Új hangsúly a biztonsági piacokon a vírus árnyékában

A világgazdaság recessziója ellenére a svéd  Memoori kutató elemzői szerint jó hír, hogy a megváltozott munkakörülmények és biztonsági elvárások új növekedési lehetőségeket adtak a fizikai biztonság üzletág számára

A kutatók szerint az üzletág a COVID eddigi periódusa alatt nem szenvedett olyan súlyos károkat, mint sok más szegmense a gazdaságnak, mert termékei és szolgáltatásai hozzá tudtak járulni az épületek világjárvány elleni védekezéséhez. Ez jól érzékelhető a VSaaS,  ACaaS  videotechnológiák (felhő alapú IP megfigyelőrendszerek) szállítása iránti növekvő igény  kapcsán.

A COVID-19 ösztönözte az épület biztonsági rendszerek növekedését, mivel az üzemeltetők az épületek megnyitása új biztonsági szabályainak betartását elősegítő megoldásokat telepítenek. (Ezek között persze van számos innováció is, de tömegével olyan rendszerek is képbe kerülnek, amelyet a szakmai kínálat eddig is nyújtani tudott, de most „ a kényszer diktálta helyzet okán” nem megkerülhető ezek telepítése és alkalmazási gyakorlatuk elsajátítása. A szerk.) 

Egy kicsit részletesebben áttekintve a termékeket technológiákat.

A hőkamerák iránti igény a személyzet és a látogatók hőmérséklet érzékelésére gyorsan nőtt és ma már sokmillió dolláros üzlet. A csúcskategóriájú hőkamerákért akár 10 000 USD-t is fizetnek és bár ez csak egy termék a videó megfigyelő üzletben, idén jelentősen bővíti az iparág bevételi lehetőségeit. (A keresletet ugyanakkor esetenként visszafogja az a szállítói kommunikáció, amikor a hőkamerás testhőmérséklet mérést kvázi teljes értékű COVID szűrésként kommunikálják.)

Az intelligens videoanalitikával felszerelt hálózati biztonsági kamerák folyamatosan figyelemmel kísérik a mozgásokat az épületekben és elősegítik a járványos helyzetben az optimális távolságok megtartását, szabályozását, a szabálysértések figyelemmel kísérését, felismerik a magas jogsértési zónákat és a korrekciós intézkedéseket igénylő időszakokat.

Az elemző algoritmusok valós idejű információkat szolgáltathatnak a telephelyen tartózkodó személyek számáról bármikor, mivel egyszerre képesek megszámolni mind a helyiségbe belépőket, mind az azt elhagyókat. Az adatok könnyen, érthető formátumban jeleníthetők meg okostelefonokon, laptopokon és személyi számítógépeken, hogy a vezetők időben tudják az egyes időszakokban szabályozni, az adott helységben tartózkodók optimális létszámát.

A hozzáférés-vezérlés (beléptetés szabályozás) a pandémiás időszakban fontos szerepet játszik a humán kapcsolatok épületen belüli követési megoldásaiban is, amelyekkel hozzájárulhat a munkaerő biztonságához is. A videómegfigyeléssel kiegészített fizikai hozzáférés-vezérlés fontos betekintést nyújthat akár abba is, hogy hol van éppen (vagy hol járt előzetesen), kikkel került szorosabb kapcsolatba adott épületbe egy fertőzött személy.

Ezeket a biztonsági megoldásokat hatékonyan lehet és kell alkalmazni a mostani periódusban amikor feltárják a személyzet biztonságos visszaengedésének eljárásait a munkahelyekre, az épületekbe. A megoldások a COVID-19 körüli biztonság és védelem kulcsfontosságú elemeire összpontosítanak, ideértve a megelőzést, a védelmet és a reagálást is.

A Memoori szerint ezek a módszerek napjainkban már elengedhetetlenek világunk újbóli működtetéséhez. A fizikai biztonsági üzletág döntő jelentőségű hozzájárulást nyújt a normál élet visszaállításához.

A szélesebb körű beléptető és mozgáskövető rendszerekkel kiegészítve, tehát a video technológiák biztonságosabb környezetet biztosíthatnak az alkalmazottaknak és az ügyfeleknek a munkavégzéshez. Ezért a fizikai biztonsági üzletág számára, a COVID 19 – előzetesen nem várt – növekedési lehetőségeket biztosított mind a mai napig és várható még a továbbiakban is növekedési potenciál.

Az üzletág most várja a harmadik negyedéves pénzügyi eredményeket, hogy kiderüljön, milyen gyorsan fog „visszapattanni” a gazdaság.  Jelenleg a legoptimistább forgatókönyv a COVID előtti üzleti dinamika visszatérésére 2021 második negyedéve, feltéve, hogy a vírust 2020 végéig visszaszorítják; és egy bevált vakcina 2021 közepéig elérhetővé válik a világ számára.

Forrás: securityworldmarket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük