Egységes irányító protokoll lehetősége az okosotthon rendszerekhez

A Zigbee Alliance bejelentése szerint, még idén elérhetővé válnak az okosotthon rendszerek  egységes vezérlésétt lehetővé tevő,  az új CHIP (Connected Home over Internet Protocol) protokollt támogató irányítóhubok és eszközök.

 A tervek szerint a CHIP lesz a de-facto standard kommunikációs protokoll a piacon, a sikerére pedig minden esély megvan, hiszen 170 okosotthonos termékeket tervező vállalat, köztük az Amazon, az Apple és a Google állt be mögé.

Forrás: digitalhungary.hu

Az okosotthonos rendszerek eddigi legnagyobb problémáját a töredezettség jelentette, több nyílt szabvány mellett egyes gyártók saját kommunikációs protokollokat használva bírták működésre a kütyüiket. Ez inkompatibilitással járt: a meglévő okosotthonos rendszerekhez nem volt lehetséges bármilyen szabadon választott modult hozzáadni, ha pedig csődbe ment az irányítórendszert fejlesztett vállalat, akkor a rendszeréhez megvett kütyük is mehettek a kukába.

A CHIP jóvoltából véget érhet a káosz és az anarchia a piacon: a jövő okosotthonos hubjaihoz bármely gyártó által készített modul hozzáadható lehet, a hub valamilyen oknál történő lecserélése esetén pedig egyetlen kütyü sem végzi inkompatibilitás miatt a kukában.

Az új protokollt 2019-ben jelentették be a Zigbee Alliance által irányított csoport fejlesztéseként, és egy ideje már dolgoznak rajta. Úgy tűnik, az első termékekre való várakozás hamarosan véget érhet, az első eszközök megjelenése idén várható. Az eszközgyártók már megkezdték eszközeik tesztelését, és az első CHIP-tanúsított termékek még az év vége előtt megkapják a tanúsítványt. Remélhetőleg ez azt jelenti, hogy még idén újabb CHIP-tanúsított eszközök kerülnek piacra.

Néhány eszköz már támogatja a CHIP mögött álló Thread mesh technológiát, például a nemrég bemutatott Google Nest Hub (2nd Gen, és a The Verge szerint a meglévő termékeket is áthidalhatják idővel, hogy működjenek az új protokollal. A CHIP-nek köszönhetően 2022 az okosabb okosotthonok éve lehet.

IT biztonsági vonatkozásokat nem érint a híranyag.

Forrás: andriodcentral.com,  Origo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük