Okosítsuk riasztónkat! – 2022-ben ez már követelmény

Napjainkban a 30-as éveikben járók egyre nagyobb hányada vásárol saját lakást. A CSOK, az otthonfelújítási támogatás emeli a rendelkezésre álló költségvetést – így futja a modern vagyonvédelmi rendszerre is. Ez a generáció igényli, hogy mobil telefonján futó applikáció segítségével tudja ki/bekapcsolni a riasztót, a kényelmi funkciókat és hogy értesítést kapjon az eseményekről.

Forrás: Jablotron

Ma már mindegyik igényes gyártónak van erre alkalmas központi egysége. Az IP kommunikátor inkább csak kényelmi szolgáltatás, mivel a vezetékes internet nem biztonságtechnika. A rendelkezésre állása közel sem 100 %, könnyen kiiktatható. Ezért szükséges a nagy biztonságot nyújtó GPRS kommunikátor telepítése.

A választáskor javaslom megfontolni, hogy az alkalmazás számítógépen, ANDROID és iOS telefonon, tableten, Apple watch-on is fut-e. Az is szempont kell legyen, hogy milyen gyakran van üzemszünet az applikáció működésében és maga a működés milyen gyors.

A fenti korosztály munkahelyén és otthonában egy riasztót már nem csak és kizárólag behatolás-jelzésre akar használni, hanem komplex vezérlési funkciókat kíván elérni vele. 

 Néhány távvezérelt kényelmi funkció példával: az előszoba/kültéri világítás automatikus kapcsolását, áramtalanítani, vagy épp áram alá szeretné helyezni (pl. a kávéfőzőt, vagy routert szeretne újraindítani), fagyveszélyt jelezni, garázskaput nyitni, fűtést vezérelni, vagy csak a radiátor szelepeket állítani. Szeretné, hogy a fűtés/klíma működését blokkolja a rendszer nyitott ablaknál (hotelekben). Redőny, öntözőrendszer vezérlését kívánja megoldani akár úgy, hogy esőben ne öntözzünk feleslegesen és ha nem vagyunk otthon, a redőnyt húzza le az automatika. Szaunát felfűteni mire hazaér, medence, vagy akár üvegház hőmérsékletet szabályozni, szellőző rendszert vezérelni. Víz/gáz/elektromos áram fogyasztását mérni és alsó-felső határérték eléréséről értesítést kapni.

Kevés megrendelő gyűjti így össze az igényeit, vágyait – épp ezért kell a telepítőnek proaktívan felajánlani, a lehetőségeket. Egyebek mellett a fenti megoldásokat is széleskörűen és megbízhatóan tudja szolgáltatni JABLOTRON rendszere

Vezetékes és rádiós programozható termosztátok és hőmérők állnak rendelkezésre a fűtés közvetlen vezérlésére. Az alkalmazás használatával egy grafikonon vissza lehet nézni, mikor mennyi volt a hőmérséklet, PUSH üzenetben jelentést kaphatunk, ha a hőmérséklet eltér a beállított határértékektől (pl. fagyveszély).

 A cégeknél a beléptetési, munkaidő (jelenlét) nyilvántartási funkciók megvalósítására is szükség lehet. A központi egység eseménynaplójából akár 600 felhasználóra vonatkozóan kinyerhetők a ki/belépési információk. A telepítő havonta elküldheti az adatokat egy Excel táblában a bérszámfejtésnek.

Elérhető áron a JABLOTRON kínálja a legtöbb szolgáltatást az ügyfél számára, 4 éve hibátlanul működő applikációval.

Új riasztó rendszer kiépítésénél könnyedén választja a telepítő az általa megszokott gyártó termékeit. Épülő házba behúzza a vezetéket, majd festés után szerelvényez és feltesz egy okos funkciókat is tudó riasztó rendszert.

Ha viszont egy meglévő riasztó rendszert kell modernizálni – mivel a JABLOTRON csak buszos érzékelőket fogad és a hagyományos érzékelők bekötéséhez külön bővítő, vagy címző modul szükséges – akkor viszonylag költséges lehet. Persze ha sok smart funkcióra van szükség, akkor megéri.

Ha egy régi riasztót kell modernizálni, és nincs szükség a JABLOTRON nyújtotta extrákra, csak az applikációra és néhány dolog ki/bekapcsolására, nyitására, akkor az olasz AMC K4V riasztóközpontja az ideális megoldás.

7 ellenállás érték közül tudom zónánként kiválasztani, hogy melyiket használja a központ. Aki már cserélt riasztórendszert másik típusra, az tudja, hogy ez milyen előnyökkel jár. A kezelőkbe 2 érzékelőt/kimeneti eszközt is be tudok kötni.

Az applikáció az AMC-nél is ingyenes. A beépített PSTN kommunikátor kiszolgálja bármely távfelügyelet GPRS kommunikátorát. Van persze saját IP modulja és GPRS modulja is. Ezek a DC09 protokollt használják, így mindegyik távfelügyeletre el tudják küldeni a jelentést.

Sőt, WIFI IP modul is van, hogy ne kelljen vezetékezni plusz egy gyors érintő képernyős kezelő is rendelkezésre áll. Mindkettő kiemelkedő szempont egy korszerű technológiánál  2022-ben. A 4 partíció a lakossági, kisvállalati körben elegendő.

Az AMC gyár az elmúlt években nagy mértékben fejlesztette a gyártástechnológiáját, valamint minőség ellenőrzési rendszerét. Ma nem az árakkal, sokkal inkább a minőséggel szerez piacot.

A JABLOTRON és AMC is képes vezetékes és vezeték nélküli eszközöket fogadni.

A telepítők egyik problémája, hogy ha csak applikációt szeretne az ügyfél, de távfelügyeletet nem, akkor a SIM kártya beszerzése problémás feladat lehet. A JABLOTRON és AMC okos riasztó rendszereket forgalmazó LDSZ Kft-nek erre kényelmes, gyors megoldása van. Az LDSZ-szel SIM kártyára szerződést kötő vásárlók jelentős termékár támogatást kapnak. A részletekről a cég szaküzleteiben lehet tájékozódni.  www.ldsz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük