Alapvető szempontok a testen viselhető kamera vásárlásához

A testen viselhető kamerákról egyre inkább elismerik, hogy a hagyományos megfigyelés értékes kiegészítői, lényegében a viselő látás perspektívájából kitekintve,  így számos esetben tudnak akár sorsdöntő segítséget is nyújtani az események rekonstruálásához. A testen viselhető kamerák bevezetésének számtalan előnye van és a használati esetek  napjainkban már számos iparágra kiterjednek – a bűnüldözéstől és a magánbiztonságtól az egészségügyön át a szállításig.

Az üzleti igény felismerése

Bár számos olyan felhasználási eset létezik, amikor a testen viselhető kamerák előnyt jelentenek, minden szervezetnek meg kell határoznia, hogy ez a megoldás miért és hogyan előnyös a   tevékenységük során és különösen egy meglévő megfigyelőrendszerrel összefüggésben a már végrehajtott beruházások hatása maximalizálása érdekében. A kamera elsődleges funkciójának világos megértése segít a befektetési döntésben. Problémák merülhetnek fel a kiberbiztonsági kockázatok, a korlátozott funkcionalitás és az ezeknél a kameráknál jellemző robusztusság hiánya miatt. Ezenkívül azt is érteni kell, hogy a lakossági fogyasztói modelleket nem professzionális használatra szánják, gondot jelent például ha az ilyen kamerákat magánbiztonsági cégek is használják. Ha egy incidenst követően videofelvételekre van szükség bizonyítékként, akkor feltétlenül szükséges, hogy a megoldás megbízható legyen a felvételek minősége megfelelő legyen, és a készülék ellenálljon a manipulációnak, vagy adatlopásnak, a rögzítéstől a tárgyalóteremi felhasználásig.

A választás szempontjai

Miután az elsődleges alkalmazási cél meghatározásra került, a következő szempontokat mindenképpen figyelembe kell venniük a szervezeteknek a megfelelő megoldás kiválasztása előtt.

 Az eszköz élettartama és tartóssága

A testen viselt kamerák az emberi aktivitás „frontvonalában” állnak. Ellen kell tudjanak állni minden olyan körülménynek, amelyet viselője elvisel – beleértve az ütéseket, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat és a kedvezőtlen időjárási körülményeket is –, miközben folyamatosan kiváló minőségű képeket és hangot állítanak elő. A hardver hosszú élettartama és tartóssága kritikus fontosságú tehát a folyamatos működéshez. Ezenkívül a gyártónak folyamatos támogatást, hibaelhárítást és képzést kell kínálnia a legjobb teljesítmény biztosítása érdekében.

 Könnyű használat és kialakítás

Ezeket az eszközöket általában teljes műszakban történő viselésre szánják, így  figyelembe kell venni az eszköz súlyát és méretét, hogy ne akadályozza viselőjének mozgását. Ezenkívül a készüléknek képesnek kell lennie több órányi felvétel rögzítésére és a könnyű manuális kezelhetőséget is biztosítani kell, különösen stresszes helyzetekben.

Könnyen kezelhető szoftver

Szoftver szempontból a videókezelésnek egyszerűnek kell lennie a rögzítési időszakot követően. Ez magában foglalja a videoadatok automatikus, gyors és megbízható továbbítását a megfelelő formátumban, a megfelelő kiberbiztonsági folyamatokkal, amelyek megakadályozzák a felvételek manipulálását, kiszivárogtatását.

Integrációs képesség

 Az egyik kulcsfontosságú szempont, hogy az új eszköz (eszközök) mennyire könnyen integrálhatóak a meglévő berendezésekkel és rendszerekkel. A nyitott architektúra rugalmasságot biztosít az ügyfelek számára, hogy a testen viselhető kamerákat integrálják a meglévő videókezelő rendszerekkel (VMS) vagy bizonyítékkezelő rendszerekkel (EMS). Ez biztosítja, hogy a kamera a felügyeleti rendszer természetes kiterjesztéseként működjön, egyúttal gyorsan legyen telepíthető, elősegítve a beruházás mielőbbi megtérülését.  

Széles funkcionalitás

A testen viselhető megoldások széles skálája érhető el ma a piacon: mindegyik más-más funkciót kínál és ezért különböző előnyöket tesz lehetővé viselője és a szervezet egésze számára. A funkciók a manipulációbiztos videó továbbításától a helykövetésig, vagy akár az egy gombnyomással történő élő közvetítésig terjednek. A különböző funkciók egyes iparágakban hasznosabban alkalmazhatók, mint más esetekben. Például a sürgősségi osztályon dolgozó egészségügyi személyzetet vagy a mentőautóban dolgozó mentősöket gyakran éri fenyegetés vagy akár fizikai erőszak is. Az élő közvetítés funkciójával aktiválhatják a testen viselhető kamerájukat, hogy így valós időben közvetlenül a kezelőhöz közvetítsék a videotartalmat – ezzel elősegítve a mielőbbi érdemi segítséget.   A szervezeteknek tehát biztosítaniuk kell, hogy az általuk választott megoldás megfelelő képességeket kínáljon működésük optimalizálásához és munkatársaik védelméhez.

Hosszabb távú Jövőállóság

Ez olyan szempont, amelynek a konkrétumait egyenlőre nem láthatjuk előre, ugyanakkor a testen viselhető kamerák gyártói folyamatosan bővítik a megoldási lehetőségeket és új használati irányokat nyitnak meg. Érdemes olyan megoldásokat választani, amelyek könnyen méretezhetők, valamint ellenőrizni kell, hogy a kiválasztott eszköz gyártói továbbra is fektetnek-e új funkciókba. Ily módon a ma megvásárolt megoldások még sokáig szolgálhatják a szervezet érdekeit.

Folyamatos hozzáadott érték az új iparágak számára

Ahogy egyre szélesebb körben felismerik a testen viselhető kamerák előnyeit, egyre több iparág kezdi  fontolóra venni felhasználásukat új alkalmazásokhoz. Ez lehet a környezet biztonságának növelése, a bűnözés visszaszorítása, az események dokumentálása,  havária helyzetek, képzés stb. A fent tárgyalt szempontok figyelembevételével a vállalkozások sikeresen választhatják ki  a számukra leginkább megfelelő testkamerákat.

forrás: Axis communications   (Fredrik Andersson)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük