Aspectis VSaaS – A videomenedzsment új útja

Annak aki aktívan nyomon követi a videó rendszerek fejlődését, valószínűleg nem kerülte el a figyelmét egy új fogalom – a VSaaS (Video Surveillance as a Service)- térnyerése. Sokan azt jósolják, hogy míg a 2010-es évek a ’megapixel évtizede’ volt, addig a 2020-as évek a felhőbe vonulásról fognak szólni.

A szakma öreg rókái (akik a CCTV érában nevelkedtek) valószínűleg rosszallóan csóválják erre a fejüket, hiszen ők még ma is azt vallják, hogy a zárt video rendszer a jó rendszer. Azt még valahogy megemésztették, hogy a video jelek döntően már nem koax kábeleken közlekednek, hanem IP hálózatokon, a rendszereiket azonban igyekeznek elzárni a külvilágtól. Úgy gondolják, hogy ezzel megoldották pl. a kiberbiztonság problémakörét.

Ám ahogy az élet minden területén teret nyernek a felhő alapú technológiák, úgy a video rendszerek sem kerülhetik el a sorsukat. Ennek elsődleges okát pedig abban kell keresnünk, hogy a video rendszerek forradalmi változáson mennek keresztül a használati módjuk tekintetében. Már nem csak a „csibészek” lefülelésében nyújtanak segítséget, hanem egyre több és több adatot szeretnénk kinyerni belőlük. Legyen szó forgalmi szituációk-, vásárlói szokások elemzéséről, gyártásfelügyeletről, csomagok nyomon követéséről, maszk használat ellenőrzéséről, – sorolhatnánk a végtelenségig – a kamerák jelen vannak és ontják magukból az adatokat. A felhasználók sem feltétlenül egy monitor szobában ücsörögnek és „moziznak”, hanem – akár a világ másik felén sétálva – a mobiljukon várják egy számukra szükséges információ megjelenítését.

A felhő alapú szolgáltatás kritériumai

De mikor is tekintünk egy video szolgáltatást felhő alapúnak? Az USA Kereskedelmi Minisztériumának Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézete (NIST) 5 kritériumban foglalta össze az ilyen szolgáltatásokkal szembeni követelményeket. Ezek a következők:

  • Igény szerinti önkiszolgálás: A felhasználó automatikusan beállíthatja és állíthatja a képességeket anélkül, hogy ehhez emberi szolgáltatást igényelne az egyes szolgáltatóktól.
  • Széles hálózati hozzáférés: A képességek olyan szabványos mechanizmusokon keresztül érhetők el a hálózaton keresztül, amelyek elősegítik a vékony vagy vastag kliensek – mobiltelefonok, táblagépek, laptopok és munkaállomások – használatát.
  • Erőforrás-összevonás: A szolgáltató számítási erőforrásait (pl. tárolás, feldolgozás, memória, hálózat) több fogyasztó kiszolgálása céljából különböző fizikai és virtuális erőforrásokkal dinamikusan egyesítik az igényeknek megfelelően.
  • Nagyfokú rugalmasság: A képességek rugalmasan változtathatóak, bizonyos esetekben automatikusan, hogy a keresletnek megfelelően gyorsan skálázhatóak legyenek.
  • Mért szolgáltatás: A felhőrendszerek automatikusan ellenőrzik és optimalizálják az erőforrás-felhasználást a szolgáltatás típusának megfelelő mérési képesség kihasználásával.

Ahogy a fentiekből is gyanítható, a video rendszerek gyökeres átalakulás előtt állnak. Ez pedig a piac átrendeződését is magával hozhatja, hiszen előtérbe kerülnek a felhasznált eszközök (kamera, VMS, analitika, stb.) olyan tulajdonságai, amelyeknek kisebb a jelentősége a mai viszonyok között, ahol ezeket be lehet szorítani egy viszonylag zárt belső hálózat keretei közé. Milyen jellemzőkre is gondolunk? Például a hatékony sávszélesség használat, tárkapacitás igény, GDPR megfelelőség de mindenekelőtt a kiberbiztonság. Magyarországon egyelőre nem várjuk ezeknek a megoldásoknak a robbanásszerű elterjedését, de az érdeklődés már jelen van és a nagy sávszélességű internet elérések előretörése – beleértve az 5G technológiákat is – biztosan lökést ad majd ezeknek a technológiáknak is. Ugyanakkor az ilyen rendszerek telepítőivel, beüzemelőivel szemben is újabb kihívásokat támaszt, hiszen ilyen rendszereket csak magasan képzett informatikusok tudnak megfelelően konfigurálni úgy, hogy az eleget tegyen minden biztonsági követelménynek.

Valóban ez a video rendszerek jövője? A következő évek megadják erre a választ, de az általános piaci trendeket figyelve nem lehet sok kétségünk. Az viszont már ma is megfigyelhető, hogy a meglévő on-premise rendszereket integrálják egy felhő alapú szolgáltatással (hibrid rendszerek), ami a felhasználóknak a felhő szolgáltatás élményét biztosítja.

Lackó Gábor ügyvezető

Aspectis Kft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük