Szempontok az arcfelimeréses beléptető rendszerek kiválasztásához

Az arcfelismeréses beléptető rendszerek iránt világszerte megnövekedett a kereslet. A megfelelő megoldás kiválasztása soha nem volt olyan nehéz, mint most, mivel egyre több eladó lép be ebbe a piaci szegmensbe. Az asmag.com portál tavalyi szakértők bevonásával készült cikkében igyekezett útmutatót adni az ázsiai piaci vélemények alapján a megfelelő technológia kiválasztásához.

Az ideális megoldások kiválasztása nem egyszerű folyamat. A műszaki adatok megfelelő értelmezése elengedhetetlen a helyes döntés meghozatalához. Ennél is fontosabb, hogy az ügyfeleknek azt is tudniuk kell, hogy a beszerzésnél egy gyártó saját gyártmányfejlesztéséről van e szó, vagy egy OEM szállítóról. A portál szakértőinek véleménye szerint az önálló gyártók és fejlesztők, nagyobb valószínűséggel tudnak egyedibb és megbízhatóbb megoldásokat kínálni.

Forrás: shutterstock

Nézzük azokat a legfontosabb tényezőket, amelyekre figyelni kell az arcfelismeréses beléptető megoldás vásárlásakor.

Világítás és hőmérséklet kültéri alkalmazás során

Szabadba történő telepítés esetén, figyelembe kell venni a közvetlen napfényt, vagy a személy mögül érkező egyéb fényt. Az erős fény befolyásolhatja a készülék pontosságát (de akár lassíthatja a képalkotást is). Kérdezzük meg a gyártót, hogy mi lenne az ideális megvilágítási környezet a termék működéséhez. Ha módosítani kell a jelenlegi telepítési környezet kültéri megvilágítási viszonyait, érdemes a döntés előtt figyelembe vennie ennek költségeit.

Ugyanakkor a fény nem az egyetlen gond, ha szabadban telepítünk. Figyelembe kell venni a környezeti hőmérsékleti tényezőt is. Ha a készüléket a szabadba telepítjük, akkor szélsőséges hőmérsékleteknek is ki lehet téve. Az extra magas hőmérséklet pedig sok eszköz összeomlását okozhatja. Ilyenkor tehát olyan  kialakítású  megbízható terméket kell választanunk, amely a beltérhez képest, magasabb hőmérsékleten történő használat esetén is üzembiztos.  

Hamisításgátló technológia

Az arcfelismerő beléptető rendszerek megbízható működéséhez az eszköznek képesnek kell lennie megkülönböztetni egy valós arcot, egy digitálisan konstruáltnál. Ez a funkció hamisításgátló néven ismert, és minden arcfelismerési megoldást vásárló ügyfélnek meg kell győződnie arról, hogy ezt a választott technológia biztosítja e?

Sebesség

Az optimális megoldásnak maximum egy másodperc időintervallumban  kell felismernie és feldolgoznia az adott arcot. Ez normális körülmények között is fontos a kényelem érdekében, de most a COVID járvány idején, ahol kiemelt szempont a társasági távolságtartás. még fontosabb.

A fő ok, amiért az ügyfeleknek figyelembe kell venniük a felismerési sebességet, az, hogy elkerülhető legyen a lassú felismerés által okozott többlet létszám kezelése, összesítése.

Gyakran tapasztalható probléma, hogy amikor jelentős mennyiségű a felismerési szükséglet,    a rendszerek lassulása következik be. Ez az ujjlenyomat olvasóknál is gyakran tapasztalható. Az 50-100 alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál az olvasók akár valóban másodperces feldolgozásra képesek, de ha ezer, vagy több felhasználó van egy cégnél, akkor ez a másodperc kettő, három vagy több másodperc is lehet.

Felismerési pontosság

Az elmúlt években az arcfelismerés pontossága jelentősen javult. Az adatok szerint 2020 áprilisától a legjobb arcfelismerő megoldás hibaaránya 0,08 százalék, szemben a 2014. évi 4,1 százalékkal. Az ügyfeleknek tehát pontosan kel tájékozódniuk a tervezett eszköz pontossága vonatkozásában, szem előtt tartva, hogy ezek a paraméterek nagyban függnek az alkalmazási körülményektől.

Kiberbiztonság

A hozzáférés-vezérlő megoldások által gyűjtött adatoknak garantálniuk kell, hogy az emberek és a vállalat magánszférája sértetlen maradjon. Egyes szakértők szerint ezzel azonban az a probléma, hogy sok beléptető megoldás nem biztonságos felületet használ.

Az arcfelismerésen alapuló beléptető megoldások egyik hátránya, hogy a további rendszer elemekkel való végső csatlakozás nem biztonságos, ez még akkor is előfordul esetenként, amikor a biometrikus azonosítás maga biztonságos. A legtöbb hozzáférési rendszer a szabványos Wiegand interfészt használja, amelynek vannak biztonsági problémái, de sokan nincsenek tisztában ezzel, és ezeket az információkat nem mindig osztják meg az ügyfelekkel.

Javasolhatók olyan megoldások, amelyek a Wiegand kapcsolatot AES titkosított RS485 kommunikációval, vagy OSDP (Open Supervised Device Protocol) protokollal használják a biztonságos kommunikáció érdekében.

Arcfelismerés nehezített körülmények között

Az ügyfelek hagyományosan kérdéseket vetnek fel a pontosság vonatkozásában amikor egy személy szemüveget visel vagy szakálla van. Napjaink kérdése persze az, hogy van e olyan, vagy fejleszthető e olyan a megoldás, amely képes lesz felismerni és igazolni a maszkot viselő személyt.

Általánosságban elmondható, hogy manapság számos arcfelismerési megoldás hátránya, hogy az embereknek le kell venniük a maszkokat, hogy a rendszerek képesek legyenek a pontos felismerésre. De a JIESHUN Y10 arcfelismerő megoldása – más fejlesztők mellett  – azt állítja, hogy megoldásuk akkor is működni fog, ha valaki maszkot visel. Ugyanígy az Amerikai Belbiztonsági Minisztérium WEST rendszere is képes a hírek szerint közel 96%-os maszkos azonosításra.  Jelenlegi helyzetben az ügyfelek számára ez a funkció is nyilván felértékelődik, így ezen a területen további fejlesztések is várhatók. Persze itt vastagon figyelembe kell venni a felismerések pontosságát, mert a pontatlanság súlyos személyiségi jogi problémákat is felvet.

Forrás: businessinsider.webp

Multimodális hitelesítés

Annak érdekében, hogy bármely beléptető megoldás biztos legyen, több modullal kell rendelkeznie. Az arcfelismerés lehet a megoldás elsődleges módja, de azt egy további, társított rendszernek, például RFID-kártyaolvasónak vagy pl. tenyérvéna azonosításnak célszerű kísérnie, a megbízható azonosításhoz. Elmondható, hogy általában nehéz kétféle ellenőrzési módot kijátszani.

A kiegészítő technológiák között szerepelnek még ujjlenyomat, kártya, íriszdiagnosztikai megoldások is, a mindenkori biztonsági kitettségnek megfelelő alkalmazási környezetekben.

Integrált hőmérsékletmérési lehetőség

A COVID-19 arra kényszerítette a vállalatokat, hogy világszerte ellenőrizzék a személyzet és  az ügyfelek testhőmérsékletét. A piacokon tapasztalható a hőmérséklet-ellenőrző kamerák iránti kereslet megugrása. Napjainkban erősen felértékelődtek (lassan normává válnak) azok a hőkamerás hőmérséklet mérő megoldások, amelyek integrálásra kerülnek az arcfelismeréses beléptető rendszerekbe. (Számos ilyen megoldásról lapunkban is beszámoltunk, lásd kapcsolódó cikkek, az írás végén. A szerk.)

Piaci helyzet, kilátások

Az ázsiai piacok az alacsony pontosságg és a magánélet védelme vonatkozásába meglévő aggályok ellenére napjainkban már többnyire elfogadták az arcfelismerést. A kereslet az utóbbi két évben jelentős mértékben megnőtt és valószínűleg a kizárólagos ujjlenyomatos azonosítást váltja ki a biometrikus megoldások sorában.

A magas biztonságú helyeken is egyre elterjedtebben használják az arcfelismerést, leginkább intelligens kártyák társítását fontolgatják ezen a területen. További áttörés lehet, hogy a fintech ipar is tömegesen alkalmazza az arcfelismerést, különös tekintettel a kínai e-fizetési rendszerre.

Míg a kezdeti pozitív válasz erre a technológiára inkább Ázsiában volt, a COVID-19 járvány felgyorsította az arcfelismerő termékek alkalmazását a világ többi részén is. Egyre több vásárló kezdte használni az arcfelismerésen alapuló beléptető rendszereket így a szakértők már rövid távon is a technológia robbanásszerű növekedésére számítanak.

Forrás: asmag.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük