Hogyan változtatják meg a digitális pénztárcák a biztonsági iparágat

Az elektronikus pénztárcák új módot kínálnak az egyének számára személyazonosságuk kényelmes hitelesítésére. Az fejlesztés nemcsak a biztonságos tranzakciókat, hanem a szabad utazást és a hatékonyabb munkavégzést is elősegítheti. Tekintsük át az elektronikus pénztárca megoldásokat a fejlődésük, lehetőségeik alapján és hogy milyen szempontok alapján lehetnek fontosak a biztonságitechnikai piac számára.

Mi az elektronikus pénztárca?

Az elektronikus pénztárca olyan technológia, amely internet eléréssel rendelkező eszközökön, például okostelefonokon és számítógépeken használható, és lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy biztonságosan tároljon információkat, például banki adatokat vagy jelszavakat és végre tudjon hajtani biztonságos tranzakciókat online, alkalmazásokban, vagy más fizetési rendszereken keresztül.

Mi a különbség az elektronikus pénztárcák és a mobiltárcák között?

Különbség van az elektronikus pénztárcák és a mobiltárcák között. A mobiltárca az elektronikus pénztárca egy speciális típusa, amely mobilalkalmazáson keresztül érhető el. A mobil pénztárcák vezeték nélküli technológiákat használnak, beleértve a NFC-t és a Bluetooth-t, egy másik eszközhöz, például olvasóhoz való csatlakozáshoz. A mobiltárca használható e-kereskedelmi fizetésekre, barátok közötti pénzátutalásra, vagy érintés nélküli mobilfizetésre. A mobiltárcákba szinte bármit be lehet tölteni, amit egy fizikai pénztárcába tennénk, például koncertjegyeket, törzsvásárlói kártyákat, alkalmazotti jelvényeket, beszállókártyákat, vagy akár kulcsokat az autó zárásához, vagy feloldásához.

Az elektronikus és mobil tárcák közti különbség megértéséhez elég csak a Apple Pay kontra Apple Wallet-re vagy az Android-felhasználók számára a Google Pay kontra Google Walletre gondolni. Az Apple Wallet és a Google Wallet azok a helyek, ahol hitel- vagy betéti kártyákat tárolnak, így azokat az Apple Pay, vagy a Google Pay szolgáltatással használhatják így mobiltárcává válnak.

Elektronikus személyazonosság-ellenőrzés

Melyek az elektronikus ellenőrzés terjedésének mozgatórugói

  • A kényelem, az automatizálás és az érintés nélküli tranzakciók iránti fogyasztói kereslet. Nemcsak az elektronikus tranzakciókat támogató infrastruktúra bővült az elmúlt néhány évben, hanem a mobiltárca-alkalmazások elterjedése is növekedett: a felhasználók 32 százaléka[1] három vagy több mobiltárcát töltött le okostelefonjára.
  • Az egyre fejlődő eszközök lehetőséget biztosítanak a felhasználók számára a különböző megoldások konszolidációjára és kihasználására egy mobil készülékben.
  • A jogszabályok, előírások és szabványok szerte a világon egyengetik az utat azáltal, hogy egységes jogi keretet biztosítanak a digitális azonosítók elfogadásához. Az egyik ilyen – az eIDAS-rendeletet[2] – a határokon átnyúló digitális tranzakciók kulcsfontosságú eszközeként fogadták el Európában.
  • A digitális pénztárcák új funkciókkal bővülnek. 2021-ben az Apple bejelentette, hogy több állammal együttműködik az iPhone és az Apple Watch mobil jogosítványainak vagy állami azonosítóinak a lakosság számára történő bevezetésén.
  • Technikai óriáscégek és startupok versenyeznek, hogy egyetlen platformon készítsék el az összes elektronikus személyazonosság-ellenőrzési igényt kielégítő alkalmazást, a pénzügyi és biztosítási dokumentumoktól az egészségügyi információkig és az államok által kibocsájtott igazolványokig.

A jövő digitális pénztárcája és a biztonságitechnika

Az elektronikus pénztárcákat egyre gyakrabban használják a digitális személyazonosság-ellenőrzés új megközelítéseihez, de hogyan fognak fejlődni? A felmerülő használati esetek sora segít képet alkotni arról, hogy az elektronikus pénztárcák mit fognak tárolni a közeljövőben. Várhatóan az elektronikus pénztárcákat használják majd az orvosi feljegyzések, úti okmányok, biztosítási és befektetési információk kezeléséhez és eléréséhez – a kormányzati igazolványok és dolgozói kártyák széles körű elterjedése mellett.

Ahogy a digitális pénztárcák és a digitális identitás lehetőségei folyamatosan bővülnek, várhatóan nem csak mindennapi életünkre, hanem a biztonságtechnikai iparra is jelentős hatással lesznek. A biztonsági vezetőknek el kell kezdeniük gondolkodni az elektronikus pénztárcák és a digitális azonosítók jövőbeni szerepéről és azok a használati lehetőségeiről.

Milyen infrastruktúrára van szükség a mobil élmény teljes körű kihasználásához?

Az elektronikus pénztárcák használatának lehetősége az aktualizált infrastruktúrán nyugszik, beleértve az NFC-t és a BLE-kompatibilis hardvert. A digitális azonosítók kiadásához modern hitelesítő programra van szükség, felhőben történő kezeléssel. A fizikai biztonságnak, az üzemeltetésnek és az informatikai területnek együtt kell működniük és ugyanazt a nyelvet kell beszélniük a céljok meghatározásakor és az üzleti szempontok kialakítása érdekében, beleértve a megtérülési időszakokat is.

Milyen jogszabályi megfelelés szükséges, és milyen kommunikációra van szükség az adatok felhasználásával és tárolásával kapcsolatban, adatvédelmi aggályok merülnek fel?

A digitális azonosítók és különböző forrásaik személyes adatok sokaságát jelentik. Noha az összegyűjtött adatok szükségesek hogy jobb termékeket és szolgáltatásokat kínáljunk az ügyfeleknek és az alkalmazottaknak, ezeket az ügyfelek és az alkalmazottak valószínűleg másként látják. Az elektronikus azonosító rendszereknek figyelembe kell venniük a regionális és globális rendelkezéseket, törvényeket, előírásokat és iparági szabványokat, mint például GDPR.

Manapság tehát az emberek sokkal valószínűbb, hogy letöltenek egy mobiltárcát az alkalmazásboltból, mintsem hogy egy hagyományos pénztárcát vásároljanak. A technológia fejlődése, a kényelem és egyszerűség iránti fogyasztói igény, valamint a jogszabályok és szabványok növekvő száma lehetővé teszi az elektronikus pénztárcák számára, hogy átalakítsák az elektronikus személyazonosság-ellenőrzést a beléptetéstől a pénzügyi tranzakciókig és azon túl is. Az elektronikus pénztárca széles funkcionalitásával és napi használati lehetőségeivel jelentős hatással lehet arra, ahogyan az otthonunkkal, a munkaadóinkkal és a munkahelyeinkkel, a turizmussal és még a kormányainkkal is érintkezünk – de csak akkor, ha az új megoldások képesek a biztonság és a magánélet egyensúlyát megtartani.

Forrás: http://blog hidglobal.com

Sajtó alá rendezte: Papp Márton

ASSA ABLOY Opening Solutions Hungary Kft


[1] WORDPAY THE GLOBAL PAYMENTS REPORT https://worldpay.globalpaymentsreport.com/en

[2] eIDAS Regulation https://digital-strategy.ec.europa.eu/hu/node/97

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük