy tűnik, ennek a változásnak a sebessége tovább gyorsul. Az átalakulások középpontjában a technológia áll, amely a vállalkozások működését is megváltoztatja. Ebben a cikkben a 2022-2023 évek legfontosabb technológiai trendjeibe szeretnék bepillantást nyújtani, amelyek várhatóan mind jelentős hatást gyakorolnak ránk és szakmánkra  napjainkban  és nyilván az elkövetkező években is.”

Matkó Csaba

IoT (Internet of Things) Az IoT magyarul “a Dolgok Internete”, ami annyit jelent alapvetően, hogy olyan eszközöket is “felokosítunk”, amelyeket alapvetően nem elsősorban kommunikációs céllal hoztak létre. Tehát a tévé, a telefon, az óra már “okos”: most követi őket a termosztát, a mosógép és az autó is, csupa olyan eszköz, aminek régóta kiválóan definiált funkciói, feladatai vannak a „kommunikáción túl is”. Egyre többen függenek a dolgok internetétől mindennapi életük során. 2021-re a szakértők azt jósolták, hogy a csatlakoztatott IoT-eszközök száma világszerte meghaladja a 10 milliárdot, 2025-re pedig a 25 milliárdot. Mint láthatjuk a valóság jócskán meghaladta a várakozásokat

Míg a fogyasztók egyértelműen profitálnak az okos eszközökből, a vállalkozások, ha mondhatjuk, még inkább nyertesei az IoT-technológiák innovációjának. A Transforma Insights, egy a Digitális Átalakulás hatásainak kutatásával foglalkozó cég egy legutóbb nyilvánosságra hozott tanulmánya azt mutatja, hogy a vizsgált vállalkozások körében a technológia alkalmazása 25%-al növelte a termelékenységet, 19%-al gyorsította az innovációs ciklusokat, általánosságban 13%-al csökkentette a költségeket 11%-al növelte a jövedelmezőséget, miközben 9%-al csökkentette az új termékek piacra juttatására  fordított időt.  

A pozitívumok mellett azonban van pár negatívum is, amit az IoT eszközökkel kapcsolatban meg kell említeni. Fájdalmasan aktuális az eszközök energiafogyasztásának kérdése, vagyis, hogy a napi 24 órában készenlétben álló eszközök napi 24 órában fogyasztják is az energiát, továbbá, ha az IoT eszköz netán nem a lakás, vagy ház már amúgy is meglévő internet infrastruktúráját használja, akkor pl. a GPRS adatforgalomhoz tartozik egy szemmel jól látható számban kifejezett előfizetői díj is. Mindezeknek a tetejébe szembe jön velünk a legnagyobb kockázat, a kiberbűnözés, vagyis ha az eszköz csatlakozik a belső hálózatára, azonnal súlyos kérdések merülnek fel a kiberbiztonsággal kapcsolatban.

Úgy tűnik azonban, hogy az IoT eszközök térnyerése megállíthatatlan, az okos eszközök használata által nyújtott kényelmet a felhasználók többre becsülik az esetlegesen felmerülő kockázatoknál.

Biztonsági rendszerek

Az otthoni biztonsági rendszerek globális piacán az elmúlt években folyamatos növekedés tapasztalható, a hatalmas kínálatból mindenki kiválaszthatja azt a szintű védelmi berendezést, amit szeretne magának, vagy amit a pénztárcája megenged. Az Írországi központú, marketing kutatásokkal foglalkozó IMARC Group cégcsoport kutatási jelentése szerint a kereskedelmi biztonsági rendszerek piaca 2023-ra eléri a 187 milliárd dollárt, míg az otthoni biztonsági rendszereké 2023-ra átlépi a 36 milliárd dollárt.

Ennek okai között megtaláljuk a gazdasági olló egyre nagyobb mértékű nyílását, az általános bűnözési ráta megállíthatatlannak tűnő növekedését, az okostelefonok és az otthon automatizálás megjelenését, a hálózati infrastruktúra, a széles sávú hozzáférés javulását és a DIY előre összeállított készülék és szolgáltatáscsomagok megjelenését.

A növekedést a termék típusok szemszögéből vizsgálva, a piac biztonsági megfigyelő kamerákra, elektronikus és intelligens zárakra, önálló, intelligensen működő automatikus biztonságtechnikai érzékelőkre, használatra készen értékesített komplett biztonsági rendszerekre és csak legutolsó sorban a hagyományos értelemben vett, szakemberek által telepített biztonsági rendszerekre tagolódik. A COVID 19 „otthontartó” hatásának köszönhetően sokan döntöttek úgy, hogy a szükséges rendszereket maguk szerelik fel.

A kamerák használata ma már nem azt jelenti, hogy csak utólag nézhetjük meg felvételről, amint két „szürke krumpli” emeli és viszi a zongorát, hanem a tevékenység pillanatában, kiváló képminőségű, valós idejű videófolyamban láthatjuk, amit nem akartunk látni, lehallgathatjuk a helyszínen zajló beszélgetéseket és megszólíthatjuk az ott szorgosan dolgozó tevékenykedőket. Ez eddig elképzelhetetlen biztonságérzetet ad a felhasználóknak, a szolgáltatók pedig mára már felimerték, hogy ha ezt az érzést kiegészítik egy megfizethető felügyeleti szolgáltatással, akkor egy olyan kenyérfát sikerül találniuk, amit életük végéig rázhatnak, mindig lesz kenyér, ami leessen róla.

Az US News and World Report 2022-es felmérésében a legnépszerűbb otthoni riasztó rendszerek listáját 7 olyan rendszer (Simplisafe; Vivint; Frontpoint; Link Interactive; Cove; Ring Alarm; Abode) vezeti, melyeket a felhasználóknak megvásárlásuk után maguknak kell telepíteni és üzembe helyezni, és az ezeket szolgáltatásként magára vállaló neves ADT, csak a 8. helyen áll. Magyarországon pl. a Hikvision AX és az AJAX rendszerek előretörése mutatja, hogy a fejlesztések milyen rohamos módon szélesítik ki ezeknek a berendezéseknek a felhasználási körét.

Külföldi példákat keresve beleakad tekintetünk az Amerikában piacvezető RING biztonsági rendszerbe, mely ötvözi a csúcstechnikájú biztonsági rendszert a „csináld magad” telepítési hozzáállással, és a 24/7 felügyeleti szolgáltatással. Ezek így együtt ajánlva olyan árelőnyt jelentenek a hagyományos gyártó-tanácsadó-kereskedő-telepítő-felügyelet értékesítési lánccal szemben, amit a jövőben minden kereskedelemmel, telepítéssel és felügyelettel foglalkozó cégnek figyelembe kell vennie.

Jól látható, hogy most vontuk ki az egyenletből a kereskedőt, a telepítőt és a szervizt. A gyártó üzemelteti a csomagküldést, a szerviz cseréket és a felügyeleti szolgáltatást is.

Akkor beszéljünk kicsit a „hagyományos”, telepítő szakemberek által telepített rendszerekről melyek ugyan – mint látjuk – most kissé háttérbe szorultak, de itt sem lehet egységesen bármiféle visszaesésről beszélni.

A menekülési útvonal egyértelműen az „integráció” szóval jellemezhető. Az összes nagyobb gyártó mára már kiegészítette alap rendszerét videós riasztáshitelesítési lehetőséggel, de legalább is fényképezőgépes érzékelőkkel. Az okos otthon és házvezérlési szolgáltatások már most is jelen vannak, de az intelligensebb rendszerek nem elégszenek meg egy kapcsolható relével, hanem kibővítik a lehetőségeket a profi házvezérlő rendszerek irányába nyitható átjárókkal. A mobil applikáció természetesen már alap.

Vegyük például a Csehországi Jablotron cég biztonsági berendezéseit, melyek ugyan még a hagyományos értékesítési láncba illeszkednek, azonban már önmagukba integráltak minden olyan jellemzőt, ami egy korszerű vagyonvédelmi biztonsági rendszer sajátja.

A teljesség igénye nélkül:

  • Korszerű, vezetékes és vezeték nélküli belső hálózati kommunikáció
  • Érzékelők minden alapvető jellemző felügyeletére, kültéri és beltéri kivitelben is
  • IoT funkciók megvalósítása LAN és GPRS hálózaton, RS485 hálózaton át
  • Távvezérlési alkalmazások mobil telefonra, IBM kompatibilis és iOS platformokra
  • Okos otthon és házvezérlési funkciók önálló működésben és más házvezérlő rendszerekkel együttműködve
  • Integrált vizuális riasztáshitelesítési szolgáltatások fényképezőgépekkel és videokamerákkal
  • Videó megfigyelés fényképezőgépekkel és videokamerákkal, opcionális képrögzítési szolgáltatásokkal.

A Smart Hub megoldás például lehetővé teszi összességében 650 házvezérlő rendszer (pl. TECO, LOXONE, FIBARO, Philips Hue, Sonos, Google Nest, Google Home, Honeywell, Samsung, Siemens stb.) közvetlen csatlakoztatását a Jablotron riasztórendszerhez.

Összefoglalva a fentieket a Jablotron messze kidobta a gerelyt a képzeletbeli arénából, mégsem számít piacvezetőnek.

Újdonságok a biztonsági rendszerekben

A jövőben várható új típusú érzékelők megjelenéséről szólva nem mehetünk el szó nélkül a Norvég NOVELDA cég által gyártott érzékelő chip mellett, mely jelenleg a világ elismerten legpontosabb, intelligens, ultra-szélessávú, rövid hatótávolságú impulzus radar érzékelője az emberi jelenlét észlelésére. Nem csak azt érzékeli, hogy jelen vagyunk a helyiségben, hanem légzésünket, szívverésünket is észlelni tudja.

Olyan eszközök megvalósítását teszi lehetővé, amelyek az interaktivitás és a felhasználói élmény új szintjét hozzák el számos alkalmazásban, beleértve a fogyasztói elektronikai eszközöket, a biztonságtechnikát és az intelligens épületeket.

Jelenleg a technológiát még nem fedezték fel a biztonsági rendszerek gyártói, de a fogyasztói elektronikai rendszerek és az okos otthonok piacán már jelen van.

LiDAR

Bár a LiDAR (Light Detection And Ranging), ami magyarul lézer alapú távérzékelést jelent, valójában már nem számít újdonságnak, azonban ma megfizethetőbb és hozzáférhetőbb, mint valaha. Már megvalósult eszközei a mi szakterületünkön például a kamerával kombinált csúcstechnológiás OPTEX Redscan Pro, és Leica BLK247 eszközök.

Ami az okos otthon felhasználást illeti, az automata porszívók néhány típusa (pl. Samsung JetBot 90 AI +) LiDAR-ral van felszerelve, és ami azt illeti, a technológia szó szerint már a zsebünkben van, mivel az iPhone és iPad készülékekben is LiDAR segíti pontosabbá tenni a Measure alkalmazást.

A LiDARnak előnyei a hagyományos kameráva, vagy mozgásérzékelővel szemben nyilvánvalóak. Kevésbé hajlamos a meghibásodásra, pontos, téves riasztásokkal szemben védett, a meglévő infrastruktúrába való zökkenőmentesen integrálható, és sokféle időjárási körülmények között működik. Az arcok rögzítésében és felismerésében korlátozott, ami a napjainkat átitató GDPR érzékeny környezetben kimondott előnynek számít, és a hagyományos kamerák magánéletbarát alternatívájává teheti. Mivel a LiDAR a jövőben még megfizethetőbbé válik, az intelligensebb biztonsági rendszerekben is megjelenhet.

Változás a videó rendszerekben

A videó megfigyelő rendszerek fejlesztésében az elmúlt két évtizedben tapasztalt összes előrelépés ellenére a megfigyelő rendszer szerepe kevéssé változott. A videó megfigyelés továbbra is nagyrészt reaktív eszköz maradt az incidensek kezelésére, miután azok már megtörténtek.

A felhasználók azonban egyre inkább szeretnék elkerülni a téves riasztásokkal kapcsolatos felesleges kiadásokat. A videó megfigyelő rendszerekben a jelszó tehát már nem a reaktív, hanem a proaktív, vagyis a rendszerektől már nem azt várják, hogy dokumentálják a megtörtént eseményeket, hanem hogy előre jelezzék a felmerülő fenyegetéseket, amivel elháríthatóak lesznek a nem kívánt következmények.

A gyártók által különböző nevekkel (mély tanulás – deep learning, artifical intelligence – mesterséges intelligencia) illetett, de valójában ugyanazt a célt szolgáló megoldásai, a „vonal átlépés”, a „bolyongás” érzékelés mind a gyanút keltő tevékenységek korai felismerését szolgálja.

Meg kell említenünk egyúttal, hogy már egyre dinamikusabban érzékelhető az intelligens video analitikák kereskedelmi, logisztikai vagy pl. közlekedés koordinációs célú alkalmazásának tendenciája is. Ezek a profilok ugyanakkor nem tárgyai jelen cikkünknek.

Hőkamerák a vagyonvédelemben

A hőkamerák használata mellett sem mehetünk el szó nélkül, pedig a technológia itt sem nevezhető újnak. És amikor arról beszélünk, hogy nem új, jusson eszünkbe a Securinfo portálon 2012-ben megjelent cikksorozat Horváth Tamás, okleveles biztonságtechnikai mérnök, szakértő és Dr. Kovács Tibor (†) egyetemi docenstollából, mely a hőkamerák biztonságtechnikai célú használatáról értekezett.

A Markets and Markets piackutató cég 2022-es tanulmánya szerint a hőkamerák biztonságtechnikai jellegű felhasználásának piaci részesedése, mely 2021-ben 3.6 milliárd dollárt tett ki, 2026-ra várhatóan 4,7 milliárd dolláros üzlet lesz.

A fejlődés fő mozgatórugói itt a kormányzati védelmi kiadások növelése (gondoljunk csak a hazai határvédelem fejlesztésére, a kézi hőkamerák elterjedésére a rendfenntartó szolgálatoknál), a gépjárműgyártók megnövekedett igényeire és a lakossági felhasználók (pl vadászok) igényeinek megjelenésére.

Fontos változás, hogy új gyártók léptek be a piacra Kínából és Indiából, amelyek olcsó megoldásokat kínálnak, letörve ezzel az eddig rendkívül magas piaci árakat és árversenyre kényszerítve a már megszokott piaci szereplőket. Lásd részletesebb cikkünket a témában a Detektor 2022/3. számában. A szerk.

Drónok használata beltéri terek védelmében

Ha a drónok szóba kerülnek, általában elsősorban a katonai alkalmazás (felderítés, aknakeresés, távvezérelt támadások) jut eszünkbe, másodiknak pedig a katasztrófavédelem (romok átkutatása, túlélők keresése akár a víz alatt is), ahol a drónok leginkább elterjedtek.

A biztonságtechnikában azonban drónok nem igazán jelentek meg a piacon, aminek az oka egyfelől a rövid levegőben tölthető idő, a berepülni kívánt terület feltérképezéséhez és az automatikus irányításhoz szükséges mesterséges intelligencia (AI) hiánya, másrészt a végfelhasználók részéről mutatkozó érdektelenség.

Pedig a rendszernek vannak előnyei. Egy beltéri drón nagy területeket tud lefedni, gyorsan mozog és többet lát, mint a helyszínen lévő biztonsági őr, ráadásul esetében fel sem merül az emberi élet veszélyeztetésének kockázata.

Hogy mennyire nem a távoli jövőről beszélünk, meg kell említeni, hogy a Securinfo portál már 2020-ban lehozott egy cikket a korábban már említett amerikai illetőségű RING cég Always Home Cam nevű eszközéről, amely a cég által gyártott biztonsági rendszer részeként volt vásárolható.

A beléptető rendszerek jövője

Természetesen nem feledkezhetünk meg a beléptető rendszerekről sem.

Valószínűleg mindnyájan hallottunk az „A szoftver, mint szolgáltatás (SaaS)” megoldásról, amelynek alapgondolata, hogy a felhasználónak nem kell megvennie a céljainak eléréséhez szükséges számítógépes berendezéseket, operációs rendszert és szoftvereket, hanem ezek használatáért fizet. A beléptető rendszereknél ez az ACaaS kifejezés, vagyis Access Control Software as Service. Ez valójában egy Felhő alapú beléptető szoftver SaaS-ként történő használatát jelenti.

A beléptető rendszerek iparága más iparágakhoz képest lassan fogadta el a SaaS-alapú felhő szolgáltatásokat, aminek oka, hogy egy beléptető rendszer élettartama kb. 10 év, miközben a biztonságért felelős vezető hozzáállása alapján a zárt rendszeren belüli szolgáltatások a legbiztonságosabbak, bármely kapcsolódás a külvilághoz, csökkenti ezt a biztonságot.

A COVID-19 hatása sok változást hozott a biztonsági szolgáltatások világában is, egyre fontosabbá válik a működési költségek csökkentése, így vonzó alternatívát jelent egy olyan szolgáltatás gondolata, ahol a szükséges hardver és szoftver eszközöket a felhasználók – a gépjárműveknél már ismert lízing szerződésekhez hasonlóan – csak bérlik.

A biztonsági vezetőknek – elsősorban azoknak, akik egyszerre több telephely beléptetési feladataiért is felelnek – most abban kell döntést hozniuk, hogy egy adott költségvetéssel számolva a biztonságosabbnak vélt zárt rendszerek mellett maradnak, vagy használatba veszik a külső rendszerek által kínált szolgáltatásokat.

Tenyérvéna olvasó technológia: a következő biometrikus biztonsági szabvány

2014-ben nagy port vert fel a Ferencváros új stadionjának vénaszkenneres beléptető rendszere. Most 2022-ben, a hullámok már elcsitultak, és a szakértők is egyetérteni látszanak abban, hogy jelen állás szerint nincs biztonságosabb, és minden szempontnak (értsd felhasználói igények + GDPR előírások) megfelelő azonosítási módszer, mint a tenyérvéna szkennelés.

Egy plasztikkártya elveszhet, ellophatják, megszerezhetik a PIN kódját. Az ujjlenyomat már jobb, de az ujj barázdái a kétkezi munkáktól, vagy az életkorral kopni tudnak, továbbá az emberek 2 százalékának az ujjai egyáltalán nem is alkalmasak a digitális beolvasásra. Ami a retina alapú azonosítást illeti, a retina az életkorral és a betegségekkel, sőt bizonyos gyógyszerek nem kívánt mellékhatásaként is megváltozhat, ráadásul kiderült, hogy minden 75 ezredik ember retina nélkül születik. A mostani befutónak, különösen a COVID-19 óta, az arcfelismerő rendszer tűnik, de számos fiziológiai tulajdonság és környezeti hatás gátolhatja a pontos azonosítást.

A vénaszkenner által leolvasott adatok azonban nem másolhatók, nem reprodukálhatók, a rendszer kizárólag élő szövettel rendelkező végtagnál működik, és a tenyérben található vénák szerkezete alapján azonosítja a személyeket, és valószínűtlen, hogy az erek szerkezete az idők folyamán átrendeződne. A rendszer mindössze egy másodperc alatt ötmillió ponton azonosítja a vénatérképet, a hibás elfogadás és elutasítás aránya jelentősen alacsonyabb a szokásos biometrikus módszerhez képest. Jóval gyorsabb és pontosabb a többi biometrikus rendszernél. Az eljárás az egészségre ártalmatlan, érintés nélkül is alkalmazható, aminek az előnyeit a globális COVID-19 járvány óta nem kell külön magyarázni.

A tenyérvéna azonosításának azonban még van hova fejlődni. A még rövidebb feldolgozási idő, a jobb leolvasás, tisztább infravörös képek alkalmazása, a lehetséges előre lépési útvonalak.Azonban a technológia gyors ütemű globális fejlődését tekintve nem lenne meglepő, ha pár éven belül nekünk is a szkennerre kéne tennünk a kezünket, amikor belépünk az edzőterembe.

Matkó Csaba

A cikk kivonatolt változata a Modern Alarm jubileumi rendezvényén 2022 09.16-án  elhangzott előadásnak.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük