A fejlesztés útja: Roger RACS 4 – RACS 5 – Kompatibilitási megoldások

A Roger, lengyel gyártó – ahogy arról már korábban is írtunk – több, mint 30 éve van jelen a biztonságtechnikai piacon, kifejezetten a beléptetőrendszerekre specializálva. A hazai környezetben is népszerű termékeit két fő csoportra osztja azok architektúrája szerint: RACS 4 és RACS 5 rendszerekre.  Mivel a RACS 5 rendszer a modernebb tervezése révén több funkciót tesz lehetővé, sok felhasználó tervezi az áttérést az újabb fejlesztésre.  A két rendszer közötti kompatibilitási problémákat maga a Roger hidalta át a RACS 4 átalakításával.

A RAC5 beléptető rendszer lehetőségeiről, előnyeiről már olvashatták cikkünket a Detektor tavaly decemberi számában. De emlékeztetésként a teljesség igénye nélkül nézzük vázlatosan a bővített funkciókat: Megbízható és felhasználóbarát távoli vezérlés, lift vezérlés, riasztó vezérlés (olvasóról), riasztó állapot visszajelzés a terminálokon, épületautomatizálási funkciók, élő rendszer megfigyelés, szélesebb integrációs lehetőség, grade 3-as szintű vezérlő, fejlettebb konfigurációs szoftver (VISO).

Forrás: Roger
Forrás: Roger

Jelentős különbségek

A két rendszer közötti eltérések közül kettőt kell kiemelni. Az egyik az az összeállítás, amiként a rendszer egyes elemei összeállnak egy teljes beléptetőrendszerré. A RACS 4 esetében több, egymástól függetlenül gondolkodó központ található (egy, legfeljebb két ajtónként egy központ), addig a RACS 5 esetében egy központ akár 16 ajtót is képes lehet kezelni. A másik problémát a programozáshoz használt szoftver jelenti: a PR Master csak a RACS 4-es rendszer elemeihez kompatibilis, míg a VISO csak a RACS 5-höz.

Az átállás menete

A RACS 5-re való áttérés legfontosabb része, hogy a programozáshoz használt számítógép a korábbi interfész (pl. UT-2USB) helyett egy MC16-PAC-X vezérlővel kommunikáljon.

Ez az átállás megoldja a fenti második problémát, vagyis a rendszer programozásához a továbbiakban már a VISO használható. Mivel a RACS 4-hez használt vezérlők alapvetően közvetlenül a programozáshoz használt számítógéphez csatlakoznak, alkalmatlanok arra, hogy egy MC16-PAC-X vezérlő alá legyenek rendelve (emiatt merülhet fel a korábbi eszközök cseréje). A megoldás, hogy a vezérlőkön firmware-frissítést kell elvégezni. Ezen frissítés eredményeként minden vezérlő „átalakul” egy új rendszerelemmé (pl. a RACS 4 rendszer PR602LCD vezérlő-olvasója ekképp átalakítható MCT68E-IO olvasóvá).

Ugyanakkor nem lehet az összes, RACS 4 rendszerhez alkalmazott eszközt kompatibilissé tenni a RACS 5 rendszerhez (pl. CPR32 hálózati vezérlők). Ehhez kiegészítésül: a PRTxx sorozatú olvasók firmware-frissítés nélkül is használhatóak mind RACS 4, mind RACS 5 rendszerben! A változás eredményeként az olvasók már az MC16-PAC-X vezérlő „utasításai” szerint működnek, vagyis a továbbiakban az eszközök terén már megtörténik a RACS 5 rendszer hierarchiára való átállás. Figyelni kell azonban arra, hogy az új rendszerbe való beépítés előtt mindegyiknek át kell esnie egy alapszintű konfiguráláson azzal a céllal, hogy az egyes (egykori) olvasó ID-je különböző legyen a 100-115 tartományban.

A következő példával szemléltethetjük a két rendszer működését. RACS 4 használatakor, ha leolvasnak egy kártyát, az ajtóhoz rendelt vezérlő dönt a jogosultságról. Ha pozitív az elbírálás, a vezérlő meghúzza a relét, aminek következtében az elektromos zár elenged, lehetővé téve így a belépést. RACS 5 esetében a kártyaolvasás során kinyert információk átküldésre kerülnek az MC16-PAC-X vezérlőnek, ami a belépés engedélyezéséről dönt. Ha engedélyezi, jelet küld az olvasónak, hogy visszajelzést adjon a kártyatulajdonos felé, illetve, hogy húzza meg az elektromos zárhoz rendelt relét.

További információk: www.masco.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük