Az 5G, a mesterséges intelligencia és az IoT felgyorsítja a videobiztonsági megoldások szélső tárolási szükségleteit

A technológiai innovációk ösztönzik a videofelügyeleti iparág növekedését. A mesterséges intelligencia (AI), a dolgok internete (IoT) és az 5G-technológiák gyors ütemben fejlődnek,  új termékek, szolgáltatások és alkalmazások széles skáláját teszik lehetővé a videóbiztonság területén.
 
A videobiztonsági piac 2026-ban várhatóan eléri a 69,1 milliárd USD-t, szemben a 2021-es 42,9 milliárd USD-vel, ami 10 százalékos összetett éves növekedési rátát (CAGR) jelent  az előrejelzési időszakban.*  

 A következő években a biztonsági fenyegetések folyamatosan növekedésével számolhatunk, ugyanakkor az AI és az IoT fokozott használata a videomegfigyelés területén a tapsztalatok szerint elősegíti a biztonság növelését.   Az 5G elterjedése várhatóan a videóbiztonsági megoldásokra is nagy hatással lesz, mivel nagyobb sávszélességet, alacsony késleltetést, nagy megbízhatóságot és biztonságos hálózati kapcsolatot, valamint nagyobb skálázhatóságot és rugalmasságot ígér. Ezek a funkciók különösen nagy hatással lesznek a valós idejű elemzésekre és a videomegfigyelésre.
 

Az AI, az IoT és az 5G fejlődése azt is jelenti, hogy a kamerák által gyűjtött adatok mennyisége is exponenciális ütemben növekszik. Az ultra-nagy felbontású kamerákkal és az AI használatával a videobiztonsági rendszerek egyre több adatot gyűjtenek és tárolnak. Ennek eredményeként nagy teljesítményű és biztonsági szintű éltárolómegoldásokra van szükség, amelyek megfizethetőek, megbízhatóak és rugalmasak.

Az alkalmazások élen történő tárolási igényei

Oey Lin a Micro Technology vezető szegmensmarketing-menedzsere szerint igen sok olyan alkalmazás létezik, amelyekben a videobiztonsági megoldások szélső tárolási lehetőségei adottak. Ezek közül emel ki 5 olyan alkalmazást, amely az utóbbi években dinamikus növekedést mutat az AI, az IoT és az 5G használatának köszönhetően.

1. Felhő videó biztonsági megoldások

A felhő alapú videobiztonsági megoldások egyre népszerűbbek a könnyű telepítésnek köszönhetően. Nincs szükség rögzítőkre (NVR), szerverekre, vagy bonyolult vezetékekre – az adatok a széleken tárolódnak és a felhőbe kerülnek. Az „élfelhő” lehetősége itt azt jelenti, hogy az összegyűjtött videoadatok magán a kamerán, egy microSD memóriakártyán tárolhatók, majd szükség esetén átvihetők a felhőbe, így  könnyen hozzáférhető és értékes sávszélesség is  megtakarítható.
 
A Cloud tökéletes megoldás azoknak a vállalkozásoknak, amelyek rugalmas, költséghatékony módot keresnek több webhely távoli, internetre csatlakoztatott eszközről történő felügyeletére és kezelésére bárhol és bármikor. A mesterséges intelligencia elemzéseinek széles skálája alkalmazható felhőmegoldásokra is, amelyek intelligens adatokat biztosítanak a végfelhasználóknak, hogy proaktív módon tudják megőrizni helyiségeik biztonságát. Továbbá, ahogy az 5G elérhetőbbé válik, a felhőalapú videóbiztonsági megoldások nagymértékben profitálnak majd a nagyobb sávszélességből és az alacsony késleltetésből.

2. Okos otthon

Az okosotthonok piaca az elmúlt néhány évben jelentősen bővült, legnagyobb részben az IoT. – nek köszönhetően.   A videó biztonsági kamerák és a videó ajtócsengők napjaink okosotthonának kulcsfontosságú elemeivé váltak. Könnyen telepíthető, könnyen felügyelhető és megfizethető megoldások a lakástulajdonosoknak otthonuk biztonságát elősegítve, kiemelten is a mobilhozzáférés, vezérlés segítségével. Az intelligens otthoni eszközök adatállományának szélen történő tárolása egyúttal leegyszerűsíti a kamerák do it yourself  tipusu  telepítését, megszüntetve a szükségtelen, bonyolult vezetékezést a fizikai tárolórendszerrel.

3. Mobil, testen hordható biztonsági kamerák

A mobil, testen hordható kamerás alkalmazások egyre népszerűbbek a bűnüldözés és a vállalati hordható kamerák szektorában, mint például a biztonsági ügynökségek, a kiskereskedések, a raktározás és a logisztika területén.  A video- és hangfelvételeket közvetlenül a fedélzeti microSD-kártyán tárolják, majd streamelve, vagy központilag kezelik a videó- ​​vagy bizonyítékkezelő rendszerrel való integráció révén, azonnali reagálás, incidenskezelés vagy képzés céljából.

4. AI biztonsági kamerák

A mesterséges intelligencia fejlesztései minden eddiginél okosabbá tették a kamerákat. Sok éven át a videóelemzés nem tudott igazán átütő módon teret nyerni a biztonsági piacon leginkább a pontatlan képalkotás, a magas költségek és a megbízhatatlan működés miatt. De manapság az AI nemcsak pontosabbá tette az elemzést, hanem megkönnyítette a technikák telepítését is. A technológiai fejlődés lehetővé tette az elemzések futtatását az intelligens kamerák szélén. Az olyan elemzések, mint az arcfelismerés, az emberek számlálása stb., mostantól mind magán a kamerán futtathatók, így még a legkisebb vállalkozások is felhasználhatják az AI-analitikából gyűjtött hasznos ismereteket.
 
A beépített analitikával és mesterséges intelligenciával rendelkező intelligens kamerák azonban óriási mennyiségű adatot generálnak – minél több az igénybe vett mesterséges  intelligencia funkció, annál több az adat. Ezenkívül ahhoz, hogy az AI-alkalmazások „tanuljanak”, az összegyűjtött adatokat hosszabb ideig a kamerán kell tárolni a teljesítmény optimalizálása érdekében. Így ez a szükségleti megfelelés az AI-kompatibilis kamerák kritikus pontját jelenti.

A Gartner szerint 2023-ban az autóipar lesz az 5G IoT-megoldások legnagyobb felvevő piaca, amely a teljes 5G IoT végpontpiac 53%-át fogja képviselni** A videotelematika a videót a járműadatokkal kombinálja a flottakezelés javítása érdekében. A beépített mesterséges intelligencia valós idejű elemzést és figyelmeztetést biztosít a vezetőknek, növelve a jármű biztonságát, segítve a balesetmentes közlekedést.  Ugyanakkor az adatok felhőn keresztül 5G hálózatokon keresztül továbbíthatók, így a flottakezelők nagymértékben felügyelhetik az alkalmazottakat és az eszközöket. A videotelematika szélső tárolása az incidenskezelés kritikus része a flottakezelők számára.

Az élen történő tárolás előnyei a videó alkalmazásokban

A videoalkalmazások szélső tárolásának előnyei messze túlmutatnak a költségelőnyökön. Kezdetben csökkenti a kamerák által fogyasztott sávszélességet. Ez különösen olyan alkalmazásokban hasznos, ahol a sávszélesség korlátozott. További előnyök közé tartozik a könnyű telepítés és kezelés, valamint a méretezhetőség, mivel nincs szükség fizikai rögzítési rendszerekre.

Edge tárolási követelmények

Figyelembe véve a fent említett felhasználási eseteket, az ipari microSD kártya előnyben részesíthető a videobiztonság szélső tárolóhelyein (kisebb helyigényű cserélhető tárhely). Míg a konkrétumok az alkalmazástól függően eltérőek lehetnek, Lin kiemelt két  általános követelményt, amelyeket figyelembe kell venni a szélső tárolóeszköz kiválasztásakor.

  • Megbízhatóság: Az eszköz elhelyezkedése határozza meg, hogy milyen típusú peremtárolóra van szüksége. A videó biztonsági megoldásoknak általában masszívnak és időjárásállónak kell lenniük. Olyan szempontokat is figyelembe kell venni, mint a mozgás és a hőmérséklet. Például a mobil- és videotelematikai biztonsági megoldásoknál, ahol a videoeszközöket olyan járműben helyezik el, amely folyamatosan mozgó és nagy hőhatásnak van kitéve, elengedhetetlen egy nagy élettartamú ipari microSD-kártya.
     
  • Teljesítmény: Nyugodtan kijelenthetjük, hogy minden videobiztonsági megoldás megbízható tárolási megoldást igényel, mivel akár néhány másodperces videó elvesztése is kritikus fontosságú lehet annak meghatározásában, hogy mi történt valójában, és szükség esetén kit kell felelősségre vonni. Előfordulhat, hogy a fogyasztói minőségű kiskereskedelmi microSD-kártya nem képes kezelni napi 24 órában és a hét minden napján történő rögzítési alkalmazások feldolgozásával járó nagy munkaterhelést, ami képkocka-kiesést és rögzítési hibákat eredményezhet. ilyen alkalmazási esetekben olyan nagy teljesítményű ipari microSD kártyát választani, amely folyamatos rögzítésre van optimalizálva az adatvesztés kockázatának csökkentése érdekében.

 
*Forrás: https://www.marketsandmarkets.com/PressReleases/global-video-surveillance-market.asp
**Forrás:
https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2019-10- 17-gartner-jósolja-kültéri-figyelő-kamerák-lesznek

Forrás: asmag.com
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük