MOHAnet: 15 éve a hazai, IP alapú távfelügyeleti innováció élvonalában

Mindig megtisztelő fontos feladatunknak tekintjük, hogy beszámoljunk a hazai cégek saját fejlesztő munkájának helyzetéről, eredményeiről. Mostani szereplőnk messze nem ismeretlen a szakma számára, hiszen jelen ünnepeltünk a MOHAnet Mobilsystems Zrt, amely számos úttörő fejlesztésével, megoldásával immár hosszú ideje elismert vezető innovátora saját szakterületének. Havasi Zoltán alapító, vezérigazgatóval beszélgetek a múltról, eredményeikről, céljaikról, az őket foglalkoztató kérdésekről. Igen régi ismeretségről van szó, így a következőkben engedtessék meg a személyes hangvétel.

Kedves Zoli! Kezemben tartom gyönyörű kivitelű, jubileumi kiadványotokat, benne az egyik induló kép, amikor 2005-ben átveszed „Az év Biztonságtechnikai Fejlesztője” Detektor díjat. Mi jut először eszedbe, amikor ezt a képet nézed?

Ez a pillanat a mai napig velem van, mert ez volt az első igazi, szakmai megmérettetésünk. Valójában itt mutatkoztunk be először a biztonságtechnikai piacnak, és ezért is olyan kedves emlék nekünk. A képen a mentorom, Dr. Gáti Attila egyetemi docens látható velem, aki elkísért a díjátadóra. Neki köszönhető, hogy az ötletből termék lett. Az egyetemi szakdolgozatom belső konzulenseként arra bíztatott, hogy valósítjuk meg az ebben foglaltakat. És ezt követően született meg, 2006-ban a MOHAnet.

Áttekintve a MOHAnet fejlődéstörténetet, nekem leginkább ez a folyamatos, tudatos „építkezés” tűnik fel, amivel a távfelügyeleti piacra történő belépésetek pillanatától érzékeltétek a szolgáltatások hiányterületeit, dinamikusan követve és felismerve az IP és jóval később a felhő alapú szolgáltatások kihívásait és a fejlesztési lehetőségeket, amelyeket azóta is számos terméketek, megoldásotok bizonyít.  Beszéljünk röviden a múltról, a MOHAnet történet mérföldköveiről.

Igazából minden azzal kezdődött, hogy nagyon tetszettek a távfelügyeleti alkalmazásokban rejlő lehetőségek, de ezek kiaknázására egy merőben új megközelítésre volt szükség. Az akkori műszaki infrastruktúrák számos kompromisszumra kényszerítették a távfelügyeleti szolgáltatókat az egyes megoldások üzemeltetéséhez. Célunk volt, hogy létrehozzunk egy olyan IP alapú műszaki infrastruktúrát, aminek a fókuszában a nagybiztonságú üzemeltetés mellett, számos távfelügyeleti alkalmazás kiszolgálása áll, a riasztóktól és tűzjelzőktől kezdve, a járőrellenőrzésen és gépjárműkövetésen át, egészen az idősgondozásig. Persze ma már több mint húsz távfelügyeleti alkalmazás szerepel a palettánkon, ami nemzetközi szinten is egyedülálló. Gondolok itt a bolti polcok fogyáskövetésére, az IoT-vezérelt ózonos fertőtlenítésre, vagy az épületen belüli centiméter pontos helymeghatározásra. Az elmúlt tizenöt évben rengeteg tapasztalatot szereztünk a különböző alkalmazási területekről és iparágakból, majd kölcsönösen hasznosítottuk egymással az ezekből tanultakat.

Látható, hogy az imponáló és sokirányú termékfejlesztés, a piacon egyedülálló moduláris távfelügyeleti platform könnyen kezelhető, úttörő megoldásokat kínál számos területen a korszerű, felhő alapú távfelügyeleti megoldások piacán. Nézzük egy kicsit részletesebben a portfóliót!

Amiben különbözünk másoktól talán az, ahogy megközelítjük az egyes alkalmazások fejlesztését. Rengeteg időt fordítunk egy új megoldás és a hozzá kapcsolódó környezet megtervezésére, majd annak gördülékeny üzemeltetésére. Ha ezt már teljesítettük, akkor kezdődhet a fejlesztés. Az egyes hardvereket és szoftvereket házon belül állítjuk elő, így biztosítva a megfelelő információáramlást a társterületek között. A rendszerünk középpontjában egy Helios névre hallgató, IP alapú szolgáltatás-felügyeleti és forgalomirányító felhőszerver áll, ami a készülékek biztonságos üzemeltetéséről és az adatszolgáltatás magas rendelkezésre állásáról gondoskodik. Ezt követi a távfelügyeleti szolgáltató partnereink IP alapú vevőállomás szervere, ami lehet fizikai vagy virtuális kialakítású. Ezt Mercury-nak nevezzük. Az elmúlt három évben azt tapasztaltuk, hogy az üzemeltetés jelentősen eltolódott a virtuális szerverek irányába, mivel a felhőszolgáltatás egyszerű skálázhatóságot, magasabb rendelkezésre állást és nagyobb sávszélességet kínál az egyes távfelügyeleti szolgáltatások kiszolgálásához. A Mercury szerverek üzemeltetését egy webes platform és egy mobil kliens szoftver (applikáció) segíti. Előbbi Monitoringbook Pro, utóbbi Monitoringbook Home névre hallgat. A Monitoringbook Pro számos alkalmazást képes kiszolgálni egy szoftverből, legújabb verziója már modulrendszerű felépítéssel rendelkezik. A Monitoringbook Home, a Pro-hoz hasonlóan, minden alkalmazást támogat, csak szűkebb funkcionalitással. Itt, ugye, egy mobil applikációról beszélünk térképes támogatással. A fentieken túl az üzemeltetést még egy felhő alapú térképszerver, valamint egy központi eszköz-paraméterező szoftver, a Helios Toolbox is támogatja, ami szerver oldalon, adatbázisban tárolja az egyes készülékek múltbéli és aktuális műszaki beállításait. Ezen keresztül a készülékek firmware-e is frissíthető, akár tömegesen is. A múltban csak olyan készülékeket fejlesztettünk, melyek egyetlen alkalmazás távfelügyeletét biztosították. Az utóbbi pár évben viszont olyan készülékeket terveztünk, amik több alkalmazás távfelügyeletére is bevethetők. Ezzel egyrészt csökkentettük a készletezés költségét, másrészt koncentráltabbá tettük a termék műszaki támogatását. És talán azt is érdemes megemlíteni, hogy számos egyedi IoT alkalmazást is fejlesztettünk, külső megbízások alapján. Végül, de nem utolsó sorban arra is van már kialakult gyakorlat, hogy más fejlesztő cégek készülékeit és azok kommunikációját integráljuk az általunk fejlesztett komplett ökoszisztémába.

Sajnos jelen cikkünk műfaji korlátai az egyes fejlesztések alaposabb terjedelmű bemutatására nem adnak lehetőséget, mégis kérem, néhány terület, megoldás vonatkozásában hozz közelebb számunkra olyan innovációkat, amelyekkel a piac előtt jártok!

A mi megközelítésünkben az innováció nem egy támadóeszköz, mint egy lövedék, hanem észlelések és értékek összessége. A lépések kicsik, de összegződnek. Folyamatosan dolgozunk valami jobbért, ami nem a konkurencia kiiktatásáról, hanem a hosszútávú fenntarthatóságról szól. Az általunk gyártott eszközök távolról menedzselt végpontok, melyek folyamatos diagnosztikai állapotfelügyelet alatt állnak. Épp emiatt bárhova bevethetők, ahol a biztonság kérdése jelentős értéket képvisel. Ezen kívül a partnereink megelégedésére, a nap huszonnégy órájában üzemeltetünk egy szolgáltatás-felügyeleti diszpécserközpontot, ami folyamatosan monitorozza a rendszerünk működését. Távfelügyeleti platformunkat ügyfeleink nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is egyedülállónak tartják. Még mi sem találkoztunk hozzá hasonlóval, ami számos távfelügyeleti alkalmazást egy rendszerből szolgál ki. A legújabb innovációink közé tartozik az iMachine Tiny névre keresztelt készülékünk, ami 4G-t és LoRa-t támogat. Számos távfelügyeleti szolgáltatásban bevethető. Használhatjuk meglévő riasztók „felokosításához”, így képessé tehetjük az adott betörésjelző rendszert távprogramozásra és távvezérlésre. Természetesen önállóan is megállja a helyét, mint 8 zónás (4 EOL + 4 DEOL) okos riasztórendszer (Smart Alarm), amihez kétféle kezelőegység (távirányító) illeszthető. A LoRa alapú fizikai távirányító kulcstartóra szerelhető, míg annak virtuális változatát a Monitoringbook Home mobil applikáció tartalmazza. A távirányító nem csak a riasztó teljes, vagy részleges zárását biztosítja, hanem SOS gombbal is rendelkezik a támadásjelzés indításához. A mobil változat az okostelefon GPS koordinátáit is elküldi támadásjelzéskor. Ezen felül számos hasznos funkció található még benne, így akit bővebben érdekel, az a bemutatótermünkben ki is próbálhatja. Alternatív energiaforrással (napelemmel) kiegészítve kültéri objektumvédelemre (Smart Patrol) is alkalmas, legyen szó építkezések virtuális őrzéséről, vagy akár illegális szemétlerakó helyek távoli felügyeletéről. Számos távfelügyeleti alkalmazásról tudnék még beszélni, de ezeket meghagyom egy másik beszélgetésre.

Tudjuk, hogy az alkalmazásokhoz saját fejlesztésű és gyártású specifikus készülékekkel és kiegészítőkkel is ellátjátok partnereiteket.

A fejlesztést a szolgáltatás-felügyeleti infrastruktúra felépítésével kezdtük. Amikor ez megvolt, megkerestünk pár fejlesztő céget, és felkértük őket, hogy fejlesszenek megoldásokat erre az infrastruktúrára. Ez a kezdeményezés még akkor nagyon korai volt, így senkit sem találtunk, aki a rendszerünkhöz készülékeket fejlesztett volna. Az infrastruktúra önmagában eladhatatlan volt, ezért mintaalkalmazásként kifejlesztettük a riasztók IP alapú átjelzését, amihez folyamatos diagnosztikai állapotfigyelés is tartozott. Ez volt az első készülékünk, és olyan népszerűségre tett szert, hogy a mai napig fejlesztjük és már a hatodik generációjánál tartunk. Az ügyfeleink kérésére különböző kiegészítőkkel is elláttuk, amivel komplexebb szolgáltatás nyújtható. Ma már a készülékeink között nemcsak átjelzők, hanem szenzorok is megtalálhatóak. Előbbire példa a biztonsági őrök járőrellenőrző készüléke vagy az idősek segélyhívója, utóbbira pedig a mobil ózonszenzor vagy az áruadagolós polc fogyáskövető szenzora.

Talán érdemes lenne egy-két konkrét referencia példán keresztül bemutatni olvasóinknak a szolgáltatás sokszínűségét, azok összefüggéseit, egyúttal az egy felügyeleti kézben gondozott megoldások előnyeit, hasznát.

Több, mint tizenöt éve a távfelügyeleti szolgáltatók többsége kizárólag egy szolgáltatásra fókuszált, mivel a mögöttes infrastruktúra nem volt alkalmas számos alkalmazás kiszolgálására. Az akkori kommunikációs technológia nem tette lehetővé újabb távfelügyeleti szolgáltatások megjelenését és elterjedését. Ha jobban megvizsgálunk egy távfelügyeleti alkalmazást, láthatjuk, hogy attól megbízható, ha a szolgáltatásban résztvevő összes komponens a szolgáltató felügyelete alatt áll. A riasztórendszereknél folyamatosan felügyelni kell az átjelző és az adatátviteli csatorna működését, a távfelügyeleti vevőállomás szervert, valamint a szolgáltatást nyújtó diszpécsert és kivonuló szolgálatot, illetve automatizáltan adminisztrálni kell ezek tevékenységét, egy esetleges reklamáció utólagos kivizsgálásához. A transzparencia egyrészt valós idejű ellenőrzést biztosít az automatizált üzemeltetési folyamatokban, másrészt költséghatékonyabb működést is eredményez, mivel az eredményt kisebb ráfordítással érjük el, miközben felbecsülhetetlen értékű adatvagyon is képződik. Egy másik példát megvizsgálva, az idősgondozásban nemcsak az ellátott rendelkezik felügyeleti készülékkel, hanem a házi gondozója is. Ezzel egyrészt kiváltható a nehézkes és hosszadalmas papír alapú adminisztráció, így a gondozónak több ideje marad az ellátott gondozására, másrészt nyomon követhető a mozgása és ezáltal ellenőrizhető a tartózkodási helye, így segélykéréskor a riasztási helyszínhez legközelebb található kolléga azonnal átvezényelhető. Azt gondolom, hogy a világ túl bonyolult lett, szigetszerű megoldásokkal nem tudunk lépést tartani vele. A távfelügyeleti megoldások egymással kölcsönhatásban álló rendszerek, közvetlen vagy közvetett módon befolyással vannak egymásra. Ahhoz, hogy kezelni tudjuk ezt a komplexitást, változtatni kell a gondolkodásmódunkon. A MOHAnet rendszerben rejlő komplexitás nem csak az egyes szolgáltatások sokszínűségét biztosítja, hanem nagyfokú üzembiztonságot is kínál a szolgáltatásban résztvevő összes komponens folyamatos felügyeletével.

Mit tudhatunk a legújabb fejlesztésekről, a MOHAnet közeljövőjének céljairól?

Mint minden évben, most is igyekszünk több újdonsággal szolgálni. Idén tavasszal újraírtuk a Monitoringbook Home távfelügyeleti mobil applikációt. Teljesen megújult, új grafikai felületet kapott, mely sokkal letisztultabb és sokkal inkább felhasználóbarát, mint elődje. Az alkalmazást virtuális távirányítóval is bővítettük, ami önállóan támadásjelzőként, vagy riasztórendszerek esetén távvezérlőként is használható, bárhol is van a felhasználó a világban. A Monitoringbook Pro távfelügyeleti platform is teljesen megújult, új grafikai felületet és moduláris felépítést kapott, melyben az egyes alkalmazások (riasztás-felügyelet, járműkövetés, járőrellenőrzés, fogyáskövetés, stb.) egy rendszerben maradnak, de elkülönülnek egymástól. A modulrendszerű felépítés okán megszűnt a zsúfoltság, a nem releváns funkciók megjelenítése. Az első modul tervezett kiadása ősz végére várható. A hardverfejlesztőink sem tétlenkedtek, és egy vadonatúj készülék koncepciót alkottak iMachine Tiny néven. A Tiny egy jól átgondolt, szabadon bővíthető, elosztott rendszerű, opcionálisan LTE (4G) és/vagy LoRa kommunikációra képes kisközpont. Beépített ContactID interfésszel és 5 szabadon programozható vezetékes csatornával rendelkezik, melyeket különböző bemenetek (NO, NC, EOL, DEOL, impulzus) állapotfigyelésére, vagy külsőleg csatlakoztatott szenzorok adatkommunikációjára (RS-232, Wiegand 32) terveztünk, de igény szerint akár kimenetek (OC) vezérlésére is használhatjuk.

Honlapotokon  olvasom: „IoT vállalatokat építünk – fejlesztés és gyártás egy helyen, egyedi igényre szabva.” Mit jelent ez a gyakorlatban?

Nem csak a távfelügyeleti szektorból, hanem más piaci szegmensekből is kapunk megkereséseket. Így a saját termékfejlesztésünk mellett mások álmait is megvalósítjuk. Ennek eredményeként fejlesztettünk terméket többek között baromfitelepek komplex monitorozására, ipari akkumulátorok távoli állapotfelügyeletére, applikáció-vezérelt mobil ózonszenzorra és ózongenerátorra, betegadatokat rögzítő karperec adatgyűjtő egységére, valamint alkalmazás-specifikus mobiltelefonra.

Tudjuk – említetted is – , hogy a távfelügyeleti területen rajtatok kívül több cég is folytat eredményes innovációt. Van-e velük valamilyen együttműködésetek, kapcsolatotok a közös fejlesztési lehetőségek eredményesebb kihasználását célozva. Egyszóval láttok-e olyan területet ahol értelme lenne az összefogásnak?

Igen, számos kiváló fejlesztő cégről tudunk, akik távfelügyeleti megoldásokat fejlesztenek. Egyelőre még nem jött létre velük kapcsolat, de a nyitottságunk megvan hozzá. Szívesen megismernénk őket közelebbről, hátha találunk kapcsolódási pontokat. Tudsz ebben segíteni? [nevet]

Ha ez „felkérés táncra” akkor próbálkozni fogok.  Végül, kérlek, beszélj nekünk röviden a „csapatról”!

Egy összetartó, családias közösség vagyunk. Nagyon büszke vagyok a kollégáimra, mert a velük elért eredmény fémjelzi a MOHAnet elmúlt tizenöt évének sikerességét. Szinte mindenkiről tudnék külön-külön említést tenni, de a korlátozott lehetőségeim okán csak a köszönetemet szeretném kifejezni nekik. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen jó emberekkel hozott össze.

K. L.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük