A biztonsági szektor vezető technológiai trendjei 2021-ben az Axis szerint

A piaci kilátásokat bemutató cikkeink folytatásaként Jelen írásban Johan Paulsson az Axis Communications szakértője szélesebb kitekintésbe elemzi a várható domináns szakmai tendenciákat.

A COVID hatására rövid egy év alatt életmódunk, munkamódszereink és üzleti tevékenységeink is radikálisan változtak. Az utazási korlátozások, a szociális távolságtartási szabályok, a megnövekedett higiéniai követelmények és az egészségügyi szolgáltatásokra gyakorolt ​​nyomás a biztonsági szférát is érintette. A saját vállalkozásunkra és a munkaerőre gyakorolt ​​hatás kezelése kapcsán a döntő szempont a munkahelyeken az alkalmazottak egészségvédelmével kapcsolatos biztonsági megoldások biztosítása lett.

Forrás: axis comunications

A technológiai fejlődés folytatódik, és amint azt az elmúlt években láthattuk, a teljesen új technológiák megjelenésének beharangozása helyett a 2021-re vonatkozó tendenciákat a technológiák alkalmazásának módja és oka, valamint a kapcsolódó következmények alakítják.

A bizalom továbbra is a legfontosabb szempont

A szektor megoldásaihoz kapcsolódó bizalom kérdése kritikusabbá vált, mint valaha. Számos tényező járul hozzá a bizalom fenntartásához, és a technológiai szektort most minden eddiginél jobban vizsgálják. Aktíva kell tudni bemutatni  a megoldások megbízhatóságát. Az ügyfelek és a végfelhasználók átláthatóságot követelnek a technológia használatával és az adatok kezelésével kapcsolatban, különösen is fokozottan a távfelügyelt megoldások mellett. Ez a privát szféra megőrzésének védelmével kiegészülve kulcsfontosságú kihívás lesz.

Horizontális technológiai trendek

A technológiai trendek horizontálisak Az elmúlt években az alkalmazásokat és szolgáltatásokat nagyrészt speciális környezetekhez tervezték, legyen szó szerver-alapuról, a felhőben vagy a szélén. Az optimális teljesítmény, skálázhatóság és rugalmasság elérésének igénye, valamint az adatok bármikor és bárhonnan történő elérésének és felhasználásának előnyei mellett az iparág a következő évben lendületet vesz a környezetek horizontális integrációja felé.

Egyre intelligensebb alkalmazásokat és szolgáltatásokat telepítenek szerver, felhő és szél irányokban  mindegyik legjobb képességeit kihasználva, javítva a megoldások teljesítményét és hatékonyságát. Például a térfigyelő kamera élelemzése potenciálisan üzenetet küld az üzemeltetőnek riasztással, majd az üzemeltető felhőalapú alkalmazáson keresztül hozzáfér az élő videó hírcsatornához, hogy ellenőrizze és válaszoljon.

Ez a „horizontális” megközelítésre való áttérés növeli a biztonság és a felügyelet sebességét és pontosságát – a reaktívról a proaktívra, a kézi helyett az automatizáltra -, miközben csökkenti a sávszélességet, az energiát és a költségeket is.

Kiberbiztonság: a folyamatos trend

A  horizontális integráció viszont  növeli a robusztus kiberbiztonság szükségletét.  A magas pénzügyi megtérülés és a kritikus infrastruktúra megzavarásának lehetősége miatt az új kiberbűnözési képességek, taktikák és fenyegetések továbbra is megjelennek, és állandó éberséget igényelnek.

A mesterséges intelligenciát a kiberbűnözők ugyanúgy alkalmazzák, mint bármely más technológiai ágazatban, erősítve a sebezhetőség megtalálására és kihasználására való képességüket. A  hamisítások még kifinomultabbá és reálisabbá válnak, ami kétségessé teheti még akár a videomegfigyelési bizonyítékokat is. Ennek eredményeként további fejlesztésekre lesz szükség a tartalom, az eszközök és az alkalmazások hitelesítésének megőrzése érdekében.

A számítástechnikai bűnözés fejlődése kiterjed az olyan bevált módszerekre is, mint például az adathalász csalik, amelyeket egyre nehezebb lesz észlelni Ennek eredményeként az alkalmazottak még fogékonyabbak lesznek az ilyen típusú támadásokra így folyamatos oktatásra, figyelemfelhívásra  lesz szükségük.

 A kiberbiztonság hagyományosan  „perimeter” modellen alapult, ahol a hálózatot egyetlen, remélhetőleg áthatolhatatlan fal védi, amely tűzfalakból, VPN-ekből / VLAN-okból, szoftver által definiált hálózatokból és egyéb technológiákból áll. De ezt a modellt napjainkban már megkérdőjelezik és egyetlen behatolás akár a teljes hálózat sérülését is eredményezheti.

A „nulla megbízhatóságú” hálózatok irányába történő lépések tehát felgyorsulnak, ahol az egyes eszközök és alkalmazások biztonsági profiljait függetlenül értékelik. A bizalom eszközről eszközre és / vagy alkalmazás-alkalmazás kommunikációval valósul meg, aláírt firmware, szoftverfrissítések, biztonságos indítás, titkosított adatok / videók és biztonságos identitás révén. Lehet, hogy ez vádiratnak tűnik arról a korról, amelyben élünk, de bármely technológia  biztonságában csak úgy bízhatunk meg , ha ténylegesen egyikbe sem bízunk!

Az AI valósága: a jó fejlesztése, a rossz kezelése és a „csúnya” előrejelzése. Technológiai trendek AI

Olyan régóta beszélünk az AI-ról, hogy egyesek trendként megkérdőjelezhetik annak érvényességét. De mivel a gépi tanulás (ML) és a mély tanulás (DL) ma már széles körben elérhető a felügyeleti technológiában, használatának következményei 2021-ben is tényezők lesznek.

Számos példa van a mesterséges intelligencia különféle felhasználási eseteire a megfigyelés során, de ahogy más szektorokban is láthattuk (pl. autonóm járműbalesetek), az AI pozitív hatását ellensúlyozhatja a konkrét hibákra fordított figyelem. A narratívák általában az automatizálás hibáira összpontosítanak, és ez kétségkívül a megfigyelési szektorban is így lesz.

Ennek azonban nem szabad visszatartó erejűnek lennie és nem szabad szem elől tévesztenünk a gépi tanulás és a mély tanulás pozitív megfigyelési alkalmazásait a felügyelet során. Például ezeknek a képességeknek az éleszközökben történő használata segíthet az objektumok azonosításában és a hamis pozitív eredmények csökkentésében. Ennek eredményeként a biztonsági elemzők a proaktív, eseményalapú munkamódszerre térhetnek át.

Az érintés nélküli technológiák kerülnek előtérbe

A vírus elleni védekezés okán idén folytatódik az érintés nélküli technológiai trendek térhódítása.  Az ebben az évben kialakított szabályok és fogyasztói szokások 2021-ben általánossá válnak. A technológia támogatni fogja az előírások ellenőrzését és érvényesítését a higiéniai aggályok és a társadalmi távolságtartás parancsoló szükséglete okán. A megoldások a beléptetés ellenőrzés, valamint az emberszámláló képességekkel rendelkező felügyeleti megoldások területén lesznek a normák, elősegítve a társadalmi távolságtartási előírások betartását.

Újra előtérbe kerül a fenntarthatóság

A termékekben használt anyagok környezetbarát kiválasztása és élettartamuk növelése továbbra is a két fontos terület, amelyben a szektor előre léphet.  Noha jelentős lépések történtek a műanyagok és a PVC felhasználásának csökkentése érdekében a termékekben, valamint az újrahasznosított és újrahasznosítható anyagok felhasználásának növelésében.

A termékekben használt anyagok mellett a tartósság, kritikus döntési tényező lesz a vásárlók számára. Sokkal jobb a környezet – és a gazdaság szempontjából -, ha olyan jó minőségű terméket forgalmazunk, amelynek várható élettartama hosszú.

Az egyetlen állandó maga a változás

Az előrejelzéseket célszerű mindig kellő óvatossággal mérlegelnünk, mint olyanokat, amelyeket a valóság vastagon felülírni képes, gondoljunk csak a tavalyi évünkre.  A fentiekben vázolt tendenciák azonban véleményünk szerint elég tágak ahhoz, hogy még a turbulens környezetben is alkalmazhatók legyenek. Ami továbbra is igaz lesz az, hogy a bizonytalanság időszaka aláhúzza a szakmai érvelés – meggyőzés és a problémamegoldás nyitott megközelítésének szükségességét, bármi legyen is a jövő.

Forrás: Johan Paulsson  Axis Communications

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük