Nagyértékű berendezéseket védő- és jelölőrendszer II. rész

A Detektor előző számában a Criterion Biztonságtechnikai Zrt fejlesztéseként a jelölő anyagokat, a megoldás eszközeit és módszereit,  azaz a jelöléstechnikát mutattuk be, mostani  cikkünkben pedig a működtető elektronikáról beszélünk.

A rendszert működtető processzort és a vezérlő áramkör működési paramétereit úgy specifikáltuk, hogy a szükséges feszültségszintek, jelszintek, a kapcsolódó be- és kimeneti egységek illetve érzékelők és beavatkozók száma, a kommunikációs csatornák/interfészek száma és típusa, valamint ezek működtetéséhez szükséges villamos paraméterek biztosítása mellett biztosított legyen a rendszer hosszútávú gyárthatósága.

Jelölőrendszer elektronika

Habár gyorsan fejlődő területről beszélünk, a processzor gyártója legalább 10 éves elérhetőséget biztosít minden kontrollere számára, ennek megfelelően az általunk választott processzorcsalád gyártását is jelen információk szerint legalább 2033-ig szavatolja. További szempont volt a választás mellett, hogy az általunk választott processzorcsalád azonos láb és belső periféria kiosztás mellett, eltérő teljesítménnyel és memóriakiosztással is elérhető, amely biztosítja a megfelelő és igény szerinti skálázhatóságot, valamint a hosszútávú jövőtállóságot is.

A kapcsolási rajzok, majd a nyomtatott áramköri kártya tervének elkészítésénél az alkatrészek kiválasztásakor a két legfontosabb szempont volt a könnyen és több helyről történő beszerezhetőség, valamint a lehető legalacsonyabb áramfelvétel. Ezekkel a tulajdonságokkal a gyártási költségek csökkennek, a rendszer pedig kisebb akkumulátorkapacitást igényel. Az elektronika jelentős számú ki- és bemeneti csatlakozási lehetőséggel rendelkezik, melyek között analóg bemenetek is megtalálhatóak. A csatlakozási pontokon az elektronika úgy lett kialakítva, hogy az felismerje a hibákat és meggátolja az általuk okozott meghibásodásokat, amellyel nem csak a NYÁK védelme lett magasabb, de a rendszer szabotálhatósága is csökkent.

A rendszer által védett tárgy/elem egyik fontos tulajdonsága a védelem szempontjából a pozíciója, valamint annak változása. Ennek a tulajdonságnak az ismeretében információ áll rendelkezésünkre a védett tárgy/elem térbeli pozíciójáról, valamint annak változásáról. Ezt a tulajdonságot és mérését két irányból közelítjük meg. Az első egy régi bevált módszer a mechanikus működésű dőlésérzékelő, amely egyszerűen aktivál egy kontaktust, ha az eszköz, amelyre fel van szerelve egy bizonyos szögnél nagyobb mértékben kimozdul. Ez a megoldás megfelelő tájékoztatást adhat, azonban csak annyit tudunk, hogy a felállított rendszerben történt egy bizonyos mértékűnél nagyobb dőlés/mozgás, amely működésbe hozta az érzékelőt, de más hasznos információt nem szolgáltat, mely mérése, rögzítése értékes lehetne.
Ezen érzékelők alkalmazása során nagymértékben fordultak elő hibás/téves jelzések, melyek indokolatlan beavatkozásokat eredményezhettek.

Nagy tehetetlenségű dőlésérzékelő -> nagy érzékenységű dőlésérzékelő -> integrált pozíció- és G-erő szenzor

Így került előtérbe a második, modernebb módszer, amely alapja egy nagyon apró, felületszerelt gyorsulásmérő szenzor, amely sokkal több adatot tud biztosítani a mérésekhez, ezekkel kiküszöbölve a mechanikus megoldás téves jelzéseit, valamint rengeteg új esemény felismerésére ad lehetőséget. Mivel nem csak egy kontaktust ad, hogy történt-e esemény, hanem folyamatosan, analóg adatokat szolgáltat a processzor felé a védendő tárgy helyzetéről/pozíciójáról. Az érzékelőnek vannak saját, előre definiált mérései, amelyeket lekérdezhetünk, valamint van lehetőség az XYZ koordinátákon ható G erők lekérdezésére. Utóbbi segítségével nem csak az eszköz dőlését, elmozdulását tudjuk meghatározni, de olyan eseményeket is meg lehet különböztetni, mint pl. a fúrás, vágás, ütés, villamos által keltett rezgések, stb.. Ezek figyelembevételével a téves jelzések és a védelmi rendszer indokolatlan aktiválása jelentősen csökkenthető. További előny, hogy az érzékelő nem csak a rendszer felszerelésekor beállított/meghatározott pozícióhoz viszonyított változást képes jelezni (mint a régi mechanikus érzékelő), hanem képes a rendszer indulásakor/élesítésekor beazonosítani a kiinduló pozícióját és ehhez mérten figyelni a változásokat, eseményeket.

Feladatunk volt a gázokkal történő támadás elleni védekezésre való felkészülés, mivel számos országban elterjedt módszer trezorok gáz alapú robbantással történő nyitása. Mivel a rendszert hermetikusan lezárni és úgy is tartani hosszú idejű működtetés alatt szinte lehetetlen, valamint sokkal bonyolultabb és költségesebb megoldás lenne, ezt a robbanásképes gázok koncentrációjának folyamatos mérésével és koncentrációjuk növekedésének jelzésével oldottunk meg.

A gázok érzékelésénél két irány mutatkozott. Az egyik egy külső forrásból származó, már egy meglévő kis gázérzékelő rendszer/kártya alkalmazása, amely számunkra kontaktusokkal közölte volna az információt. Mi a másik utat választottuk: egy beépített gázérzékelő szenzort alkalmazunk, így folyamatosan analóg információnk van a koncentrációs-viszonyokról és bármikor könnyedén igényre is szabható a működése. További pozitívum, hogy a beépített érzékelő alkalmazása jelentősen kevesebb helyet igényel.

Integrált gázérzékelő

Az elektronikán ezen kívül megtalálható több jelfogó (relé) kimenet is, amely biztosítja a kommunikációt távoli központokkal is. Ezek a jelfogók szabadon konfigurálhatók, hogy milyen események esetén jelezzenek. Jelen esetben alapbeállítás szerint minden elektronika jelzi a tápfeszültség megérkezését és az esetleges pénzsemlegesítést. Amennyiben bármely megrendelőnk ezt módosítani szeretné az elektronikák képesek lennének a különböző be- és kimenetek hibáit, az érzékelők (gázérzékelő, G-szenzor) hibáját, gázgenerátor patronok szakadását, a rendszer aktuális állapotát, vagy összesített hibát – ha bármelyik az előbbiekben említett hiba fennáll – átjelezni. Alapértelmezetten mindössze két darab ilyen jelfogó kimenet van konfigurálva, de ezek száma egészen nyolc jelfogóig növelhető.

Meglepő, lehet, hogy még egy ennyire egy célra gyártott elektronika is a végletekig konfigurálható, számos funkcióra használható. Beállítható rajta például a gázpatronok száma, működési ideje, működési késleltetése, de még akár az is, hogy a rendszer milyen állapota esetén induljon el. Bár a patron kimenetek a rendszer leginkább konfigurálható részei nem csak ezek a kimenetek konfigurálhatóak. Beállítható az elektronikán (a teljesség igénye nélkül) a bemenetek működési módja (zárt, vagy nyitott kontaktust ad, eol, deol, 4-20mA, analog, stb), a jelfogók késleltetési és működési ideje, riasztási késleltetések, és az elektronika élesedési ideje is.

Érdekesség, hogy néhány belföldön és külföldön értékesített példány esetében (ahol ezt az ottani ATM kialakítások megkövetelik) az elektronikának kezelnie kell egy felületvédelmi/szabotázsvédelmi hálót is, amely szakadás esetén azonnal elindítja a festési folyamatot, és értékteleníti a benne található pénzmennyiséget. A legtöbb esetben egy ilyen változtatáshoz egy újabb tervezési, gyártási, fejlesztési, tesztelési folyamatot kéne lejátszani, viszont a mi elektronikánk ezt a változtatást egy konfiguráció megváltoztatásával képes kezelni, ezzel pillanatokra csökkenteni az előbb említett hosszadalmas folyamatot. Az összes általunk legyártott elektronika képes bármely szerepben megállni a helyét.

A konfiguráción felül az elektronikán található egy olyan csatlakozó, amely segítségével összekapcsolható személyi számítógéppel, így egy diagnosztikai szoftver segítségével az elektronika aktuális állapota, aktív hibái és a benne tárolt napló bejegyzések is kiolvashatóak, megfigyelhetőek. Ennek a szoftvernek nagyon fontos szerepe van az elektronika élete végén, hiszen a működése során minden eseményt, amit érzékel naplózni fog (így minden áramszünetet, állapotváltást, bemeneti állapotváltozást, óraszinkronizálást, de persze behatolási kísérletet, riasztást is feljegyez),  így ezek mind kiolvashatóak belőle. A naplók sokszor segítenek rekonstruálni, hogy valójában mi történ egy támadás esetén, hogyan próbáltak meg a rablók behatolni, és elvinni az ATM-ben található pénzt.

Továbbá érdemes szót ejteni az aktív, szakadásvédelemről, amivel a gázpatronok esetleges meghibásodását, vezetékének szakadását, megtörését detektáljuk. A figyelő rendszer lényege, hogy amíg a patronok működésképességéről meg nem győződik az elektronika, addig nem engedi, hogy a rendszer éles állapotba kerülhessen. Miután éles állapotba került, esetleges szakadás, vagy meghibásodás esetén azonnal jelzi, hogy nincs gázpatron csatlakoztatva az eszközhöz és jelzi a kollégáknak a szervizre való igényt és azt, hogy a védelem ellátására jelen állapotban képtelen. Ezzel a megoldással biztosíthatjuk, hogy amennyiben a patronok rendben vannak és behatolást detektálunk, akkor arra az elektronika tudni fog reagálni, a gázpatronok mindig indításra kész állapotban lesznek és a védelmi folyamat sikeresen végbe tud menni.

A rendszer a jövőt tekintve hosszú ideig megbízható működést nyújthat rengeteg alkalmazási területen, modularitása miatt, valamint a bemenetek növelésével pedig továbbfejleszthető, ezzel tovább szélesítve a felhasználási lehetőségek körét.

Egy ilyen továbbfejlesztés a készpénzszállítás során használt pénzszállító táskákban található bankjegyek védelme. Cégünk 1,5 évvel ezelőtt elkezdett egy saját használatra gyártott pénzszállító táska elektronikát gyártani, amely a Magyarországon használt pénzszállítást forradalmasítaná. A táska sokkal fejlettebb lenne, mint a régebbi társai, alkalmas lenne arra, hogy szinte minden behatolási kísérlet esetén a bankjegyeket semlegesítse, és valós időben követhetővé tenné az éppen úton lévő bankjegyeket.

A projekt jelenleg a végső tesztelési fázisban van, a tesztek során megbízhatóan, hibamentesen működik, minden tesztelt behatolási kísérletre azonnal reagál. Az elkövetkező hónapokban akár elkezdődhet az itthon használt pénzszállító táskák leváltásának folyamata.

A 413 797 950 Ft összköltségű fejlesztést a CRITERION Biztonságtechnikai Zrt. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2019-1.1.1-PIACI KFI)” pályázati felhívás keretében sikeresen elnyert 168 399 740 Ft állami támogatás segítségével valósította meg a 2020. január 1. és 2021. december 31. közötti időszakban.

További információ kérhető:

CRITERION Biztonságtechnikai Zrt
Cím: 1139 Budapest, Teve utca 51/b.
E-mail: systems@criterion.hu
Honlap: www.criterion.hu/biztonsagtechnika

                                                                                         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük