A termékválasztás paradoxona: új termékek, versus bevált technológiák 

Minden piac hajlamos a legújabb technológiákra és termékekre hangsúlyozni. A trendet pedig jelentősen erősíti az egyre szélesebb körű kínálat. Számos régebbi termék azonban annyira jól teljesíti a szükséges funkciókat, hogy a felhasználók igen gyakran leginkább a már bevált megoldásokhoz ragaszkodnak.  De ha mindig a tegnapi technológiánál maradunk,  lehet hogy egyúttal el is szalasztjuk a lehetőséget az új termékfunkciók és -előnyök kiaknázására?

 A sourcesecurity portál vezető szerkesztője Larry Anderson jelentős piaci cégek tapasztalatait kérte ki a témában. A konkrét kérdés volt: Milyen arányú és irányú az új termékek térhódítása a kipróbáltakkal szemben? A következőkben a véleményekből szemezgetünk, egyben azzal a szándékkal, hogy hazai szakembereket is megszólaltassunk.

Ryan Gregory Axis Communications

Az utóbbi időben sok új, innovatív megoldást láttunk a biztonsági technológiák terén, de továbbra is nagy a piaci kereslet a „kipróbált” termékekre. Különösen a fizikai biztonság területén sok régi, stabil ügyfél az eddigi fő biztonsági megoldásaira támaszkodik, miközben egyidejűleg új felhasználási eseteket kutat a meglévő technológiák jobb kihasználása érdekében. Például a videó megfigyelést gyakran használják általános célú kerületi biztonságra, de ha videóelemzéssel egészítik ki, vagy harmadik féltől származó rendszerekkel, például beléptetőrendszerrel integrálják, ezek a megoldások proaktív eszközként is használhatók anélkül, hogy lecserélnék a meglévő rendszereket. Ugyanakkor az is előfordulhat hogy a piacra kerülő legújabb technológiák nem mindig a legmegfelelőbbek adott felhasználási esetekben.

Gordan Brunsed –  Genetec, Inc.

Az innováció gyors üteme a biztonsági iparban vitathatatlanul alátámasztja a folyamatos fejlődés iránti vágyat. A továbbfejlesztett funkciók és a fokozott kiberbiztonsági kitettség katalizálja a korszerűbb technológiák felé fordulás iránti igényt. Az új termékek, amelyek egyúttal magukban foglalják a kipróbált és bevált megoldásokat, képesek megfelelni napjaink biztonsági kihívásainak.  A biztonsági rendszerek kiválasztásakor fontos, hogy a nyílt architektúrán alapuló technológiákat keressük, hogy elkerüljük a fennakadásokat és a szabadalmaztatott megoldásokba való „bezáródást”. A nyílt architektúra-keretrendszer választásával a szervezetek saját tempójukban és több rendszerben is alkalmazhatják az innovációt anélkül, hogy a kompatibilitási és együttműködési problémák miatt kellene aggódniuk.

Richard Winstanley –  Bft Automation

A válasz egyszerű. Az az innovatív és magasabb specifikációjú biztonsági termékek iránti étvágy mindig is nagy volt. Ha egy új vagy „kipróbált” termékkel telepítési idő takarítható meg és színvonalas biztonsági funkciókkal rendelkezik és – jó esetben – könnyen is konfigurálható, akkor a telepítő közösség fogadtatása általában pozitív. A stílusos termék, vagy az alacsony energiafogyasztást kínáló képesség mindig is jó fogadtatásra talál a piacon. 

Dan Berg – Sailent Systems

A biztonsági piac folyamatosan fejlődik, havonta jelennek meg újabb, jobb, gyorsabb eszközök és szoftverek. A meglévő termékek jobb és gyorsabb verziói rendszerint gyorsan elterjednek, ha a teljesítmény és a pontosság előnyei meghaladják a költségeket és nemcsak a termékek, de a telepítésükhöz szükséges munkaerő vonatkozásában is. A valóban új termékek, amelyekről kimutatható, hogy konkrét esetben javítják a biztonságot, megoldást kínálnak egy addig nehezen, vagy egyáltalán nem megoldható problémára és a tapasztalatok szerint általában gyorsan bevezetésre is kerülnek.

Sean Foley  –  Interface Security Systems LLC

A biztonsági piac új termékek iránti „étvágya” mohóbb, mint bármikor korábban a digitális videorögzítő technológiára történő átállás óta (1990-es évek vége).  Az iparág napjainkban a COVID utáni újra nyitás és a következő generációs, korszerű felhő alapú megoldások irányába történő fordulás okán, keresleti sokkal néz szembe. Különösen az AI alapú megoldások keresettek. Legyen szó értékesítési pont (POS) kontroll megoldásról, amely gépi tanulást használ a csalások jobb azonosítására, vagy egy AI alapú videomegfigyelésről behatoló azonosítására, a végfelhasználók nagyobb értéket várnak a biztonsági befektetéseiktől. Az alapvető videó- ​​vagy riasztórendszerek szimpla jelentősebb teljesítmény fokozása napjainkban már nem feltétlenül emeli a hatékonyságot, különösen is a kiemelt vagyonvédelmi kockázat mellett dolgozó létesítmények esetében. Úgy vélem, hogy a megbízható biztonsági szolgáltatónak folyamatosan fel kell mutatnia az ügyfelei számára optimális technológiai újdonságokat.

Osvaldo San Martin – Johnson Controls, Inc.

Az üzleti működési szükségletek fejlődésével és ezzel együtt járva a biztonsági fenyegetések erősödésével, a biztonsági döntéshozóknak folyamatosan új és innovatív technológiákat kell keresniük és alkalmazniuk a hatékony működés biztonságos fenntartását elősegítve.. Az új, integrált, adatalapú megoldások olyan képességeket kínálnak, amelyek komplexebb, mégis egyszerűsített biztonsági műveleteket tesznek lehetővé, így vonzóbbak a piac számára, mint a hagyományos termékek. Példa erre a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, amelyek mindegyike előrejelző indikátorokat biztosít a vészhelyzetekre vonatkozóan azáltal, hogy segít azonosítani a fenyegetéseket, értesíti a biztonsági csapatokat, és bevonja a rendszereket az incidensek jobb kezelésébe még akár azok bekövetkezte előtt is.  Másik példaként említhetjük a korszerű távfelügyeleti rendszereket, amelyek lehetővé teszik az operatív csoportok számára, hogy bárhonnan kezeljék és reagáljanak a fenyegetésekre, így a  biztonsági csapatok hatékonyabban dolgozhatnak anélkül, hogy kockáztatnák a civilek biztonságát.


Szerkesztői összefoglaló

Az új termékek manapság sokkal több funkciót és jobb kapcsolódást kínálnak, és olyan új rendszerképességeket is magukba foglalnak, mint a felhő és a mesterséges intelligencia. Azonban még mindig sok olyan kipróbált termék létezik, amely kiválóan teljesít és érthető, ha a végfelhasználók habozhatnak „megzavarni” egy jól működő rendszert. Komoly mérlegelést kíván annak eldöntése, hogy adott probléma (problémák) megoldására a korszerűsítés, vagy az óvatosabb, de még nagyban a hagyományosabb technológiákkal működő újabb berendezésekre való átállás a követendő eljárás. (Larry Anderson)

Forrás:  sourcesecurity

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük