Okos eszközök már előre jelezhetik a valószínű koronavírus fertőzést?

Az okosórák és a különböző, sportoláshoz készült viselhető okoseszközök már egy héttel azelőtt jelezhetik a koronavírus-fertőzés gyanút, hogy a viselője tüneteket érezne magán – derült ki abból a kutatásból, amit egy New Yorki kórház szakemberei végeztek el. A kutatók tapasztalatai szerint az Apple Watch képes érzékelni a viselője szívverésének apró változásait, ami esetleg koronavírus fertőzésre is utalhat.

Forrás: HVG Tech

A projektben a kutatók 297 egészségügyi dolgozó állapotát figyelték meg 2020. április 29-e és szeptember 29-e között. A csoport tagjai végig olyan Apple Watch-ot viseltek, amelyre egy speciális, a szívfrekvencia-variabilitást (HRV) mérni képes alkalmazást is telepítettek.

Megváltozó szívfrekvencia

Robert P. Hirten, a tanulmány szerzője szerint azt tapasztalták, hogy a koronavírus-fertőzés tünetei megjelenése előtt már egy héttel megváltoztak az illető HRV paraméterei

A viselhető okoseszközök hasznossága szempontjából hasonló eredményre jutottak a Stanford Egyetem kutatói is. Ők szintén azt találták, hogy a különböző – például az Apple vagy a Fitbit által gyártott – készülékek az esetek 81 százalékában képesek voltak akár kilenc és fél nappal a tünetek megjelenése előtt jelezni a fertőződöttséget azzal, hogy változást érzékeltek a nyugalmi állapotban mért pulzusszámban.

Mivel a koronavírus-járvány legyőzésének egyik alapfeltétele, hogy egy fertőzött mielőtt karanténba kerüljön, így ezek az eszközök komoly segítséget jelenthetnek a betegség ellen folytatott harcban.

Forrás: HVG Tech

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük