Miért fontos az ívhiba érzékelő eszközök (AFDD) használata?

Felgyorsult világunkban egyre több nehézséggel kell megküzdenünk nap, mint nap. A felmerülő problémák közül legfontosabbak mindig azok, melyek akár a személyes biztonságunkat is érinthetik. Az ilyen típusú esetek közül az egyik legjelentősebb a közvetlen környezetünkben kialakuló tűzesetek okozta veszélyhelyzetek, amelyek megelőzhetőek az ívhiba érzékelő eszközök használatával.

Európában évente nagyából 2 000 000 tűzesetet regisztrálnak, ami naponta akár 5 000 tűzzel kapcsolatos káresetet jelent. A regisztrált tűzesetek körülbelül 34%-át elektromos meghibásodás okozza. Az igazoltan elektromos meghibásodás okozta tüzek 80%-a pedig közvetlen környezetünkben, a lakóházakban keletkezik, melyek 500 000 személyi sérüléssel járó balesetet okoznak. A kisfeszültségű energiaelosztás területén ezen tények miatt kiemelten fontos az ilyen esetek megelőzése, mely az elektromos tüzek kiváltó okát érzékelő védelmi készülékekkel már könnyen lehetséges.

Az elektromos tűzesetek túlnyomó részét a kábelek, vezetékek szigetelésének és vezető szálának sérülése, vagy hibás elektromos kötés okozza. Ezek valamilyen mechanikus behatás által jönnek létre, mely lecsökkenti a vezető keresztmetszetet, és az adott helyen egy úgynevezett „forró pontot”, melegedést hoz létre. A melegedés egy önmagát erősítő folyamattá válik, a vezető szál pedig a sérült ponton adott idő alatt elég, folytonossága megszűnik, az áramkör azonban nem szakad meg, mert az átfolyó áram ív segítségével fennmarad. Így a sérült ponton a hőmérséklet elérheti akár a több 10000C-ot is, ami éghető anyaggal érintkezve, idővel tüzet okoz. Az ilyen jellegű soros ívhibák esetén a föld felé szivárgó áram nem folyik, ennek következtében az áram-védőkapcsolók ezeket nem érzékelik. E problémák felismerése késztette az iparágban tevékenykedőket arra, hogy kifejezetten az ívhiba megakadályozására fejlesszenek védelmi készülékeket.

Ívhiba érzékelő eszközök

Ennek köszönhetően az első generációs ívhibakapcsolók már 2012-ben megjelentek az európai piacon. Mára a gyártók többsége, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, az ívhiba érzékelő eszközök termékcsaládjának második, harmadik generációját kínálja a felhasználóknak.

A készülékek felhasználási területe igen szerteágazó lehet. A hivatkozott szabvány ajánlásait figyelembe véve érdemes mérlegelni használatukat. Ilyen helyek lehetnek például ahol alvó, magatehetetlen, gondozásra szoruló vagy mozgásukban korlátozott emberek tartózkodnak (pl.: bölcsődék, óvodák, idős otthonok, egészségügyi intézmények, különböző szálláshelyek stb.). De ide sorolandók továbbá olyan épületek, melyek a feldolgozandó vagy tárolt anyagok miatt, illetve maguknak az épületeknek a szerkezete éghető, vagy a tűz tovább terjedését segítő anyagból áll evvel is megnövelve egy tűz kialakulásának kockázatát (pl.: istállók, fatelepek, éghető anyagokat tároló raktárak, faházak stb.). És végül, de nem utolsó sorban, nem feledkezhetünk meg azokról a területekről sem, ahol pótolhatatlan javakat, nagyértékű tárgyakat tárolunk (pl.: múzeumok, kiállító termek, autó szalonok, repterek stb.).

Az ívhiba érzékelő készülékek műszaki alapját egy speciális észlelési technológia képezi: a készülékek folyamatosan figyelik a feszültséget és az áramot, valamint a köztük levő szünetekkel kapcsolatos nagyfrekvenciás (HF) zajok intenzitását és időtartamát. Egy beépített mikrokontroller elemzi ezeket a jeleket, és bármiféle szokatlan esemény észlelésekor a másodperc tört része alatt kezdeményezi a csatlakozó áramkör lekapcsolását. Az ívhiba érzékelő készülékek képesek arra, hogy a veszélyes íveket megkülönböztessék az olyan ártalmatlan nagyfrekvenciás zajoktól, melyek például nagyteljesítményű fúrógépek vagy porszívók használatakor fordulhatnak elő.

Mára az AFDD készülékek már nem csak egyedileg, egyéb védelmi készülékkel kiegészíthető formában, hanem akár a túláramvédelmi készülékkel (kismegszakító) egybeépített kialakításban, kombinált védelmi eszközként is elérhetők. A kifejlesztett intelligens készülék észleli az elektromos kábelek íveléses zárlatait, és egyúttal védelmet biztosít túlterhelés és rövidzár ellen. Kritikus értékek esetén a kapcsoló megszakítja az áramkört, így megelőző védelmet nyújt tüzek keletkezése ellen. Ennek a konstrukciónak köszönhetően ezek a típusú készülékek különösen helytakarékos beépítést tesznek lehetővé: új elektromos berendezéseknél 50 %-os helymegtakarítás érhető el két külön készülék telepítéséhez képest, illetve a meglévő installációk esetén is könnyen, és további helyigény nélkül végezhető el az ívhiba érzékelő készülék utólagos beépítése, és így a berendezés modernizálása.

Siemens AFDD, 5SM6 sorozat, MCB-vel vagy RCBO-val kombinálható, max. 40A
Siemens AFDD, 5SV6 sorozat, AFDD + MCB egybeépítve, max. 40A

Összefoglalva az eddigieket, túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy az ívhiba érzékelő eszközök jelentősen növelik az emberek és a vagyontárgyak biztonságát. Reményeink szerint, ezek a típusú készülékek, belátható időn belül ugyanolyan hétköznapi részévé válnak a kisfeszültségű elosztó berendezéseknek, mint az áram-védőkapcsolók vagy a túlfeszültség-levezetők. Ezen készülékek általános használata is fokozatosan terjedt el, míg napjainkra az igényeknek megfelelően, a szakemberekkel karöltve a szabványosítás is lekövette ezeket a folyamatokat.

Márkus Csaba műszaki támogató

FORRÁSOK:

  • MSZ HD 60364-4-42 – Kisfeszültségű villamos berendezések (2015) 4-42. rész: Biztonság. Hőhatások elleni védelem
  • Fire Safe Europe (2014)
  • Report No. 10 of CTIF Centre of Fire Statistics, World Fire Statistic (2006)
  • IFS Brandursachenstatistik (2015)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük