C4 integrált biztonsági rendszer az ASPECTIS-nél

Az Aspectis Kft-nél mindig törekedtünk arra, hogy minél komplexebb megoldásokkal álljunk partnereink rendelkezésére, legyen szó kamerákról, video menedzsment szoftverekről, hálózati eszközökről, beléptető rendszerekről, tárolókról, stb. Mindig is cél volt, hogy egy kézből legyen elérhető egy komplex megoldás. Célunk volt az is, hogy olyan nyílt architektúrájú rendszereket válasszunk, amelyek egymással képesek kommunikálni, együttműködni. Azonban mindig akad olyan feladat, amely túlmutat ezeken – például az adott ügyfélnél már üzemelnek meglévő rendszerek – és még szélesebb integrációs feladatot igényelnek. Ezeknek a kihívásoknak is szeretnénk megfelelni ezért szélesítettük a kínálatunkat a szlovák Gamanet által fejlesztett C4 rendszerrel.

Napjainkban egy-egy cégnél, szervezetnél egyre több olyan rendszert használnak, melyek biztonságtechnikai, épületfelügyeleti, vagy egyéb üzleti célokat szolgálnak. Ezek a rendszerek gyakran különböző gyártóktól származnak, a bevezetésük között is évek telhetnek el, ami gondokat okozhat a kezelésükben, hiszen teljesen különböző felületekkel rendelkeznek, ráadásul nem is feltétlenül képesek együttműködni. Ezért könnyen felmerül az igény egy olyan rendszerre, amely mindezeket a problémákat képes kezelni. A napjainkban elérhető megoldások közül mi a C4-et ajánljuk ezen feladatok megvalósítására. Az alábbiakban igyekszünk egy rövid, de átfogó képet adni a megoldásról.

A C4 rendszer

Hogyan épül fel?

A C4 szerver/kliens architektúrája lehetővé tesz a skálázhatóságot a kis installációktól egészen a nagy rendszerekig. Minden C4 rendszer központjában egy központi szerver található, ehhez kapcsolódnak az alrendszerek és a felhasználók. Az alrendszerek integrációját meghajtókon keresztül valósítja meg, amelyek biztosítják a teljes körű kommunikációt az adott alrendszerhez, azonban ezek továbbra is önállóan, autonóm módon működnek. Ezek lehetnek video-, tűzvédelmi-, beléptető-, riasztó-, liftvezérlő-, parkoló-, behatolásjelző-, stb. rendszerek. A C4 felépít egy egységesített központi (SQL) adatbázist az alrendszerek által szolgáltatott információkból, amelyeket már egy egységesített felhasználói felületen tálal az operátorai számára. Mindezt természetesen biztonságos, titkosított módon, melyet tovább növel az, hogy képes az intelligens és automatikus hibadetektálásra és ezek segítségével redundáns módon működni. A rendszer gyakorlatilag korlátlanul bővíthető, a bővítésnek csak a kiszolgáló szerverek teljesítménye szab határt. Licencelni a központi szervert és a csatlakoztatott berendezéseket/alrendszereket kell, kliens oldalon korlátlan számban, ingyenesen csatlakozhatnak a felhasználók. Nagy kiterjedésű, földrajzilag egymástól távol lévő telephelyek esetén különösen fontos a csatlakoztatott eszközök térképes, online státuszú megjelenítése a könnyű beazonosíthatóság érdekében, valamint az időszinkron és az időzónák megfelelő kezelése, hiszen egy-egy esemény hiteles auditja csak így képzelhető el. Fontos megemlíteni még, hogy egy SDK segítségével olyan berendezések is illeszthetők, amelyekhez nincs elérhető C4-es driver.

Milyen előnyökkel jár a C4 alkalmazása?

Először is, sokat nyerhetünk a kezelő személyzet oktatásán, hiszen nem kell megtanulniuk külön-külön minden egyes alrendszer működését és kezelését, a jogosultságok beállítása, parancsok kiadása és egyéb módosítások egységesen kerülnek elvégzésre, függetlenül az adott berendezés gyártójától. Itt kell megemlítenünk, hogy ezek a berendezések akár önmagukban egymással nem is kell, hogy kompatibilisek legyenek, az összehangolt működést a C4 teremti meg. A rendszer képes az események automatikus kiértékelésére és tálalására oly módon, hogy hatékonyan segítse a megfelelő döntések meghozatalát. A video rendszerek alkalmazása esetében pedig fontos, hogy hatékonyan tudja támogatni az esemény alapú monitorozást, ezzel is kímélve a rendelkezésre álló hálózati- és egyéb erőforrásokat. A többfelhasználós környezet kialakítását pedig jól meghatározható engedélyekkel és magas szintű felhasználói azonosításokkal segíti elő, mindezt természetesen sok telephelyes környezetben is. A C4 képes a meglévő funkciók bővítésére is, például tűzjelző rendszerek esetében képes kiegészítő szolgáltatást nyújtani a rendszeres tűzvédelmi ellenőrzésekhez.

Kinek ajánljuk a C4-et?

Szinte mindenkinek, akinek több rendszert kell egységesen üzemeltetnie, de néhány területet érdemes kiemelni. Első körben az épület üzemeltetőknek, akik egységesített felhasználó-, eszköz- és jogosultságkezeléshez jutnak. Nagyvállalatoknak a biztonsági berendezéseik központosított adatkezelésére. Szolgáltatóknak és állami intézményeknek az egymástól földrajzilag nagy távolságokban lévő objektumaik egységes kezelésére. Bolthálózatoknak a hatékony pénztármonitorozásra.

Amint a fentiekből is kitűnik a C4 nagyon sok olyan kihívásra képes válaszolni, amellyel ma egy komplex biztonságtechnikai rendszer üzemeltetője szembenéz.

Az Aspectis Kft a C4 rendszer tervezésétől az üzembe helyezésig szívesen áll rendelkezésre ismert elérhetőségeinken, az érdeklődő szakemberek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük