Művészet és biztonság találkozása a felújított kaposvári színházban

A kaposvári Csiky Gergely Színház nem csak remek előadásai okán népszerű, hanem a várost méltán ékesítő megújult látványa okán is.  A műemlék épület 2019-ben kívül belül szemkápráztató újításokon ment keresztül, így aki betér ide, már az első pillanattól kezdve különleges vendégként érezheti magát. A színház épületfelügyeleti rendszereinek fejlesztését A Polon – Alfa Magyarország Kft partnere nyerte el.  A kiemelkedően sikeres projektbe a cég portfóliójából több rendszer is beépítésre került. 

POLON 6000 – Moduláris tűzjelző központ

A tűzjelző rendszer két csomópontból épül fel, mely több mint 700 jelzőeszközt foglal magába. A rendszer érdekessége és egyben nehézsége az előadások alatt képzett füstök által keltett téves jelzések elkerülése. Erre a 6000-es központ új funkciója lett a megoldás, mely itt mutatta be, hogy milyen hasznos is valójában.

A lényeg, hogy a rendszer programozása során előre meghatározott érzékelőket, (melyek a színpadi füst hatására riaszthatnak) egy virtuális gomb segítségével a végfelhasználó könnyen és gyorsan tiltás/teszt üzembe tehet.

Szakmai szemmel ez lehet, hogy nem tűnik olyan fontosnak, de ez a lehetőség jelentően egyszerűsítheti a tűzjelző rendszerek üzemeltetéséhez általában a legkevésbé sem értő színpadi ügyelők dolgát. Ez bizony fontos dolog, mert a színházi üzemben messze nem ritka látványelem a füst generálás.   

UCS 6000 – Hő- és füstelvezető rendszer

A hő- és füstelvezető rendszer, 11 csomópontból áll, melyek összesen 36A teljesítményt tudnak a csatlakoztatott eszközök számára biztosítani. Az MKA-60-as beépíthető kommunikációs modulnak köszönhetően minden csomópont a tűzjelző központ hurkára tehető, így egy felületről kezelhető az összes csomópont és emellett minden vezérlés indulása is nyomon követhető a központról. Természetesen hurokszakadás esetén az UCS-6000-es központok autonóm működésre is képesek.

KADE – Beléptetőrendszer

A beléptető rendszer több mint 25 ajtóvezérlővel rendelkezik, melyek több mint 90 olvasóval és elektromos zárral védi a nézők elől elzárt területeket.

TEXECOM – Behatolásjelző rendszer

A színház biztonságát a Grade 3-as minősítéssel is rendelkező Texecom riasztórendszer látja el.

VENO – Integrációs felügyeleti szoftver

Egy ekkora rendszernél, hatalmas segítséget jelent a VENO felügyeleti szoftver, amely a fent említett összes rendszer működését egy felületen tudja megjeleníteni, a felhasználó igényére szabott módon.

Forrás: Polon- Alfa Magyarország Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük