A járvány megváltoztatta a beléptetés vezérlés, ellenőrzés megítélését és gyakorlatát – A 2021 év várható trendjei

Michael Gips, a fizikai biztonság szakértője és a Global Insights in Professional Security igazgatója, (LLC) előrejelzéseit olvashatjuk azokról a trendekről, amelyek a fizikai hozzáférés-vezérlés világát fogják alakítani 2021-ben és azon túl. Nézzük a fő tendenciákat.

Mobilra váltás

A járvány megváltoztatta a hozzáférés-ellenőrzés megítélését és gyakorlatát. A HID 2019-es – még a járvány előtti –  felmérése szerint a vállalkozások 54% -a frissített, vagy frissít mobil beléptető rendszerre a következő három évben.Várható hogy a koronavírus által előtérbe helyezett egészségügyi, biztonsági és higiéniai aggályok fényében ez a szám növekedni fog.Az IHS Markit előrejelzése szerint a mobil alapú hitelesítő adatok a leggyorsabban növekvő beléptető termékek. 2023-ra várhatóan több mint 120 millió mobil hitelesítő adatot töltenek majd le.

A tendencia nem meglepő. A világ lakosságának csaknem fele rendelkezik okostelefonnal, és a számok jelentősen nőnek az iparosodott országokban. Az Egyesült Királyságban a felnőttek körülbelül 84%-a rendelkezik a mindig kéznél lévő okostelefonnal. Többek között az olyan startupok, mint a,Swiftline, a Kisi, a Proxy, a Genea és az Openpath mutatják be a legújabb fejlesztéseiket a mobil beléptetés területén.

Forrás: AA Aperio

Többtényezős és multimodális hitelesítés

A mobil hitelesítő adatok úgy multimodális, mint többtényezős hitelesítést lehetővé tesznek. A multimodális azt jelenti, hogy legalább két különálló biometrikus megoldással igazoljuk személyazonosságunkat és / vagy hozzáférést szerzünk, vagy engedélyezünk a különféle hitelesítő adatok bármelyikével, például intelligens kártyával vagy PIN-kóddal. A többtényezős hitelesítés magában foglalja a személyazonosság igazolását és / vagyhozzáférés megszerzését legalább két módszerrel vagy hitelesítő adatokkal.

A többtényezős hitelesítést széles körben használják a digitális hozzáférés során. Például, amikor az alkalmazott bejelentkezik egy vállalati rendszerbe, másodlagos módszerrel kell igazolnia a személyazonosságát  SMS-ben, vagy más alkalmazásban. Így a megoldás a fizikai hozzáférési alkalmazásokban is növekszik. Egyre több területen írják elő a kétfaktoros hitelesítést. A multimodális olvasók fejlődése, terjedése is segíti ezt a tendenciát.

Biometria

Évtizedek óta azt halljuk, hogy a biometrikus forradalom küszöbén állunk. Ez lehet, hogy így van, de leginkább még mindig csak az elején.  Ugyanakkor a startupok száma dinamikusan növekszik, a technológiát egyre inkább alkalmazzák, az árak csökkennek, és a biometrikus adatok felhasználásával szembeni társadalmi ellenállás is csökken.

A Future Market Insight szerint az érintés nélküli biometrikus technológia 2020 és 30 között 17,4%-os éves növekedési rátával (CAGR) bővül, ráülve a COVID generálta kereslet hullámára. Ebben az időszakban a globális piac várhatóan ötszörösére nő.

Az arcfelismeréses megoldások fognak dominálni, mivel a szervezetek leginkább ezt a megoldást alkalmazzák az identitás és a hozzáférés-ellenőrzés céljából. De számos más technológia is teret fog nyerni, ideértve az érintés nélküli ujjlenyomatokat, az írisz, a tenyér, a hang és az érmintázat alapján történő azonosításokat.

Bár ismert más előrejelzés is (ABI rendszerek) ami a biometrikus adatok összességében kevésbé robusztus piacát jósolja, mégis ez a prognózis is két technológia dinamikus növekedését vetíti előre: az arcfelismerés és az írisz-azonosítás terén.

Forrás: SG.hu

Felhő / előfizetés-alapú modell 

A szervezeteket korábban a gyakran saját, (telephelyi infrastruktúrán alapuló) beléptető rendszereik korlátai kötötték. A rendszerkezelés, az integráció, a frissítések és a karbantartás értékes erőforrásokat igényelt.

A felhő, a SaaS és az előfizetés-alapú előfizetések világa feljavította az örökölt rendszerek régi modelljét. Hagyományosan a szervezetek hardvereket, például olvasókat, paneleket és kártyákat vásárolnak, majd a rendszert egy helyszíni szerverhez kapcsolják. A telepítést, tesztelést és karbantartást manuálisan hajtották végre. Az előfizetéses rendszereknél az olyan hardverek, mint az olvasók és a panelek, továbbra is a helyszínen maradnak, de a szerverek, a szoftverek és az adatok a szolgáltató adatközpontjában találhatók. Ez egy központosított módszer az összes hozzáférés kezelésére, a nap 24 órájában elérhető támogatásra és a nagy megoldás-szolgáltató előnyeinek kihasználására épülve.

Az elérhető előnyök:

  • Alacsony indítási költségek
  • Méretezhetőség
  • Azonnali frissítések
  • Minimális állásidő
  • Nagyobb biztonság
  • Első mobil hozzáférés-kezelés
  • Integrált többüzemű menedzsment
  • A hozzáférési jogosultságok azonnali hozzáadása, eltávolítása vagy módosítása
  • Gyakori adatmentés
  • Folyamatos termékfejlesztés

 Higiénia és távolságtartás, mozgásszabályozás

A szervezetek remélhetőleg 2021-ben, a hónapokig tartó otthoni munkavégzést követően, visszatérnek az irodáikba. A visszaálláshoz a vállalatoknak biztosítaniuk kell a biztonsági és higiéniai politikákat, eljárásokat, gyakorlatokat és protokollokat. Ez az érintés nélküli rendszerek elfogadását, ajtók számának csökkentését, fertőtlenítő állomásokat, belső mozgásszabályozást, csökkentett forgalmat, társadalmi távolságtartást tesz szükségessé. További újítások lehetnek a rendszerek üzemidejének módosítása, a hozzáférési jogosultságok szigorítása, az épület hozzáférési pontjainak korlátozása.

Mindaddig, amíg a koronavírus továbbra is aggodalomra ad okot, a szervezetek ellenőrizhetik a hozzáférési adatokat, hogy segítsék a COVID-19 pozitív tesztet produkáló személyek érintkezésének felkutatását.

Bónusz trend: hordozható eszközök és a beültetés

Bármennyire is elterjedtek, a jövőben az azonosításban az okostelefonok szerepe is csökkenhet. Az okostelefon ilyen irányú képességei a karórákra, a fülhallgatóra, az övekre, de még az intelligens ruházatra is átvihetők. A hordozható eszközök vonzereje a beléptetés ellenőrzése érdekében egyértelmű: nem kell elővenni egy kártyát, beütni egy kódot, elővenni a telefont, vagy az ujjlenyomat olvasóval matatni.  Az okos órát egyszerűen az olvasó útjába mutatjuk és már nyílik is az ajtó.

A láthatáron van már olyan azonosítási technológia is, amelyet beültetnek, tetoválnak vagy befecskendeznek az emberi testbe, majd a hozzáférési kulcsot a felhőbe töltik. A megoldás kicsit utópisztikusnak tűnik, de ismertek az ezirányú startup fejlesztési próbálkozások is.

Forrás: ifsecglobal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük