2021 „Security 50” rangsor – A vezető cégek és tendenciák a videomegfigyelés és a beléptetés területén

Az a&s Security 50 a világ 50 legjelentősebb fizikai biztonsági berendezésgyártójának éves rangsora a termékértékesítés és a nyereség alapján. Az egyik legolvasottabb és legelfogadottabb iparági rangsor a globális vezetőket és az új piaci szereplőket egyaránt áttekinti elemezve a 2020-as pénzügyi évre vonatkozó nyilvános vagy benyújtott pénzügyi jelentésekben szereplő adatokat. A jelentésből „szemezgetünk” az alábbiakban

A fizikai biztonsági iparágban az elmúlt években tapasztalt hullámvölgyek ellenére a videofelügyeleti és beléptetés-ellenőrzési vezető gyártók rangsora változatlan maradt, kivéve az újonc, a Motorola Solutions megjelenését, amelynek szakmai térnyerése dinamikusan bővült és a Top tízbe is bekerült.

A 2020-as bevételek alapján az idei 10 legnagyobb videó megfigyelő és beléptető cég: Hikvision Digital Technology, Dahua Technology, ASSA ABLOY, Axis Communications, Motorola Solutions, Uniview Technologies, Tiandy Technologies, Allegion és TKH Group.  A Hikvision és a Dahua bevétele 2020-ban 8,3 milliárd dollár, illetve 3,8 milliárd dollár volt, ami a világjárvány ellenére 7,73 és 1,21 százalékkal nőtt 2019-hez képest. Valójában Kína erős hazai piaca biztosítja a szükséges bővülési piacot  a kínai vállalatok számára.

Top 10 vállalat USA millió dollárban

A Motorola Solutions növekedése ugyanakkor figyelemreméltó.  A cég az 5. helyen debütált a Security 50-ben. A vállalat 2020-as értékesítési bevétele a biztonsági technológiákban 927 millió dollár volt, ami 30,75 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest.

A bővülés nem meglepő.  A Motorola Solutions rádióberendezés-gyártóként indult. Az évek során fokozatosan vásárolta fel a  biztonsági cégeket: 2018-ban az Avigilont, 2020 júniusában az IndigoVisiont, 2020 augusztusában a Pelcót, 2020 augusztusában az Openpath-t, 2021 novemberében pedig az Envysiont – hogy bővítsék termékvonalaikat, és különböző vertikális és földrajzi piacokat érjenek el. A rádiótermékeiket kiegészítő videó megfigyelési és beléptető megoldásokkal a Motorola Solutions jelentős biztonsági szereplővé vált, és továbbra is gyakorolni fogja befolyását az iparágban.

 A Motorola Solutions mellett az újonnan érkezők közé tartozik a Top 50-ben a Smartsens Technology, az Intelbras, a Gallagher, a Foctek Photonics és a BlueSky Technologies. Az Intelbras (Brazília) és a Gallagher (Új-Zéland) mellett az összes többi kínai cég is.

Ha már a kínai gyártókról beszélünk, továbbra is ők dominálnak a Security 50-en. Idén 16 van a listán. A 2020-as kínai céges bevételek együttesen a Security 50 teljes bevételének 62%-át teszik ki. Megfigyelhető ugyanakkor, hogy néhány a biztonság területén aktív kínai vállalat a videó megfigyelésről más területekre tette a hangsúlyt, így pl. digitális szolgáltatásokra, vagy video konferencia megoldásokra.  

Kína százalékos arány a Top 10-ben

Bevételcsökkenés, mérsékelt növekedés, okok

A Security 50 egy másik figyelemreméltó tendenciája, hogy számos vállalat jelzett bevételcsökkenést 2020-ban, annak ellenére, hogy a 2020-as teljes bevétel 25,12 milliárd USD volt, ami egy szerényebb növekedés a 2019-es 24,39 milliárd dollárhoz képest.  

 A járványhelyzetre való tekintettel ezen nincs mit csodálkoznunk.  A tendenciákat ismerjük:  logisztikai problémák, alapanyaghiány, a céges költségvetések korlátozása, a kiadások csökkentetése,  halasztott projektek, de történtek cégleállások is.  Mindez persze a biztonsági ágazatot is érintette. Ennek ellenére a top 10 vállalat közül néhány ( lásd: fent) továbbra is jelentős ellenálló képességet mutatott a visszaesés közepette, és magas növekedésről vagy nyereségről számolt be. E tekintetben kulcsfontosságú a megfelelő globális ellátási lánc menedzsment biztosítása.

Néhány céges nyilatkozat

 „A világjárvány továbbra is kihívások elé állítja az egész biztonsági ágazatot, és mind a piaci keresleti minták változását, mind az ellátási lánc hiányát okozza. E kihívások kezelésére innovatív technológiákat, termékeket és megoldásokat használtunk, hogy megfeleljünk a változatos piaci igényeknek, és szorosan együttműködtünk partnereinkkel és beszállítókkal világszerte, hogy megőrizzük ellátási láncunk stabilitását és integritását” – mondta Keen Yao, a Hikvision digitális technológiájának alelnöke.

„Az összetett piaci környezet változásaival szemben a Dahua Technology mindent megtett annak érdekében, hogy különféle eszközökkel biztosítsa a projektek megvalósítását. Egyrészt ragaszkodott a különféle K+F stratégiákhoz, hogy biztosítsa adott termék stabil helyettesítését; másrészt a készletek növelésével és a beszállítókkal való stratégiai együttműködés erősítésével megőrizte az alapanyag-ellátás stabilitását. E mellett folytatta a technológiai innovációt, folyamatos befektetéssel az alapvető technológiákba, valamint az új irányok és új termékek gyorsabb ütemü kialakításával, ami nagymértékben gazdagította a megoldások alkalmazási forgatókönyveit” – mondta Fu Liquan, a Dahua Technology elnöke.

 „Nem titok, hogy az ellátási láncokat minden iparágban megzavarták a különböző piacokon eltérő időpontokban és mértékben érvényes korlátozások. Az a munka, amelyet az Axis évtizedek óta végzett egy erős ellátási lánc kialakítása érdekében – beleértve a kulcsfontosságú alkatrészek több beszállítóját és a beszállítókhoz közeli gyártóközpontokat –, segített enyhíteni a zavarok egy részét, egyúttal új szállítási módszereket találtunk a kockázatok csökkentése érdekében” – mondta. Ray Mauritsson, az Axis Communications vezérigazgatója.

Szintén fontos volt olyan megoldásokat kínálni, amelyekre az ügyfeleknek szükségük van a világjárvány idején, például érintés nélküli hozzáférés-vezérlési technológiákat, ( biometrikus módszerekkel, vagy intelligens felügyeleti lehetőségekkel stb.) „Azt tapasztaltuk , hogy már a világjárvány korai szakaszában is megnőtt az ügyfelek igénye az érintésmentes megoldásokra . Az Allegion olyan megoldások fejlesztésére és kereskedelmi forgalomba hozatalára összpontosított, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a kézi ajtóvezérléseket egyszerűen utólag illesszék be automatizálással” nyilatkozta Vince Wenos, az Allegion SVP és műszaki igazgatója.

Hogyan tovább?

Ami az idei és a következő évet illeti, a videó megfigyelési és a beléptetés-ellenőrzési piacának bővülése a járványhelyzet elhúzódása okán bizonyosra vehető. „2021 inkább az alkalmazkodás és a szűkebb elmozdulás éve volt az iparág számára, sok gyártó kínált megoldásokat a világjárvány kihívásaira reagálva új és fejlesztett alkalmazási technológiákat a már használatban lévőkhöz.  Sok olyan projekt újbóli indítása is várható, amely a 2020-as lezárások során leállt, bővülnek a költségvetési és befektetési lehetőségek.  Az iparág így mintegy 3-5 százalékos éves növekedésre számíthat.  Bár ez nem a pandémia előtti növekedési ütem, de ez két éven belül optimális forgatókönyvet feltételezve 7 -10 százalékra bővülhet. Vannak tehát pozitív jelek, amelyek a fellendülés irányába mutatnak. Úgy látjuk, hogy a biztonsági technológia az ipar növekedésének erőteljes elősegítője, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy alkalmazkodjanak és átalakítsák üzleti stratégiáikat, hogy ellenállóak maradjanak ezekben a nehéz időkben.

Forrás. asmag.com  William Pao

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük