Megtörtént az első digitális műkincslopás az NFT piacon

Márciusban a Nifty Gateway NFT-s galéria néhány felhasználójától digitális műkincsek tűntek el. Az esetnek egy komoly tanulsága van: be kell kapcsolni a kétlépcsős azonosítást, ha nem akarjuk, hogy kiraboljanak. Jó de mi is az NFT (non fungible token)? Nem helyettesíthető token: az egyedi azonosítást és korlátozott hozzáférhetőséget biztosító digitális megoldás.

Forrás: Christie’s
A világ legértékesebb NFT-je, ezt nem lopták el egyelőre: a Christie’s

Nem is kellett sokat várni ahhoz, hogy a frissen kialakuló digitális, blockchain -es műkincspiac első adatlopásos ügye megtörténjen. Márciusban a Nifty Gateway NFT-s galéria néhány felhasználójától digitális műkincsek tűntek el. Néhány különösen peches felhasználónak pedig arra is felhasználták a pénzügyi adatait, hogy újabb NFT-ket is vásároljanak, amiket szintén elloptak – számolt be róla a The Verge.

A Nifty Gateway elismerte a lopásokat, de állításuk szerint nem az ő rendszerüket törték fel. Azt gyanítják, hogy korábbi felhasználónév-jelszó kiszivárgásokból, amelyek más oldalaknál történtek, származó adatokat használtak sikeresen a támadók. Az áldozatok között pedig olyan felhasználók voltak, akik nem engedélyezték a kétlépcsős azonosítást.

A Nifty Gateway folytatja az eset vizsgálatát nyilatkozták és felveszik a kapcsolatot az érintett felhasználókkal. A kezdeti eredmények alapján azonban már a kétlépcsős azonosítás is védett volna a támadás ellen. Nagy kérdés, hogy az ellopott NFT-k eladhatók-e a feketepiacon. Mivel a mozgásuk követhető a blockchainen, egyáltalán nem biztos, hogy kialakul olyan piacuk, mint a fizikailag létező műkincseknek. Egy Palmürából lopott szobrot az erkölcsi fenntartásokkal nem rendelkező vásárló elnézegethet otthon és tovább is adhat.

A blockchain egyrészt követhetővé, másrészt azonban visszaszerezhetetlenné teszi az ellopott NFT-ket Izgalmas precedens alakul ki tehát napjainkban a lopott digitális műkincsek kezelésének vonatkozásában. Igaz, ezt a megkárosított felhasználók valószínűleg nem nézik örömmel.

Forrás: fintechradar.hu

De indokolt akkor az NFT fogalomköréről is egy kicsit beszélni

Az NFT tokenek fő tulajdonságai

Az NFT tokenek egyik legfontosabb tulajdonsága, az egyediség. Minden NFT esetében a létrehozás során kell egyedileg meghatározni, hogy pontosan mi a célja, mitől lesz az adott digitális eszköz különleges. Ezt úgy képzelhetjük el, mint például egy festményhez tartozó papírokat, amelyek leírják a származási és alkotói adatokat. Az NFT esetében ezt meta-adatoknak nevezzük. Permanens, megváltoztathatatlan adatokról van szó, amik nélkül nem létezhet egy ilyen token. Az NFT-k másik fontos tulajdonsága, hogy korlátozott mennyiségben érhetőek el, mivel a fejlesztőknek lehetősége van arra, hogy erősen korlátozott, például néhány tucatos darabszámmal indítsanak útjára egy tokent. Ezek mellett fontos kiemelni az ilyen tokenek oszthatatlanságát is.

Az NFT-k felhasználhatósága

Számos dologból lehet NFT, aminek segítségével tulajdonná válhat az, ami korábban könnyen kicsúszott a kezeink közül a digitális térben való másolhatósága miatt. Kézenfekvő példa egy digitális művészeti alkotás,vagy egy belépő egy koncertre, vagy bármilyen olyan eseményre, ahol a hamisítás, mint probléma felmerül. És ami igazán nagy értéke lehet az NFT világának az, hogy akár egy fizikai tárgy, például egy festmény, vagy egy ingatlan is tokenizálható.

Az NFT-k nagy újdonsága az, hogy szinte bármit tokenizálhatunk a segítségükkel, bármiből lehet egyedi, digitális érték, ami azonosítható, átadható, de nem másolható, és nem osztható.

Forrás.coincash.eu/blog

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük