Hogyan javítják a hőkamerák a felügyeleti megoldásokat

A hőkamerák különféle alkalmazásokban használhatók, ahol a pontos észlelés kulcsfontosságú. A felhasználási területek a kerület védelmétől és a környezeti hőmérséklet változásainak észlelésétől kezdve az emberek mozgásának megfigyeléséig a berendezések biztonságos működésének biztosításáig és még sok további alkalmazásban ismertek.

A technológia iránti érdeklődés folyamatosan nő, mivel a hőkamerákkal igen hatékonyan lehet észlelni a potenciális fenyegetéseket és csökkenteni a téves riasztásokat a magánélet tiszteletben tartása mellett és egyben alkalmazásukkal idő és pénz takarítható meg,   A kamerák hosszú érzékelési tartományuknak köszönhetően csökkentik a több kamera iránti igényt, mivel ezek közül akár néhány is képes lefedni a teljes megfigyelési szükségletet. Ezenkívül ezekben a kamerákban a hatékony elemzés támogatására a feldolgozási teljesítmény is bővült. Nézzük akkor a hőkamerás megfigyelés előnyeit, egyúttal tekintsünk át néhány alkalmazási példát is.

A „rejtett” azonosítása

A hőkamerák kizárólag az emberekből (élőlényekből)  és tárgyakból kisugárzó hő alapján készítenek képeket. Ez azt jelenti, hogy képesek a potenciális fenyegetés világos körvonalait látni, többnyire a láthatósági körülményektől függetlenül is.  Pontosak gyenge fényben, de takarásban és éjszaka is. Ez különösen fontos veszélyes, távoli területeken, ahol éjszaka előfordulhat, hogy nincs, vagy csak nagyon kevés a fény (pl. az államhatárok védelme kapcsán)  – persze ez ugyanúgy szempont lehet beltéri alkalmazásokban is.

Az analitikai technológiával kombinálva a hőkamerák képesek megvizsgálni az észlelt potenciális fenyegetést és szükség esetén azonnal értesíteni a biztonsági személyzetet a kritikus helyzetekről. Például egy hőkamera észlelhet egy tárgyat, amely egy kerület, vagy egy korlátozott terület felé mozog.  Meg tudja állapítani, hogy probléma mentes helyzetről van e szó, például csak egy elhaladó állatról, indifferens emberi mozgásról, vagy olyasmiről, amelyre figyelmet kell fordítani, például autóról vagy személyről. Ha ez utóbbi, akkor őrt lehet indítani a további vizsgálatra.  Ez jelentős időt, erőforrást és a téves riasztások kivizsgálásával kapcsolatos számos költséget takarít meg.

Forrás: KolSec biztonságtechnika

Ez különösen akkor hasznos, ha egy kiterjedt objektum kerületét kell védeni, amely önmagában  élőerős őrzéssel nem megoldható.  A hőkamerák lehetővé teszik a behatolók hatékony észlelését, például olyan funkciókon keresztül, mint a keresztvonal (vonal) átlépés és mozgásérzékelés.  A téves riasztások számának csökkenése azt jelenti, hogy a biztonsági csapatok erőfeszítéseiket csak a konkrét eseményekre összpontosíthatják. Ha egy illetéktelen személy túl közel jön a kerülethez, riasztó vagy akusztikus elrettentés léphet működésbe. Az időjárás, vagy a fényviszonyok kevésbé számítanak, mivel a hőkamerák a különböző környezeti viszonyok között is egyértelmű eredményeket adnak.

Kiterjedt területek védelme hőkamerákkal (példák)

A Photon Energy holland vállalat számos napelemparkot épít és üzemeltet Magyarországon. Kerületvédelmet igényeltek almásfüzitői fotovoltaikus napelemparkjukhoz. A biztosítási szerződés értelmében gondoskodniuk kellett arról, hogy a kerületet és létesítményeket vagy állandó mobil biztonsági őrjárattal, vagy elektronikusan, a központi biztonsági pulthoz csatlakoztatott rendszerrel biztosítsák. A védelmet korábban,  infravörös érzékelőkkel és mikrohullámú radarokkal igyekeztek megoldani amelyek ugyanakkor sok téves riasztást is generáltak, így az üzemnek időbe és nem kevés költségébe került az esetek  kivizsgálása.

Napjainkban már videoanalitikával és audio megoldással integrált hálózati hőkamerák segítségével figyelik és védik hatékonyan éjjel-nappal az üzem kerületét, függetlenül az időjárástól és a fényviszonyoktól. A jövőben az ügyfél más üzemeiben is tervezi a hőkamerás rendszer telepítését .

Természetesen az ipari telephelyek, raktárak és logisztikai központok, vagy pl. nagyobb építési területek gyengébben megvilágított területeinek a pásztázása és ezeknél az igazán kitett területek éjszakai megfigyelése is megoldható az integrált vagyonvédelmi rendszerekbe emelt hőkamerákkal.

Hőkamerás felügyelet a határon
Forrás: Police.hu

De persze ismerünk teljesen más irányú hatékony alkalmazásokat pl. vadrezervátumokban.  A dél-afrikai Rhino Pride Foundation Sanctuary megpróbált természetes, szabadon barangolható élőhelyet biztosítani a veszélyeztetett orrszarvúaknak.  Az állatmenhely több mint 40 állatról gondoskodott egy adott időpontban és olyan biztonsági intézkedésekbe fektetett be, mint a kettős kerítés, valamint a 24 órás biztonsági őrjáratok kutyákkal az orvvadászat megelőzésére.

A nagy kiterjedésű hegyes völgyes terület hatékony védelme ugyanakkor így nem volt biztosítható.  A megoldást egy videoelemzéssel és audió hangszórókkal kombinált hőkamerás megfigyelésen alapuló fejlett biztonsági rendszer jelentette, amely megtáplálását akkumulátoros napelemekkel biztosították. A kombinált megoldás segített elrettenteni a potenciális betolakodókat, az első védelmi vonalként biztosítva, hogy a vadőrök mindenkor egy lépéssel az orvvadászok előtt maradjanak.

Távoli hőmérséklet kontroll

A hőmérséklet-riasztásra is alkalmas hőkamerák különösen is hasznosak a hő érzékelésére és a hőmérséklet-kritikus területek megfigyelésére. Itt számos alkalmazási terület említhető. A kamerák hőinformációkat adhatnak a képhez, lehetővé téve a folyamatok nyomon követését és a hőmérséklet-változások abnormális tartományú elmozdulásának az észlelését, például az épületekben történő hőszivárgások, vagy az ipari alkalmazások anomáliái és igen gyakran a gépek, vagy motorok túlmelegedése vonatkozásában képünkön egy napelem panel túl hevülését érzékelve

Forrás: GlobalFocus

Egy üzleti szempontból kritikus alkalmazás példája lehet egy szerverterem, ahol a technológia kontrolálja a berendezések működésének optimális hőmérséklet tartományát. Az analitika  azonosíthatja a túlmelegedett szervert és figyelmeztetést küldhet az IT-részlegnek a probléma megoldása érdekében, megelőzve a jelentősebb károkat.

És nyilván ide tartoznak az emberi hőmérséklet kontrolját biztosító hőkamera alkalmazások is, amelyekkel itthon is gyakran találkozhattunk az intenzív COVID periódusokban. (A szerk.)

Forrás: SmartMe Building Techn.

A magánélet tiszteletben tartása

A hőkamerák további előnye, hogy – a technológia jellegéből adódóan – nem készülnek olyan képek, amelyek megbízható személyazonosítást tesznek lehetővé, például felismerhető arcvonásokat. Ez különösen hasznos az adatvédelmi szabályozások tekintetében, mivel biztosítja, hogy a szervezet biztonságosan feleljen meg az előírásoknak.

Az alkalmazás korlátai

Bár a hőkamerák számos forgatókönyv esetén használhatók a kihívások leküzdésére meg kell jegyezni, hogy vannak olyan helyzetek, amelyekbe kevésbé hatékonyak – különösen önálló megoldásként. Például a sűrű köd és a nagyon erős havazás nehézségeket okozhat a pontosabb képalkotásban még a hőkameránál is.

Mivel a hőkamerák a sugárzó hőjük alapján érzékelik a tárgyakat, problémákba ütközhet, ha a környezet vagy a háttér hőmérséklete megegyezik a megfigyelt objektum hőmérsékletével. Például nagyon meleg napokon előfordulhat, hogy a hőkamerák nem képesek megkülönböztetni egy tárgyat a környezetétől. Ezekben az esetekben vizuális kamerára lesz szükség a tárgy azonosításához.

Forrás: axis communications/ axis blogs, profactum.hu,   K.L

A hőkamera működési elve

A hőkamera működésének alapja, hogy minden élő és fizikai anyag, amely melegebb, mint az abszolút 0 fok (azaz -273°C), az emberi szem számára láthatatlan hullámhosszon, a (hosszú 8-15 µm) hullámhosszú infra tartományban elektromágneses sugárzást bocsát ki. A hőkamera érzékelője ezt a sugárzást alakítja képpé, különböző színekkel jelenítve meg az eltérő hőmérsékletű felületeket. Az észlelt infravörös sugárzás mértéke a tárgy felületének hőmérsékletétől függ. Minél magasabb a tárgy hőmérséklete, annál több infravörös sugarat bocsájt ki. A hőkamera nem a hőmérsékletet, hanem az infra tartományú sugarakat (hősugárzást) érzékeli. Ezt nevezzük termográfiának. forrás: profactum.hu

Forrás: axis communications/ axis blogs, K.L

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük