Az élet szép, csak hát…. „ a jó pap holtig tanul” Egy kekec biztonsági vezető gondolatai I.

Mintha időhurokba léptem volna! 10 évvel ezelőtt is megtörtént és most is és félő, hogy újra és újra meg fog történni, mert az ember feledékeny! Vagy felelőtlen, döntse el mindenki magában, én nem ítélkezem. Megteszi majd az a bíró, akihez annak a bűnszervezetnek az ügye kerül, akiket a minap fogtak el a meg nem nevezendő vidéki rendőrkapitányság munkatársai.

Igaz ugyan, hogy a zsarukat a kiválóan kooperáló biztonsági vezető és a biztonsági cég vezetője vezette „célra”, de ez cseppet sem von le a hatóság érdemeiből, mert az elfogás után már ők „szélesítették” az ügyet.  A történteket természetesen álnevekkel közöljük, mert az elkövetők személyiségi jogai oly fontosak, hogy jobban védjük őket, mint fecskefészkeket. De mi is a Story?

 Fuvaros Flórián árutovábbítási vállalkozó megállapodott Raktáros Rafael árutárolási szakemberrel, hogy amikor legközelebb áruért megy a Gyártok Doszt Kft. telephelyére, akkor a papíron szereplő 10 raklapnyi áru helyett 12 kerüljön fel a kamionra. Sajnos ez persze nem egy ritka eset és persze …ők sem előszőr állapodtak meg így. A sofőr által leplombált kamion a telephelyről kihajtva tett egy apró kis vargabetűt, egy baráti telephelyen leemelték a két raklapnyi többletet, majd Flórián bajtárs elhajtott az eredeti célállomásra, ahova sértetlen plombával érkezve pontosan, precízen leszámolt a 10 raklapnyi áruval, majd egyenes derékkal távozott! Az okozott kár -ebben az egy esetben- közel 20 millió forint.  S akkor ezt most tessék szembe állítani azzal, hogy egy jármű minőségi plombával való ellátása akár 500 forintba is kerülhetne… de nem, a beszerzés úgy döntött, elég ide az olcsó, 30 forintos műanyag plomba is. Egy kis matek: fuvaronként 470 forint megtakarítás az évi 5000 fuvarnál, az majdnem 2,5 millió forint…lehetett volna, de a májusra már 20 millió felett van a kár! Mert olcsó, a célra nem megfelelő eszközt használnak, ráadásul azt is szakszerűtlenül.

Szögezzük le, a plombálás nem művészet! Az meló! Mert onnan indul, hogy specifikálni kell, mit is akarunk csinálni a plombával. Ugyanaz a plomba nem jó a kamionra, ami vészkijáratra vagy tűzoltókészülékre! Szóval kell hozzá némi szakértelem, hogy jót és jó helyen vegyünk! Aztán jönnek a bonyodalmak! A plombát egyedi azonosítóval kell ellátni, nyilván kell tartani, őrizni, kiadni, azt is nyilván kell tartani, aztán pedig szakszerűen fel kell helyezni, s azt is nyilván kell tartani. Megannyi macera, ami persze nagyon megéri, ha ellátja a feladatát, de kétségtelenül felesleges, ha bármelyik apró elem hiányzik a rendszerből. Arról meg nem is beszélve, hogy a plombát nem csak feltenni kell szakszerűen, hanem levenni is. Nem elég letépni, nem lehet azonnal kukázni… ehh, tényleg csak a baj van vele.

 Ezt gondolhatta az a logisztikai vezető is, akinek éppen a 10 évvel ezelőtt, 2013-ban Noth Péter (e terület legavatottabb szakértője) által tartott előadás alatt volt aha-élménye, s megfogadta, hogy ő eztán csak jó plombát használ. Ám mivel az elmúlt 10 évben nem volt káreseménye, idén januárban műanyag plombára váltottak. Május van…20 milliós a kár az alapügyben, de a vallomások szerint február óta pörgetik az üzletet, mert a plomba nyitható.  Lesz az magasabb is!

Elérhető szakemberek, elérhető termékek, elérhető oktatóanyagok, s mégis évről évre ugyanaz a nóta. Spórolunk azon, amin nem kellene, lazítunk a szabályokon, mert belekényelmesedünk a nyugalomba. Aztán jön a pofon és jön a sírás is, mert erre bizony a biztosító egy forintot sem hajlandó fizetni, arra meg szinte semmi esély, hogy az elkövetőktől ennyi pénzt be lehessen szedni. Mármint a kár értékét, mert ők kb. a valódi ár tizedéért adták el a termékeket, hiszen könnyen jött. Hát ne jöjjön könnyen! Beszélgess szakemberrel a témáról!  Pláne, ha AOE, C-TPAT meg TAPA logókkal ékesíted a tárgyalód falait!

Rossz helyre befűzött plomba
Helyesen felhelyezett sodronyplomba
A rosszul befűzött, olcsó eszköz képtelen ellátni a feladatát!

Fenti történet most ugyan csak a szállítmány biztonság kapcsán szembesített bennünket  a trehányságok, figyelmetlenségek és a „majd én most meggondolatlanul spórolok” helyzetek vastagon zsebre menő következményeivel, de hát hány és hány példát tudnánk mi magunk is sorolni a biztonságvédelem más területeit érintő hasonló esetekre. Erre vállalkozik lapunk mostani számától az MBF cikksorozata, egyúttal  számítunk a további tapasztalatokat bemutató hozzászólásokra is, amelyeket – mindannyiunk okulására –  szívesen adnánk közre.  A szerk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük