Biztonsági rendszerek és szolgálatok integrációja az ipar 4.0 -s környezetbe

Milyen biztonsági követelmények merülnek fel a gyártó üzemekben és hogyan tud a korszerű biztonságvédelem ezeknek megfelelni. Hódi Attila az MDF elnöke EHS vezető tanácsadó adja közre gondolatait.

A negyedik ipari forradalom ha gyártásról beszélünk az információs technológia és az automatizáció egyre szorosabb összefonódását, a gyártási módszerek alapvető változását, fejlődését jelenti.

Az ipar 4.0 korszakában a biztonsági szolgálatoknak és a biztonságtechnikának kiemelt szerepet kell játszaniuk az ipari folyamatok védelmében és a gyártási környezet biztonságának fenntartásában. Az integrált rendszerek és az adatok folyamatos növekedése a digitális technológiával együtt számos kihívást és új követelményt vet fel a biztonsági szektor számára. Elengedhetetlen, hogy a „biztonság” alkalmazkodni tudjon az ipar 4.0-s környezetbe és megfelelően támogassa a gyártási folyamatokat.

Az iparral integrált biztonságtechnika

Az ipar 4.0 által kialakított intelligens gyárakban a biztonsági szolgálatoknak integrált megközelítést kell alkalmazniuk. Ez azt jelenti, hogy a működésüknek a hagyományos fizikai biztonságon túl szervesen illeszkednie és támogatnia kell a munkabiztonsági, tűzvédelmi, információbiztonsági, minőségügyi feladatokat és folyamatokat is. A kiberbiztonság terén ez magában foglalhatja az eszközök és rendszerek kiberbiztonsági auditját, a hálózati forgalom monitoringját, valamint az esetleges kibertámadásokra való gyors reagálást és megfelelő beavatkozást.

A biztonsági szolgálatoknak  a gyártási folyamatokban is aktív szerepet kell vállalniuk. Ez magában foglalja az eszközök, rendszerek és alkalmazások biztonságának a biztonsági szolgálatokra vonatkozó folyamatos monitorozását,   a hozzáférési jogosultságok ellenőrzését, valamint a rendszerhibák és biztonsági incidensek gyors azonosítását és reagálását. Az aktív részvétel a gyártási folyamatok védelmében hozzájárul a termelékenység és az üzleti folyamatok folyamatos biztonságához.

MI, és intelligens analitika

Az ipar 4.0-ban a biztonsági szolgálatoknak fel kell készülniük arra, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) és az analitikát alkalmazzák a gyorsabb és hatékonyabb biztonsági döntéshozatal érdekében. Az MI-alapú rendszerek képesek a képződő hatalmas adatmennyiséget (Big Data) gyorsan – akár valós időben – feldolgozni és azonosítani a potenciális fenyegetéseket. Az ilyen eszközök alkalmazása lehetővé teszi a biztonsági szolgálatok számára, hogy proaktívan kezeljék a biztonsági kockázatokat, ezáltal előre lássák a lehetséges fenyegetéseket és megvalósítsák a prediktív biztonság rendszerét. Ez a megközelítés integrált rendszerben balesetek megelőzésében is fontos szerepet játszik.

Egy ipar 4.0-ba szervesen illeszkedő rendszereknek bizonyos helyzetekben automatizált döntéseket kell hozniuk, mivel ezen rendszerek segítségével a reagálási folyamatokat optimalizálni lehet, csökkentve a válaszidőt és növelve a biztonsági intézkedések hatékonyságát.

Az alkalmazott fizikai biztonsági rendszerek is intelligensek kell legyenek. Így a hagyományos  rendszerek mellett az intelligens érzékelők, beléptető és behatolásvédelmi rendszerek, kamerák és egyéb elemek alkalmazása lehetővé kell tegye a biztonsági szolgálatok számára, hogy valós időben figyeljék és elemezzék a fizikai biztonsági helyzetet. Az események automatikus azonosítása és értékelése lehetőséget teremt a gyorsabb reagálásra és a hatékonyabb eseménykezelésre.

Távoli Felügyelet és Monitorozás a biztonsági rendszerekben

Az ipar 4.0-ben a távoli felügyelet és monitorozás kritikus eszköze a biztonsági intézkedéseknek. A különböző helyeken elhelyezkedő eszközök és rendszerek távoli monitorozása lehetővé teszi a biztonsági személyzet számára, hogy valós időben kövessék és felügyeljék és értékeljék a biztonsági helyzetet. A távoli felügyelet lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy gyorsan beavatkozzanak, ha szükséges, anélkül, hogy a helyszínre kellene utazniuk.

IoT Eszközök Biztonsága és Monitorozása

Az Internet of Things (IoT) eszközök elterjedése szintén kiemelt kihívást jelent a biztonsági szolgálatoknak. Az IoT eszközök biztonsági intézkedéseinek kiépítése, rendszeres monitorozása, és az esetleges biztonsági rések azonnali javítása kulcsfontosságú a kiberbiztonság fenntartása szempontjából. A biztonsági szolgálatoknak részletes megértéssel kell rendelkezniük az IoT eszközök működéséről és azok potenciális biztonsági kockázatairól.

Képzés, tudatosságépítés megfelelőség

Az új kihívásokkal és technológiákkal való lépéstartás érdekében a biztonsági szolgálatoknak folyamatos képzést és a tudatosság fejlesztését kell biztosítaniuk személyzetük számára. A változó környezetben való hatékony navigációhoz a biztonsági szakembereknek meg kell érteniük az ipar 4.0 által előidézett új kihívásokat és fenyegetéseket. A folyamatos képzés lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy naprakész ismeretekkel rendelkezzenek a legújabb technológiákról, biztonsági megoldásokról és termelési folyamatokról.

A biztonsági szolgálatoknak nemcsak a technológiai, hanem a jogi és szabályozási követelményekkel is számolniuk kell. Az adatvédelmi törvények betartása, a kritikus infrastruktúra védelmét célzó szabályozások és az iparágra vonatkozó egyéb jogi előírásoknak való megfelelés ugyanolyan kritikus fontosságú, mint a vevői követelmények betartása és auditálása. A biztonsági szolgálatoknak biztosítaniuk kell, hogy az általuk alkalmazott megoldások és gyakorlatok megfeleljenek a különböző jogi előírásoknak, ezzel minimalizálva a kockázatokat és biztosítva a jogi megfelelőséget.

Hódi Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük