Innovatív épületfelügyeleti és biztonságtechnikai rendszer I. rész

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által hirdetett pályázat keretei között a CRITERION Biztonságtechnikai Zrt. további fejlesztése egy mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló, megújuló energia managementet támogató, energiahatékony, épületfelügyeleti, tűzvédelmi és biztonságtechnikai rendszer. A fejlesztés moduláris, így képes különböző típusú, célú és gyártmányú eszközt egy rendszerbe integrálni.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által hirdetett pályázat keretei között a CRITERION Biztonságtechnikai Zrt. további fejlesztése egy mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló, megújuló energia managementet támogató, energiahatékony, épületfelügyeleti, tűzvédelmi és biztonságtechnikai rendszer. A fejlesztés moduláris, így képes különböző típusú, célú és gyártmányú eszközt egy rendszerbe integrálni.

InTouch központ

Az InTouch névre hallgató rendszer különálló vagy több épületből álló komplexum védelmi és vezérlési feladatainak ellátására szolgál. Rendelkezik EN54 szabványi megfelelősséggel és teljesítmény állandósági tanúsítvánnyal, így tűzjelző központként is alkalmazható, de modularitásának köszönhetően felhasználható épületautomatizálási, vagyonvédelmi központként is. Nagyobb kiterjedésű rendszerek igényeinek kielégítésére több központ is összekapcsolható.

A rendszer, a beüzemelését követően egy tanulási fázisba kerül, mely során a hozzákapcsolt elemek állapotairól és azok napi, heti szintű változásairól gyűjt információkat. A hosszú távú trendek felállítását követően, a rendszer képes események bekövetkezését megjósolni (pl.: kommunikációs hibák számának növekedése az eszköz várható meghibásodását jelzi előre), valós adatok alapján az üzemeltetésbe beavatkozva növelheti a biztonságot (pl.: automatikus riasztó élesítés, ha már nincs dolgozó egy területen) és az energiahatékonyságot (pl.: világítás, klíma vezérlés).

A központ érintőkijelző segítségével nyújt grafikus felhasználói felületet, amelyen keresztül a kezelő, a technikus és a telepítő is minden számára releváns információhoz és beállításhoz egyszerűen hozzáfér.

Az egyediségét és egyben modularitását az adja a rendszernek, hogy a későbbiekben bemutatott elektronikai megoldásnak köszönhetően olyan intelligens detektorok, adatgyűjtők, beavatkozók is kommunikációs hurokba kapcsolhatók, amelyek különböző gyártóktól származnak, nem azonos jelszintekkel és/vagy protokollal kommunikálnak, vagyis inkompatibilisnek tekinthetjük őket egymással, mégis képessé tudjuk tenni őket egy közös rendszerben való együttműködésre.

A közös hurok révén a beruházó már a telepítésnél is meg tud takarítani kábel és kábelezési költséget az egymástól független rendszerekhez képest.

A modularitás a projekt során kifejlesztett új univerzális meghajtó-áramkörnek köszönhető, mely nem csak különböző elektromos paraméterekkel rendelkező eszközök összekapcsolását biztosítja, hanem a hosszútávú alkalmazhatóságot is, még nem létező, a jövőben kifejlesztendő eszközök későbbi rendszerbe kapcsolhatóságával.

 Az univerzális hurok meghajtó és vevő egység a központban található hurokvezérlő kártya részeként működik és a hurokvezérlő kártya processzorával együttműködve biztosítja a kétirányú kommunikációt és egyben a rákapcsolt eszközök tápfeszültségét is a buszon. A hurkon a hurokvezérlőtől a rákapcsolt eszközök irányába és az eszközöktől a hurokvezérlő irányába is soros adatáramlás történik.

A kommunikáció adattartalmát a hurokfeszültség szintje, a hurokfeszültség szintjeinek változása között eltelt idő, vagy a hurkon folyó áram adott mértékkel történő kényszerített megváltoztatása adja meg, illetve ezek bármilyen kombinációja.

Kapcsolási elrendezés – univerzális hurokmeghajtó

 A kommunikációs protokoll nem kötött a buszon, az szabadon változtatható. A bitek értelmezése és ezek információtartalma a kialakított hurokprotokolltól és a hurokvezérlő kártya processzorában leprogramozott működési módtól függ. Ezeket a kommunikációs módokat a meghajtó áramkör úgy egyesíti, hogy a különböző gyártók egymással inkompatibilis eszközeit egy közös hurokba lehet kötni, mely biztosítja ezen különböző eszközök egyidejű, párhuzamos működését ugyanazon a hurkon. A közös hurokban történő működésnek egyetlen feltétele van, mégpedig, hogy a különböző eszközök működési feszültség-tartományának kell egy közös tartományban működnie.

 A processzor digitális-analóg átalakítójának (DAC) segítségével lineárisan, 0V és Ut (maximálisan 40V) tápfeszültség között szabályozható az éppen megszólított eszköz protokolljának megfelelően feszültségszint, emellett analóg-digitális átalakítója segítségével folyamatosan monitorozza a hurok feszültségét (UL) és a hurkon folyó áramot (IL). A mért értékeket a processzor a megszólított eszköznek megfelelő protokoll alapján feldolgozza és kiértékeli, majd a kapott információt a központi vezérlőnek továbbítja.

 A hurokfeszültség és hurokáram folyamatos monitorozása lehetőséget biztosít idegen feszültség, túláram és zárlati áram észlelésére, valamint zavarjelek érzékelésére is. Ilyen nem kívánatos esetekben az áramkörbe épített elektronikus zavarszűrés mellett szoftveres zavarszűrésre is van lehetőség, ezzel biztosítva a lehető legstabilabb, hiba és téves jelzésmentes működést. Szélsőséges esetben a processzor a hurkot az L(+)EN és az L(-)EN vezérlőjelek segítségével le is tudja kapcsolni az áramkörről, így védve az elektronika épségét.

Az áramkör rugalmasságának köszönhetően egyszerű firmware módosításokkal újabbnál-újabb gyártók eszközeivel tudjuk bővíteni az alkalmazható hurokeszközöket költségesebb hardver módosítás nélkül.

 Említést tettünk az eszközök és a központok közötti kommunikációról. Ezek információbiztonsága is egy nagyon fontos téma, amelyről a Detektor következő számában fogunk részletesebben beszélni.

További információ kérhető:

CRITERION Biztonságtechnikai Zrt.

Cím: 1139 Budapest, Teve utca 51/b.

E-mail: systems@criterion.hu

Honlap: www.criterion.hu/biztonsagtechnika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük