Céges COVID védekezési tapasztalatok itthon

Korábbi cikkünk  https://detektorsecurity.hu/2022/01/06/jarvany-es-a-biztonsagi-szektor-nemzetkozi-kutatas/ a járvány elleni védkezés általános nemzetközi tapasztalatokról szólt, mindösszesen egy pozitív összképet tárva elénk a szakma teljesítményéről és ennek folyományaként a jövő várható perspektíváiról, de a félelmekről is. Arra gondoltunk, hogy vegyük a témát egy kicsit konkrétabbra és érdeklődjünk néhány partnercégünk tapasztalatairól is.

Forrás: Műszaki Magazin

Két kérdést tettünk fel: A COVID periódusában hogyan értékeled a cégetek, de egyáltalán a hazai szakma teljesítményét a Ti aktivitásotok területén?  Volt e olyan projektetek amivel kapcsolatban úgy gondoljátok, hogy a COVID fenyegetés nélkül nem jött volna létre? Ha volt, néhány példa.

Több cég reagált különböző intenzitású alapossággal a kérdéseinkre. Az alábbiakban két választ részletesen is idézünk. A válaszokból érzékelhetjük, hogy leginkább a hétköznapok COVID diktálta nehézségekről számolnak be.

A Z&Z Biztonságtechnika Kft a hazai biztonsági röntgentechnológiák piacvezető vállalkozása, aki igencsak kitett front területeken segíti a védekezés munkáját. Dudás József kolléga gondolatait olvashatjuk.

A szakma a védekezés első vonalában teljesít szolgálatot. Azokon a területeken, amelyek a COVID miatt leálltak vagy visszaestek (pl. repülőterek, ipari létesítmények ) észrevehető volt a biztonsági ellenőrző pontok személyzetének csökkentése, miközben a védelmi igények megmaradtak. Több helyen ezzel a csökkentett létszámmal kellett biztosítani a biztonsági előírásoknak megfelelő védelmi állapotot, miközben a kisebb létszám nagyobb kockázatot jelent a személyzet tagjai között megjelenő fertőzés esetén. Valamint olyan módszereket, eljárásokat kellett kidolgozni amelyek a vírusvédelemben is megoldásokat nyújtanak a védett területet érintően.

A fertőzés megjelenése után azonnal, alapvető igényként jelent meg, hogy személy- és csomagellenőrzés során:

  1. Csökkenteni kell a kontakt számot, a fertőzés lehetőségét a kiszolgáló személyzet és az ellenőrzött személyek között, illetve egymás között is.
  2. A védekezésben szinte egyetlen gyors ellenőrzési lehetőség, a testhőmérsékletmérés elvégzése a belépés engedélyezése előtt.
  3. Biztosítani kell a korai jelzés, detektálás, fertőtlenítés lehetőségét a védett területen, illetve annak határát jelentő ellenőrző pontokon.

A kiképzett személyzet kiesése, egy esetleges fertőzés gyors terjedése a személyzet tagjai között a biztonsági protokollok teljes betarthatatlanságát is eredményezheti, amely komoly biztonsági kockázatot jelent a védett létesítmény szempontjából. Csökkenteni kell a kontakt számot, a fertőzés lehetőségét a kiszolgáló személyzet és az ellenőrzött személyek között, illetve egymás között is.

  • Az ellenőrzés során a vizsgált személy tárgyakat vesz elő a ruházatából ezeket megfogja, leteszi-felveszi, stb. Ezeket a kontakt lehetőségeket kellett megszüntetni vagy ahol nem lehetet megoldani a fertőtlenítését.

Konkrét megoldások: Megjelentek a „kipakolós” tálcák fertőtlenítésére szolgáló berendezések, módszerek, amelyek a használt tálcákat UV fénnyel vagy más módon fertőtlenítik a következő használat előtt. Ahol nincs erre lehetőség ott a tálcák adott esetben kivezetésre kerültek és egyszer használatos műanyag zacskókat vezettek be a tárgyak tárolására.

  • A fémdetektáló eszközök (fémdetektor kapuk, kézi fémdetektorok) helyettesítésére szolgáló technológiák előretörése, nagy átbocsátóképességű, ugyanakkor kontaktmentes vizsgálati eljárások (milliméter hullám, röntgen bodyscannerek, stb.) megjelenése, kiegészítve a mesterséges intelligencia nyújtotta előnyökkel, amelyek nem csak érintésmentesek, hanem a sorban állást, várakozási időt csökkentik.
  • A meglévő röntgenrendszerek fejlesztése (CT röntgenek megjelenésének felgyorsulása) annak érdekében, hogy a csomagokat ne kelljen szétbontva ellenőrizni (folyadék, számítógép, stb.) illetve az ellenőrző személyzet távoli elhelyezése az ellenőrző pontról (központi kezelő terminálok használata)
  • Az elkerülhetetlen jelenlét esetében pedig védeni kell a kezelőszemélyzetet (plexi védőfalak alkalmazása, hőmérsékletmérés, levegőellenőrző és tisztító berendezések használatba helyezése az ellenőrzőpontokon)

A védekezésben szinte egyetlen gyors ellenőrzési lehetőség, a testhőmérsékletmérés elvégzése a belépés engedélyezése előtt

  • A védekezésben, megelőzésben a testhőmérséklet ellenőrzése nagyon nagy szerepet játszik. A beleptetés ellenőrzésben érdekelt gyártó partnereinknek olyan eljárásokat kellett kidolgozni, amelyek garantáltan, biztonságosan, kontaktmentesen lehet a mérést elvégezni. A kézi és egyéb ad-hoc eszközök gyors megjelenése után a gyártók kifejlesztették az elsődlegesen fémdetektorkapukba, mint egyénenként mérésre alkalmas eszközökbe, utólag is telepíthető, gondozásmentes, garantáltan pontos mérésű és nem megkerülhető, nem szabotálható testhőmérséklet mérésre alkalmas detektorokat. Ezek mellett az előnyök mellett a TDU-val felszerelt fémdetektorkapu a méréshez nem igényel külön személyzetet, sem külön eszközöket.

 Biztosítani kell a korai jelzés, detektálás, fertőtlenítés lehetőségét a védett területen, illetve annak határát jelentő ellenőrző pontokon

  • A szolgálati helyeken alkalmazható vírusdetektáló készülék (Bioflash) alkalmazása a megfelelő védelem érdekében. Az eszköz képes levélküldemények átvizsgálására is.
  • Aktív légtisztító berendezések használata a vírusvédelemmel összefüggésben (Soluva Air) amelyeket a személyzet jelenlétében is lehet használni.

A projektek vonatkozásában a járvány nélkül biztosan nem adtunk volna el CEIA TDU-t, ( CEIA fémkereső kapukra integrálható rendkívül pontos, megbízható hőmérséklet mérő egység, szintén CEIA által gyártott), mert nem is volt ilyen termék, ezt ennek hatására fejlesztették ki. más vonatkozásban viszont a leállások miatt parkolópályára került néhány project, mert befagyasztották a budgetet pár helyen a bizonytalanságok miatt.

A Pannon Guard Zrt  az élőerős biztonsági terület egyik élvonalbeli vállalkozását más területeken érintette vastagon a járvány helyzet és nyilván mindez vonatkoztatható a szakirány további cégei többségére is.  Morucz László vezérigazgató felsorolásszerűen osztotta meg velünk a tapasztalatait.

A COVID hatása a vagyonvédelmi foglalkoztatóra:

  • A szolgáltatási követelmények folyamatos fenntartása, a saját munkavállalók egészségének és a munkakörnyezetük biztonságossá tétele érdekében jelentős számú egészségügyi védőeszközt szereztünk be általánosan és egyes szakterületekre speciálisan
  • Transzfer, Betegszállítás gépkocsik átalakítása (Plexi fal felszerelése, erősebb gumikesztyűk, komolyabb szájmaszkok)
  • Betegszállítás plusz szállítási feladatok= plusz munkaerő, növelt bérkifizetés
  • Szolgálati járművek fertőtlenítő folyadékkal történő ellátása
  • Központi iroda fertőtlenítőkkel való ellátása
  • Szolgálati helyek fertőtlenítőkkel való ellátása kivéve azokat, ahol azt a megbízó biztosította

Ddolgozó kilépése (OTP) AKI NEM VOLT HAJLANDÓ ELEGET TENNI A MEGBNÍZÓ ÁLTAL ELŐÍRT maszkviselési kötelezettségnek.

  • Home office időszakos elrendelése néhány szakterület munkatársainak.
  • Sportrendezvények biztosítási óráinak csökkenése, bevétel kiesés.
  • Transzfer megrendelés erőteljes csökkenése, munkavállalók elküldése fuvar kiesés miatt.
  • ISD takarítási megrendelés csökkenése iskola bezárás miatt.
  • Egyes gyártással foglalkozó megbízó, megrendeléseinek csökkenése miatt, vagyonvédelmi életerős szolgáltatás csökkentést írt elő időszakosan.
  • Bizonyos mértékben több szabadságot tudtunk kiadni egyes foglalkoztatási helyeken

bértámogatást vettünk igénybe.

  • A COVID tombolása alatt kevésbé volt érezhető a munkaerő mozgás.
  • a betegséget elkapó munkavállalók (vagyonőri és sofőri állomány) esetében több EFO munkavállalót kellett bevonni.

 Ahazai fejlesztésű beléptetéstechnika piacvezető vállalkozása az ASSA ABLOY Opening Solutions Hungary (SEAWING) tapasztalata.

 „Projektek elmaradása és jelentős késése kihívás elé állította cégünket és a szakmát is. Ez elsősorban az egyenetlen terhelésben mutatkozott meg, amely végső soron az anyagellátási nehézségekben csúcsosodott ki. A közvetlen pandémiás védekezést segítő eszközök (pl, test hőmérsékletmérés) egyes cégnek jelentős új bevételt jelentettek, de a SEAWING ebből nem vette ki részét.”

A Securiton Kft az elektronikus felügyeleti és tűzjelző rendszerek egyik vezető szállítója véleménye.

„Általánosságban elmondható, hogy a forgalmunk nőtt, de ez közvetlenül nem hozható összefüggésbe a COVID-al.  A járványhelyzet miatt nem kaptunk több megbízást, illetve megrendelést az általunk forgalmazott eszközökre. Tudomásunk szerint a partnereink forgalmára sem volt hatással.”

A GeoVision Hungária Kft igazán benne volt a COVID beléptetési kontrollt segítő megoldások forgalmazásába

„A gyártóink által kínált ide kapcsolódó termékeket (testhő ellenőrző terminál, személyszámláló rendszer) rövid idő alatt leteszteltük, megismertük és több megbízóhoz (kórház, orvosi rendelő, irodai recepció, stb.) is már az első időszakokban kihelyeztünk. Ennek kapcsán sok információt és tapasztalatot gyűjtöttünk arról, hogy mely megoldások a legpontosabbak, legjobban használhatóak. Kollégáinkkal több bemutatón és rendezvényen is részt vettünk az elmúlt 1 évben, megismertetve így a piacot a COVID fókuszú, kontrollált beléptetési lehetőségekkel.

A gyártói termékekhez kisebb-nagyobb integrációkat és fejlesztéseket is véghez vittünk Partnereink segítségével, így kerültek Termináljaink olyan megrendelőkhöz is, akik eddig még nem találkoztak cégünk megoldásaival.

 Kivitelező partnereinken és viszonteladóinkon keresztül több neves hazai bolthálózatba, irodaházba és egyéb objektumokba is kerültek azok az érintésmentes csukló, illetve homlokmérős (hőkamera alapú) Termináljaink, melyek a beléptetési kontrollban segítik az élőerős védelmet. Ezekkel gyorsan és közvetlen érintkezés nélkül megvalósítható a látogató személyek testhőmérséklet ellenőrzése, ajtó/kapunyitás vezérlése, a helyes maszkviselés, illetve mostantól már az oltási dokumentumon található QR kód olvasása, felügyelete is.

Összefoglalva a COVID19 úgy lehetőséget, mint kihívásokat is hozott a mindennapos szakmai munkánkhoz, melyet úgy értékelünk, hogy sikerrel végeztük és ennek köszönhetően új piacokon, új megoldásokkal jelenhettünk meg.”  

Összegezve

Nos hát szerény kapacitásaink ennyi érdeklődést tettek egyenlőre lehetővé a hazai helyzetet érintően és azt azért elmondhatjuk, hogy az összkép tarka és valóban csak azoknál a szegmenseknél mutat tényleges piaci térnyerést, akiknél a szolgáltatások valóban a COVID védekezés frontvonalába tudtak tényleges segítséget nyújtani.

És végül

Úgy gondoltuk, hogy a járvány helyzeten viszonylag belátható időn belül túljutunk, de sajnos a fejlemények nem ezt igazolják. Az egyre terjedő oltásszkepticizmus és számos fejlődő országban az oltóanyaghiány eredményeként a változatlanul nagy tömegű, oltatlan populációk, melegágyai az újabb és veszélyesebb mutációk kialakulásának. Azaz változatlanul  (sok helyen majd most ismét, újra ) biztosítanunk kell  az épületekbe való beléptetés, mozgás kontrolját  a fertőzés terjedés csökkentését segítve, tehát a szakma kihívásai a továbbiakban is jelentős mértékben  majd az egészségügyi válsághelyzethez kapcsolódnak. 

A szerk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük