Idén a bizalom és az identitás azonosítás magasabb szintjére lesz szükség

A Digicert kiberbiztonsági szakértői 2022-es előrejelzése szerint a bizalom és a digitális identitás kérdése felértékelődik és számos prioritási lista élére kerül majd. Jelentősen  bővülnek a digitális aláírás területei.

A tavalyi évben a 2020-at meghatározó bizonytalanságok közül sok továbbra is megmarad, amelyekkel sajnos még az idei évben is számolnunk kell. A világjárványt kísérő kiberbiztonsági kihívások továbbra is fennállnak, mivel a távoli munkavégzés elfogadott és elterjedt gyakorlattá vált. És persze ennek hozadékaként  a fenyegetettség köre is tovább bővül, ahogy egyébként a felhőalapú számítástechnika és más színterek innovációi is új fenyegetéseket nyitnak meg – egyes esetekben akár váratlan területeken is.

A vállalatok számos iparágban évek óta a digitális átalakulás korszakát élik, egyre gyorsuló tendencia mellett. A kutatások azt mutatják, hogy a globális digitális transzformációs piac várhatóan 24%-os összetett éves növekedési rátával (CAGR) fog növekedni 2021 és 2028 között. Ahogy a komplex technológia egyre mélyebb részévé válik minden szervezet legkritikusabb folyamatainak, a Digicert szakértői azt jósolják, hogy a digitális aláírások száma növekedni fog.

Forrás. digitalisidentitasblog.hu

Nő a digitális aláírások tétje

A Digicert szerint több munkafolyamat kapcsolódik majd a digitális aláírásokhoz olyan iparágakban, mint a pénzügyi szolgáltatások, az ingatlanügy, az egészségügy és az oktatás. A digitális aláírás a hibrid munkát végző szervezetek számára is hasznos a távoli alkalmazottak bevonására vagy támogatására. A tét egyre nő, ahogy a digitális aláírások egyre szélesebb körben elfogadottá válnak, és felértékelődnek. A közelmúltban pl. Ausztriában/Svájcban egy 3 milliárd eurós szerződést érvénytelenítettek, mert azon hibás digitális aláírás szerepelt.

Európa, régóta vezető szerepet tölt be az elektronikus aláírások bevezetésében, és frissíti eIDAS-szabályzatát, levonva a Covid-19 világjárvány tanulságait, hogy lehetővé tegye az aláírók személyazonosságának kiváló minőségű távoli hitelesítését a minősített bizalmi szolgáltatók által. Emellett az új javaslatok széleskörűen kiterjesztik a kormány által kibocsátott elektronikus személyazonosító okmányok használatát a határokon átnyúló interakciók megkönnyítésére. Ezek a változások annak a tendenciának az erősödését jelzik, amely a cégek mellett a civil szférára is kiterjeszti az elektronikus aláírások bevezetését, használatát. az identitás azonosítást segítve.  

Az identitás azonosítás és a bizalom erősítése az IoT területén is döntő. Az olyan adatvezérelt felhasználási esetekben, mint az IoT, a bizalom minden eddiginél fontosabb. Az olyan eszközök, mint az egészségügyi monitorok, ipari vezérlőeszközök, otthoni biztonsági rendszerek és járműérzékelők, mind a valós idejű adataik integritásától függenek a folyamatok és a döntések támogatása érdekében. Ahogy az 5G technológia elterjedése felgyorsul, a Digicert előrejelzése szerint az IoT és az 5G alkalmazások növekvő konvergenciáját fogjuk látni – ami persze egyúttal a kibertámadások fokozódásához is vezethet.

A PKI* továbbra is robusztus, bevált módszer az IoT-környezetekbe vetett bizalom biztosítására.

( PKI fogalma: A nyilvános kulcsú infrastruktúra,(angol nevén: public key infrastructure, röviden: PKI. Szerepek, irányelvek, eljárások sorozata, amely ahhoz szükséges, hogy létrehozzunk, kezeljünk, terjesszünk, használjunk, tároljunk és visszavonjunk digitális tanúsítványokat, illetve kezeljük a nyílt kulcsú titkosításoka. Forrás: Wikipédia)

Forrás: securityworldmarket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük