Olvassuk akkor a továbbiakban előző cikkünkhöz kapcsolódva, hazai partnercégeink hozzászólásait.  (A termékválasztás paradoxona: új termékek, versus bevált technológiák)

POWER Kft

Száva Tibor, biztonságtechnikai üzletág-igazgató

A válasz egy ilyen kérdésre sosem egyszerű, hiszen a biztonságtechnikában nagyon sok terület van jelen, és ezek fejlődésének üteme eltérő. Ebben az iparágban fokozottan igaz, hogy a gyártóknak alkalmazkodniuk kell az egyre erősebb kihívásokhoz. Szinte minden eszközünk függ az internettől, és ez az idő előrehaladtával fokozottan igaz. Már nem lehetünk kényelmesek, nem maradhatunk meg a jól bevált termékeknél, technológiáknál, azokat állandóan fejlesztenünk kell, hogy eleget tegyünk a biztonsági kívánalmaknak, a piaci kihívásoknak. A kulcs, a megrendelői igények figyelembe vételével: az innováció.

Mit várnak el a megrendelők? A biztonságon túl azt, hogy a telepített rendszer egyszerűen, lehetőleg egy platformon legyen kezelhető. A gyártók ezt felismerték, és nagy hangsúlyt fektetnek a különböző rendszerek és funkciók integrálására, egy közös platform kialakítására. Ez a legtöbb esetben egy applikációt jelent a mobilkészülékeinken. Azt se felejtsük el, hogy napjainkra elérhetővé vált rengeteg olyan gépi algoritmus, amelyekkel olyan új funkciókat tudnak kínálni a gyártók, hogy szinte a jövőben érezzük magunkat. Ezen intelligens funkciók és analitikák legfőképpen a videotechnikai piacon vannak jelen, de biztosan tudható, hogy minden területen meghatározó lesz a szerepük.

A gyártók feladata, hogy folyamatosan kutassák a lehetőségeket, innovatív megoldásokkal álljanak elő. Az új termékek akkor lesznek sikeresek, ha jól ötvözik a bevált és megbízható alapfunkciókat a mesterséges intelligencia által kínált megoldásokkal a lehető legmagasabb védelmi szint mellett. Ezzel megkönnyítik a biztonsági szakemberek mindennapjait, valamint növelik a megrendelői elégedettséget.

A biztonságtechnikai piac mindig jól reagál azokra a rendszerekre, amik valóban újdonságokkal állnak elő, nagy biztonságot kínálnak és jól összefogják az adott gyártó funkcióit és rendszereit, illetve nyitottak más rendszerek felé az integráció területén.

A verseny erős, ami elősegíti, hogy a rendszerek folyamatosan fejlődjenek biztonságunk és kényelmünk érdekében.

LDSZ Kft   

Szabó László, tulajdonos ügyvezető igazgató

Felvetődött, hogy a felhasználók ragaszkodnak a már bevált megoldásokhoz.  Ez nincs teljesen így: nem a felhasználó, hanem a telepítők egy része ragaszkodik a régihez, mert lusta vagy nem képes tanulni. Ne feledjük: a telepítő az, aki kiajánlja a terméket, ő pedig műszaki szakember, nem értékesítő.

A cikk csupa jelentős, komoly cég véleményét kérte ki. Egészen más az ő ügyfélkörük gondolkodása, mint a kis, 4-24 kamera/érzékelő méretű felhasználóé. Mintha nem értették volna a kérdést: a legtöbben a saját modern terméküket promózták. A szerző meg lehozta ezeket a válaszokat – én nem tettem volna. Senki nem mondta el, hogy a modern termékeket milyen arányban választják a megrendelők a hagyományossal szemben.

Az új termékek, amelyekről kimutatható, hogy javítják a biztonságot, gyorsan kerülnek bevezetésre – mondta egy szoftvergyártó. Naná, a szoftvert könnyen cseréli újra, cseréljen analóg kamerarendszert IP-re a Nemzeti Múzeumban!

A megbízható biztonsági szolgáltatónak folyamatosan fel kell mutatnia az ügyfelei számára a technológiai újdonságokat nyilatkozta egy másik – ezzel nagyon egyetértek.

Vitába szállnék a szerkesztői összefoglalóval is:

Úgy látom, ha cserélik a video megfigyelő rendszert, de főleg a riasztót, olyat szeretnének, ami korszerű. A video megfigyelőknél a hagyományos analógot cserélik FULL HD-re, 60-80 % az AHD/TVI/CVI technológiánál marad, kevesen váltanak IP-re.

A riasztóknál más a helyzet. Az életciklus 20-30 év. És ennyi idő el is telik, mire új technológia jelenik meg a riasztóknál. Ilyenkor korszerűsítenek az ügyfelek, és a modern megoldásokat keresik. Szeretnék egyetlen applikációból vezérelni a riasztót, a kaput, a főkapcsolót, a fűtést, magánlakásoknál a medencét, motoros redőnyt is. Úri huncutságnak tűnik, de ma már ezek nem kerülnek komoly összegbe, így bekerül a KÉREM kategóriába.

ASSA ABLOY Opening Solutions Hungary Kft

Papp Márton, üzletfejlesztési és kereskedelmi igazgató

A beléptető rendszerek sokszor évtizedekig működnek frissítés és nagyobb változtatások nélkül. Ez sokszor inkább kényelmi kérdés, működik miért változtassunk rajta. A termékek fejlődésével viszont mind inkább egy IT rendszerről beszélünk nem elszigetelt célhardveres megoldásokról, így a környezet változásával nem lehet többé a régi rendszereket sem érintetlenül hagyni.

Nem tehetjük meg, hogy nem a kapcsolódó rendszerrel integrált, kényelmesen és hatékonyan üzemeltethető megoldásban gondolkozunk. A Seawing mindig is ismert volt innovatív technológiák alkalmazásáról és akár piaci bevezetésüktől. A tíz éves múltra tekintő csoportvezérlős megoldásban rejlő, szinte kimeríthetetlen, fejlődési potenciált, viszont szép lassan meglátta és befogadta a piac. Sokáig a régebbi standalone vezérlős megoldás és az új technológia együtt futott a piacon, de évről évre tolódott az innovatívabb architektúra felé.

Új rendszerek már több mint öt éve nem épültek a klasszikus kialakításban, de annak piaca – ha évről-évére zsugorodva is – továbbra is fennmaradt. A végső döfést a chiphiányos időszak adta meg, a régebbi technológiák szinte elérhetetlenek lettek és az utolsó mohikánokat is a rendszerek frissítése és az új technológiák felé tolta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük